Egyre durvább korrupciógyanú a Szeviép-ügyben: az egyik vádlott védőjének felesége döntött arról, ki legyen a bíró

2019.12.19. 00:02

Újabb megdöbbentő információkra bukkant a Szeviép-ügyben a Pesti Srácok. Miután a lap kiderítette, hogy a szegedi városvezetést súlyosan érintő ügyben ítélkező bírói tanács három tagjából az egyiknek a cége jelentős megbízásokat kapott Botkáéktól, a másik pedig áron alul egy luxuslakást (amit azonnal el is adott), most az is kiderült, hogy a bírói tanácsot egy olyan bírósági vezető (a Szegedi Törvényszék büntető kollégiumának vezetője) jelölte ki, aki az egyik Szeviép-vádlott ügyvédjének felesége. Ő sem jelentett elfogultságot, sőt, meg is változtatta a bírói tanácsot, így kerültek benne többségbe a vádlottak javára elfogultsággal vádolható bírók.

A Pesti Srácok megkereséseire eddig nem válaszolt a szegedi önkormányzat. Egy közleményükből viszont kiderül, hogy Nóvé Ágnes bírónő és férje építőipari cége csaknem 800 milliót kapott Szeged önkormányzatától. Ennek ellenére ítélkezhetett a Botkáékat súlyosan érintő ügyben. 

Most azt derítette ki a Pesti Srácok, hogy a Szegedi Törvényszéken dr. Nagy Andrea, igazgatási feladatok ellátásával megbízott törvényszéki bíró jelöli ki azokat, akik a büntetőügyekben ítélkeznek.  Dr. Nagy Andrea pedig dr. Szilágyi János ügyvéd párja, gyermekének édesanyja. Szilágyi János pedig a Szeviép-ügy harmadrendű vádlottjának, P. Lászlónak ügyvédje.  Szilágyi János egyedül képviselte az eljárásban végig a dúsgazdag vállalkozót a büntetőügyben, majd tartotta a védőbeszédeket, legutóbb december 10-én, a másodfokú eljárásban, ahol védence felmentését kérte. 

A Pesti Srácok szerint Szilágyi János maga is a Botka-féle önkormányzat embere.  Több olyan szerződést is találtak, amelyen Szilágyi János szerepel a szegedi önkormányzat cégeinek képviselőjeként. Szilágyi János a jogi képviselője a Környezetgazdálkodási Kft.-nek és a Szegedi Vásárcsarnok és Piac Üzemeltető Kft.-nek. 

Az ügyvéd képviselte az önkormányzat cégét többek közt a nagy botrányt kiváltó Mars téri piac ügyében. 

 A Szegedi Törvényszék Pesti Srácoknak küldött válaszából kiderült az is, hogy a védőügyvéd felesége megváltoztatta annak a bírói tanácsnak az összetételét, amely ítélkezett az ügyben. Ennek a tanácsnak ugyanis dr. Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró, dr. Nógrádi Beáta törvényszéki bíró és dr. Kemenes Krisztián a tagja. Nógrádi Beáta viszont kikerült a tanácsból, a helyére pedig bekerült az a Nóvé Ágnes, akinek férjével közös cége 800 milliós megbízást kapott Botkáéktól.