Végleg börtönbe kerülhet a hírhedt, békéscsabai, széfes rablógyilkos

Vágólapra másolva!
Huszonkét évvel ezlőtt brutálisan végeztek egy Békéscsabán dolgozó raktáráruházi alkalmazottal, aztán kifosztották a cég széfjét. Két évtizedig bujkált a férfi, aki egyedül rabolt 1997. január 1-én, de nem feledkezett meg a tippadóról és barátjáról sem, amikor a pénzt kellett szétosztani. Végül az elhagyott maszkban talált DNS-e buktatta el. Elsőfokon 20 évet kapott. A héten kezdi tárgyalni a rablógyilkos ügyét a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla.  
Vágólapra másolva!

1996 novembere-decembere környékén egy férfiban és két társában, aki közül az egyik a Mezőker Kft-nél dolgozott pénztárosként,

felvetődött a gondolat, hogy ki kellene rabolni a cég Békéscsabán működő raktáráruházát.

A tippadó elmondta barátainak, hogy a rablásra leginkább munkaszüneti napon van lehetőség, mert olyankor csak az egyik alkalmazott szokott bemenni, hogy a banánérlelőt felügyelje. Azt mondta, hogy ő egy visszahúzódó ember, akire rá lehet ijeszteni annyira, hogy kinyissa az elrejtett páncélszekrényt.

1996 év vége felé mindhárman többször elutaztak Orosházáról Békéscsabára, hogy feltérképezzék a raktáráruházat és annak környékét.

1996 szilveszterét a három barát együtt töltötte egy társaságban. Az ügyvéd vádlottjaként elítélt férfi a rablást másnap, január 1-én akarta elkövetni, de társai nem akartak vele menni, ittak. Emiatt össze is vesztek.

A férfi elhatározta, hogy akkor is elköveti a rablást, ha a társai nem tartanak vele.

Január 1-én már kora reggel Orosházáról Békéscsabára utazott vonattal, és magával vitte 9 mm-es Parabellum pisztolyát, amit a rablás elkövetéséhez szerzett. Volt nála egy fekete maszk, amit szintén a rabláshoz kívánt felhasználni. A vasútállomásról gyalog indult ahhoz az épülettömbhöz, ahol a raktáráruház üzemelt. Ott átmászott a kerítésen, és elbújt az áruház melletti rámpán található raklapok között.

Szabályosan levadászta az áldozatát

Amikor az ott lévő alkalmazott megérkezett és kulccsal kinyitotta a raktárajtót, majd belépett az épületbe, a rá várakozó férfi a fejére húzta a maszkot, és kezében a betárazott pisztollyal néhány perc után követni kezdte őt.

Aztán, mind egy filmben, kibiztosította a pisztolyt és a megfelelő pillanatra várt.

Az alkalmazott a rablónak háttal állt meg, és elkezdett a páncélszekrénybe pakolni. Amikor megfordult, a támadó rászegezte a fegyvert és azt mondta,

maradjon nyugton, nem akarja bántani, csak a pénzt akarja elvinni.

Az alkalmazott nem engedelmeskedett neki. Felvett a polcról egy pezsgősüveget, azzal hadonászva rákiáltott, hogy menjen el, majd felé lépett, de nem közel, tőle több méterre megállt. Azért, hogy az alkalmazott ellenállását leküzdje és megszerezze a pénzt,

a férfi meghúzta a ravaszt. Az áldozatot a mellkasán érte az első lövés.

Előrerogyott, de felkelt, és még volt annyira ereje, hogy tovább védekezzen, mielőtt

a gyilkosa hasba lőtte volna.

A megtámadott megpróbált elmenekülni az irodából, de amikor kilépett az ajtón, a támadó még kétszer rálőtt.

Az egyik lövés a hátán érte, amitől már mozdulni sem tudott és ismét előre rogyott, aztán pár másodpercen belül meghalt.

A férfi ezután a nyitott páncélszekrényből kivette a Mezőker Kft. tulajdonában lévő 2 438 817 forintot, amit a hátizsákjába tett és elsétált. Amikor a kerítésen átmászott, a bűncselekménynél használt maszkot elhagyta, amit a rendőrség később megtalált. A megszerzett pénzből az egyik társának a tippért adott 200 ezer forintot, a másiknak a hallgatásáért 100 ezer forintot adott, míg magának egy autót vásárolt.

Két évtizedig nem sikerült a nyomára bukkanni

Végül a maszkban talált hajszálból vett DNS minta alapján sikerült sok év után azonosítani a rablógyilkost.

20 évvel később DNS-mintát vettek az akkor más bűncselekmény miatt fegyházbüntetését töltő vádlottól, amit összevetették az FBI-hoz korábban kiküldött, annak adatbázisában található mintával. Ez egyezést mutatott.

Ítélet: 20 év

A Gyulai Törvényszék 2018. szeptember 20-án Zs. R. vádlottat nyereségvágyból elkövetett emberölésben bűnösnek találta.

20 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság kimondta, a vádlott legkorábban a fegyházbüntetés 4/5-öd részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra, emellett kötelezte a férfit, hogy a Mezőker Kft. magánfélnek 2.483.817 forintot fizessen meg.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott javára, a büntetés enyhítése érdekében, a vádlott szintén a büntetés enyhítése, védője elsődlegesen jogos védelem okából történő felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol csütörtökön reggel kezdi tárgyalni Dr. Joó Attila büntető tanácsa.