Magyarország és Észtország közösen lép fel azért, hogy a migrációs folyamatokat a nemzetközi közösség ne ösztönözni, hanem megállítani akarja - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter észt kollégájával, Urmas Reinsaluval egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: Magyarország szoros szövetségese Észtország, és nemcsak azért, mert mindkét ország tagja a NATO-nak és az EU-nak, valamint a közös finnugor örökség is összeköti őket, hanem mert a világ és az EU jövője szempontjából fontos dilemmákban azonos álláspontot képviselnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Urmas Reinsalu észt külügyminisztert 2019. november 18-án.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó kifejtette, hogy egyetértenek abban, hogy az ENSZ globális migrációs csomagja veszélyes dokumentum, azt nem tekintik kötelezőnek országukra, mert a migráció kérdése a nemzeti szuverenitás kategóriájába esik. Ugyancsak egyetértenek a határok megvédésének jelentőségét illetően - tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte, hogy a két ország között folyamatos a szakmai és politikai együttműködés abban az ügyben, hogy az ENSZ "lopakodó módon", részleteiben próbálja átnyomni a globális migrációs csomagot, ha már nem sikerült egyben.

Magyarország és Észtország más országokkal együtt közösen lép fel, korai figyelmeztető mechanizmust működtetnek, figyelik a benyújtott dokumentumokat, és ha hivatkoznak a migrációs csomagra vagy nemzetközi jogi hivatkozássá akarják tenni, megakadályozzák, hogy a csomagot kötelezővé tegyék - magyarázta.

Arról is beszélt, hogy a migrációs csomag alapvetése szerint minden ország kiinduló-, cél- vagy tranzitországa a migrációnak. De ez nem igaz, van ugyanis egy negyedik kategória is: azok az országok, amelyek egyik sem akarnak lenni. Ilyen Magyarország is, mi akarjuk eldönteni, kit engedünk be és kikkel akarunk együtt élni - hangoztatta.

Szijjártó úgy látja, hogy ebből a szempontból fontos időszak a mostani, mert a migrációs nyomás nő a Nyugat-Balkánon, az EU és Törökország megállapodása kihívásokkal néz szembe, és télen a migrációs útvonalak áttevődnek a szárazföldre.

A családok támogatása is közös pont

A külügyminiszter kitért arra is, hogy Magyarország és Észtország egyetért a családok fontossága tekintetében is, szerintük a demográfiai kihívásokat nem migrációval, hanem a családok támogatásával kell kezelni. Egyetértenek továbbá a keresztény közösségek védelmének fontosságával is - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter elmondta: fontos az EU bővítése, ezért csalódottak a folyamat lassúsága miatt és együttműködnek annak felgyorsításáért.

Közölte azt is, hogy a két ország között szoros a biztonságpolitikai együttműködés is, ami azért is fontos, mert 2020-tól Észtország tagja lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Hozzátette, hogy Magyarország az idén négy hónapon át részt vett a balti térség légtérvédelmében.

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter kiemelte, hogy nincs nyitott kérdés a kétoldalú kapcsolatokban, és a két ország megközelítése hasonló a nemzetközi kérdésekben. Egyetértenek a nemzetállami szuverenitás jelentőségében a migráció kezelését illetően - mondta. Hozzátette, hogy ebben a kérdésben a hatékony határvédelemnek nincs alternatívája.Az észt külügyminiszter megköszönte Magyarország hozzájárulását országa biztonságának fenntartásához.