A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezőtanára nemlétezőnek próbálja nyilvánítani az egyetem újabb szexuális zaklatási botrányát

Vágólapra másolva!
Arról számolt be az ATV híradója, hogy Janisch Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára valamint egy jogvédelemmel foglalkozó aktivista, Betlen Anna megpróbálja nemlétezőnek tekinti a Színművészetiről kiderült legújabb szexuális zaklatási botrányt. Mint megírtuk: a Színművészeti egyik vezető beosztású tanára, T. éveken át megalázta, megfélemlítette, politikailag befolyásolni próbálta és szexuálisan zaklatta diákjait. A levelet azután írta a névtelen bejelentő, hogy maga a Színművészeti jelezte: várják a névtelen bejelentéseket is. Hiszen éppen a következményektől való rettegés miatt nem vállalják a megalázott hallgatók a nevüket. A levelet megkapta a Színművészeti rektorhelyettese (Upor László, ő akar lenni a következő rektor), a kancellár (ő tulajdonképpen a gazdasági működésért felelős, azaz nem az ő felelőssége a szakmai munka) - és eljutott a levél az Origóhoz is. A levélből tehát kiderült, hogy T. (a teljes nevét természetesen megírta a Színművészetinek) egy kifejezetten hatalmi helyzetben levő tanár volt a Színművészetin, diákjai nemi identitásával, politikai hovatartozásával foglalkozott, megalázta és megfélemlítette őket, a szexualitásukat firtató beszélgetésekről pedig videofelvételt is készített. Ennek a levélnek a hitelességét próbálja kétségbe vonni Janisch Attila és a megszólaltatott aktivista is. Janisch szánalmas tagadása egybevág Upor Lászlóék mindent elhallgatni szándékozó viselkedésével, csakhogy a levél a zaklató nevét és egy konkrét, egyébként gyomorforgató és az Origón tudatosan nem részletezett szexuális zaklatást is részletesen leírt. Az egyetem kancellárja azt írta az Origónak, hogy foglalkoznak az üggyel. 
Vágólapra másolva!

Janisch Attila az ATV kérdésére azt mondta, hogy a cikkben leírtak nem állják meg a helyüket, jogi lépést kéne tennie az egyetemnek. Kifejtette, hogy amíg nincs aláírója a levélnek, addig nem is lehet érdemben foglalkozni vele.

„Elképzelhetetlennek tartom azt, hogy valaki ezzel foglalkozik, azt meg végképp elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki ezzel foglalkozik, és még fel is veszi videóra, meg szétválasztja. Szerintem ez annyira irracionális vád, hogy az én olvasatomban az a gyanúm, hogy valami nem stimmel" – mondta az ATV Híradónak Janisch.

Rossz hírünk van Janisch Attilának: ha a rektorhelyettes továbbra is lapít, a kancellár (ő nem függ az egyetemi hierarchiától, a szakmai munkába sincs beleszólása) komolyan vette a levelet. Azt írta nekünk, hogy valóban érkezett ilyen bejelentés, a tanár már nem dolgozik náluk, az érintett hallgatók is végeztek, de önkéntes alapon meghallgatják az esetleges áldozatokat. Azaz, amíg a a Színművészetit balliberális intézménynek nevező Janisch Attila szerint ezzel nem kell foglalkozni, Vonderviszt Lajos kancellár nem fogja eltussolni a bejelentést.

Forrás: Origo

Egyébként éppen az SZFE tette közzé nemrég közleményében azt a felhívást, hogy ha valaki tud a Gotháréhoz hasonló zaklatási ügyről, akkor az jelentse nekik. Akár névtelenül.

Érdekes, hogy most, hogy valaki valóban megtette a névtelen bejelentést, már nem is annyira fontos, sőt, az ott oktató tanár, Janisch szerint nem kell érdemben foglalkozni az üggyel. Hiszen ez így már veszélyes a Színművészetinek.

Pillanatnyilag Upor László rektorhelyettesként vezeti az intézményt - bár a vezetni igét kissé ironikus használni, hiszen köztudomású: a 62 éves dramaturg valójában az Ascher Tamás-Máté Gábor-Gothár Péter hármas erőteljes befolyása alatt áll. Éppen a Katonát irányító hármas erőltette, hogy Upor legyen majd a rektor, hiszen ő könnyen kézben tartható, szemben a másik jelölttel szemben.

A hallgató egyébként leírta a levelében, hogy azért nem vállalja a nevét, mivel tart a retorzióktól, mivel korábbi tanárát és hallgatókat érintő állítások vannak benne.

A névtelenségen és a hallgatók félelmén nincs mit csodálkozni, hiszen ahogy azt

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója mondta az Origo-nak, a magyar színészekbe már a Színművészeti Egyetemen beültetik a félelmet, azt, hogy a rendező előtt meg kell alázkodni,

és ez megöli a művészetet. A Nemzeti Színház igazgatója szerint a szabadsággal és a művészettel szöges ellentétben áll Gothár és mások zaklatási ügye.

- mondta el akkor Vidnyánszky Attila.

Másképp gondolja azonban Janisch Attila, aki szerint nem kell foglalkozni a névtelen bejelentéssel, azonban - ahogy írtuk - az egyetem kancellárjától értesülve tehát úgy tudjuk, hogy az egyetem már vizsgálódik az ügyben: a kancellár szerint a rektorhelyettes a levél megérkezése után értesítette a fenntartó minisztériumot, illetve meghallgatják mindazokat – önkéntes alapon –, akik érintettek lehetnek.

Egyébként Upor László rektorhelyettes most sem válaszolt az Origo megkeresésére, csak az egyetem kancellárja, ő viszont nem felel az érdemi oktatói tevékenységért, így ilyen jellegű felelőssége sincs.

Pedig megkérdeztük azt is, hogy az egyetem fenntartja-e Upor László rektorhelyettes korábbi állítását, miszerint nem érkezett semmilyen bejelentés szexuális zaklatásokról.

Upor viselkedésén nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt hetek bebizonyították, hogy sokkal fontosabb volt Gothár Péter mentegetése (amíg lehetett), mint a gyalázatos esetek nyilvánosságra hozatala, és tisztázása és persze az áldozatok védelme.

Gothár Péter Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az meg kifejezetten nevetséges, hogy Betlen Anna a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség elnöke az Origót támadja, hogy beszámolt az újabb botrányos ügyról, mert szerinte ezzel nem az áldozatokat szolgálják.

„Azt írja a cikk, hogy ő hallotta másoktól. Hát nekem ez nagyon kevés, nagyon sekély dolog. Ebből azért nem érdemes arra következtetni, hogy súlyos dolgok történtek ott. Persze, ha így van, akkor írják le, akkor majd tárgyalunk róla. De ez így most csak denunciálás, ez csak az egyetem ellen irányul és nem az áldozatok védelmére, ezzel ez a probléma" – véli a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársa.

Egyszóval a "jogvédő" aktivista, Betlen Anna azt szeretné, hogy írjuk le T. teljes nevét? Azt szeretné, hogy a videóre rögzített politikai és szexuális kérdés-feleleteket részletezzük? Azt szeretné, hogy a rektorhelyettesnek és a kancellárnak írt levélből kikövetkeztethető tényeket az áldozatokról és a levélíróról közöljük? Írjuk le például, hogy hova járt középiskolába a bejelentő? Írjuk le, melyik színművészetis osztályról volt szó? Esetleg az aktivista kedvéért írjuk le a levélben szereplő részletességgel, pontosan milyen szexuális zaklatásról volt?

Eláruljuk, a Színművészeti vezetése a fenti kérdésekre tudja a választ, hiszen benne van a nekik írt levélben. A "jogvédő" aktivista tehát ezzel nem elégszik meg, szeretné ezeket nyilvánosságra hozni?

Kérdés, hogy mi szolgálja inkább az áldozatok védelmét: az, ha maguk az ügyek kiderülnek az áldozatok felismerhető, azonosítható pontosítása nélkül, és aztán a felelősök tettének következményei lesznek, vagy kizárni a nyilvánosságot és minden vádat tagadni, a felelősőket pedig megpróbálni kimosni.