Több mint kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a bűnszervezet

Vágólapra másolva!
Nem akartak ÁFA-t fizetni, ezért hamis számlákat írattak, ezzel több mint kétmilliárd forintos hátrányt okozva a magyar államnak. Az ügyészség az egész bűnszervezet ellen vádat emelt.  
Vágólapra másolva!

A bűnszervezet vezetője, az elsőrendű vádlott két, húskészítmények nagykereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságot vezetett, amelyek 2012. júniusa és 2014. decembere között közvetlenül az Európai Közösségből vásároltak húst. Ezeket Magyarországon belül adták el.

A két Kft-nek ÁFA-t kellett volna fizetni, az ÁFA levonására pedig nem voltak jogosultak.

Hogy ezt megússzák, az elsőrendű vádlott hamis számlák befogadásával csökkentette le az ÁFA összegét.

Ezek a számlákat nyolc, olyan közbeékelődött cég állította ki, amelyeket az elsőrendű vádlott irányított. A bűnszervezet biztosította, hogy pusztán az iratok, számlák alapján úgy tűnjön, mintha a közbeékelődött cégek vásároltak volna európai közösségi értékesítő cégektől, és a hamis számlák szerinti vevő adta el a húsárut a két Kft-nek.

A csalással a bűnszervezet összesen 2.336.836.189 forintos vagyoni hátrányt okozott a magyar államnak.

Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, amelyek teljesítése alatt kihallgatták a tanúkat. A nemzetközi együttműködés során beszerzett bizonyítékok biztosították a magyar büntetőeljárás eredményességét.

Az ügyészség vádat emelt a bűnszervezet 12 tagja ellen. Kezdeményezte, hogy ha a vádlottak beismerik a tettüket, és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, akkor a bíróság a bűnszervezet vezetőjét 8 év, két társát 7 és 6 év fegyházbüntetésre, három másikat 3 év börtönbüntetésre, egyet 2 és félév börtönbüntetésre, négy másikat pedig 2-2 év börtönbüntetésre ítélje.