Megállapodást kötött a hároméves munkaidőkeretről a Vasas Szakszervezet, pedig tavaly még hisztérikusan tüntetett ellene

Vágólapra másolva!
Elsőként vezetett be hároméves munkaidőkeretet az egyik pécsi vállalat a Vasas Szakszervezetek hozzájárulásával. Ez azért különösen érdekes, mert a képviselet egy éve még lázított és demonstrációkat szervezett a túlóraszabályok megváltoztatása ellen, ma ugyanakkor már a munkaerő megtartásának eszközeként említik. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint bebizonyosodott, hogy az érdekképviselők nem a dolgozókat, hanem politikai érdekeket képviseltek a tavalyi - egyébként kis létszámú - tüntetéseken. 
Vágólapra másolva!

Megállapodott a hároméves munkaidőkeret bevezetéséről Baranya megye egyik legnagyobb vállalata a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel. A képviselet annak ellenére hangsúlyozta egyetértését az intézkedés kapcsán, hogy szinte napra pontosan egy éve a túlóratörvény miatt országszerte demonstrációkat, útlezárásokat hirdetett, s általános sztrájkot szeretett volna elérni - írja a Magyar Nemzet.

A pécsi Hauni Hungária Gépgyártó Kft. a Pécsistop.hu által idézett közleményében azzal érvelt, hogy a kedvezőtlen gazdasági évük miatt termékportfólió-váltást hajtanak végre, a munkaidőkeret átalakítása pedig a több mint ezerfős állomány egyben tartását célozza. Kiemelik: a lépéseket a cégnél jelen lévő Vasas Szakszervezettel együtt dolgozták ki. A portál megkereste Benke Norbertet, a Vasas regionális ügyvivőjét, aki azzal érvelt: a munkaidőkeret három évre emelésének munkaerő-megtartó szerepe van, célja, hogy ne legyenek elbocsátások, és hosszabb távon prosperálni tudjon a gyár.

Vagyis

pontosan azzal érvelt a megállapodás mellett, ami a törvény célja, és amely ellen tavaly még hisztérikusan tüntettek.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint ez az eset a legjobb bizonyíték arra, hogy tavaly kormányellenes politikai céljaik elérése érdekében lázított a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) és a Vasas.

– hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre.

Benke Norbert – aki egyben a Maszsz baranyai elnöke is – tavaly még szervezője volt az egyébként elenyésző érdeklődés mellett zajló demonstrációknak, amelyek végül támogatottság híján kudarcba is fulladtak, és ma már csak néhány ellenzéki képviselő - Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Hadházy Ákos, Varju László - bohóckodása miatt emlékszünk rá.

Benke tavaly még azzal érvelt, hogy jók a magyar szakemberek, a multiknak szükségük van rájuk, ezért nincs szükség túlórára, az pedig elfogadhatatlan, hogy a túlmunkáért járó pénzt csak három év múlva fizessék ki. Most már azt mondta: lesznek húzós munkahetek a Hauni portfóliójának átalakításakor, de olyan időszak is lesz, amikor otthon ül a munkás. A Pécsistop.hu szerint azt is kijelentette: mivel a lehetőség nem kötelező, aki elhagyná a céget, nyugodtan megteheti.