Bakondi: Közelíteni kellene Albániát és Észak-Macedóniát az Európai Unióhoz

2019.10.16. 11:30

A biztonsági szempontok mellett számos politikai és gazdasági aspektus is arra mutat, hogy Albániát és Észak-Macedóniát közelíteni kellene az Európai Unióhoz - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán arra reagálva, hogy az Európai Unió elhalasztotta a Nyugat-Balkán bővítését.

Bakondi György hozzátette, hogy  a balkáni stabilitás érdeke is lenne Albánia és Észak-Macedónia felvételi eljárásának elindítása.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójaForrás: MTI/Marjai János

A cél az Európa felé tartó migránsok minél hamarabbi feltartóztatása, ennek érdekében pedig fontos lenne az Európai Unió határának kitolása. Az elkövetkező időszakban ismételten újragondolást igényel a balkáni útvonal nemzetállamok általi lezárása, mivel látható, hogy jelentősen növekszik a Törökországból útnak induló migránsok száma, illetve Boszniából is sokan tartanak Horvátország, Szlovénia irányába. Friss adatok szerint Szerbiában, Vajdaság térségében a korábbi időszakhoz képest megháromszorozódott a várakozó migránsok száma  - nyilatkozta Bakondi, aki megjegyezte, hogy a magyar határon csak idén 8800 illegális belépési kísérletet észleltek. 

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán kitért arra is, hogy a migrációs politika terén jelentős változás történt Olaszországban Matteo Salvini belügyminiszterségének megszűnése óta. A kormányra kerülő pártok azt ígérték, hogy nem változtatnak a migrációs politikán, jelenleg pedig eljutottak odáig, hogy megkönnyítenék az olasz állampolgárság megszerzését az illegális bevándorlók számára - mondta Bakondi György.