Leantiszemitázta a világhírű brit filozófust, Sir Roger Scrutont a balliberális propagandalap, az Index. Mindezt azért tette, hogy a magyar kormányt és Orbán Viktort támadja, a miniszterelnök ugyanis kitüntette Scrutont, hálából azért, mert többször megvédte Magyarországot. Az antiszemita vád természetesen hamis volt, az Index azóta el is tüntette a cikkből (persze, akkor, amikor már nem olvasták), de a balliberális propagandalap nem hajlandó bocsánatot kérni.

Sir Roger Scruton még nyáron nyilatkozott arról, hogy a magyar kormány Soros György elleni kampányának van alapja. Emiatt antiszemitázta le a New Statesman című lap. Hamar kiderült azonban, hogy valójában a New Statesman idézte pontatlanul Scrutont (nem abban, hogy megvédte a magyar kormányt, az pontos volt, hanem eltorzították a szavait, mintha antiszemita frázisokkal tenné). A New Statesman bocsánatot is kért Scrutontól.

Orbán Viktor a héten, londoni útján kitüntette a neves filozófust, és megköszönte neki, hogy megvédte Magyarországot. Az Index természetesen Sir Roger Scrutonon keresztül Orbán Viktort akarta sértegetni, ezért nem hajlandók bocsánatot kérni.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke nyílt levélben szólította fel a balliberális álhírportált, hogy kövessék meg Scrutont, amiért magyar belpolitikai célból becsületsértést követtek el ellene, és kérjenek bocsánatot azoktól is, akiknek az antiszemitizmus ellen vívott harcát ellehetetleníti a belpolitikai érdekből folytatott antiszemitázásuk. 

Íme a levél:

Az Index antiszemitázott (úgy beszélt Roger Scrutonról, mintha a New Statesman jogosan antiszemitázta volna őt Soros Györgyről mondott véleményéért), majd pontosított (lehozta, hogy a New Statesman bocsánatot kért Scrutontól, és antiszemitáról leantiszemitázottra módosította cikke címében Scruton minősítését), majd úgy tett – és azóta is úgy tesz –, mintha így már minden rendben lenne.

Dicséretes a visszakozás, de sajnos ezzel még messze nem lett minden rendben. Ahhoz, hogy az ügy helyére kerüljön, az Indexnek mindenekelőtt bocsánatot kellene kérnie Scrutontól, amiért magyar belpolitikai rendeltetéssel (azzal a céllal, hogy őt támadva a Kormányt üssék) becsületsértést követtek el ellene. Érthetetlen, hogy miért probléma az Indexnek nyilvánosan bocsánatot kérni, ha a New Statesman és a brit politikai élet meg tudta ezt tenni.

Scrutonon kívül meg kellene követnie az Indexnek mindazokat, akiknek az antiszemitizmus ellen vívott harcát ellehetetleníti a belpolitikai érdekből folytatott antiszemitázás. Az antiszemitizmus a mai világban nem vicc, hanem véresen komoly dolog: Nyugat-Európában szinte nem telik el hónap valamilyen antiszemita támadás nélkül. Ez egyre aggasztóbb kihívás hazánk számára, ahol a kontinens egyik legrégebbi és legnagyobb zsidó közössége él. Ha Robert Scrutont bocsánatkérés nélkül le lehet antiszemitázni, ami nyilvánvaló abszurdum, akkor ki fog hitelt adni a tényleges antiszemitizmus elleni fellépésnek?

Ne hagyjuk devalválni az antiszemitizmus fogalmát!

Az Index a magyar nemzetieket és az európai konzervatívokat akarta támadni, ami önmagában véve, ha nem is helyes, de belefér a demokráciába. Ennek oltárán azonban belegázolni egy nagy brit gondolkodó becsületébe és diverziót követni el az antiszemitizmus elleni háborúban, az már nem fér bele a demokráciába. Több felelősséget és több emberséget kérünk a magát politikai harcban angazsáló médiától!

Németh Zsolt