Öt magyar sítelepet támogatott a kormány

Nagy hideg hegy
Vágólapra másolva!
Tavaly év végén 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány a magyar síterepek fejlesztésére. Az összegből újulhatott meg többek között a Nagy-Hideg-hegyi turistaház és a pécsi síház is. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta, a támogatással a téli sportok szerelmeseinek és a családoknak akartnak kedvezni. 
Vágólapra másolva!

Révész Máriusz kiemelte, hogy a 227 millió forint támogatából megújul a Nagy-Hideg-hegyi turistaház, a pécsi síház, a Vasas Síház és a bánkúti síház, Eplényben új sífelvonó épül, Bánkúton pedig új pályakarbantartó gépet szereztek be.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy Magyarországon is van igény sípályákra. Ezt mutatja az is, hogy

az eplényi sípálya évente ötven-hatvanezer látogatót vonz.


Bár a magyarországi pályák nem versenyképesek az Alpokkal, de kiválóan alkalmasak arra, hogy a sport iránt érdeklődők az országhatárokon belül tanuljanak meg síelni, a családoknak pedig arra, hogy egy-két napos síeléssel szakadjanak ki a mindennapokból - mondta. Hozzátette: erre szeretné felhívni a figyelmet a téli sportok népszerűsítésére indított Síeljünk itthon! kampány.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által indított, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával megvalósuló kampányban videofilmek forgatásával és influencerek bevonásával is igyekeznek népszerűsíteni a síelést. A programot

később a túrázást, az evezést és a kerékpározást népszerűsítő kampányok követik majd

- tette hozzá.

Túrázók a Nagy-Hideg-hegyen (Archív fotó) Forrás: Sipos Zoltán

Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke kiemelte: a magyar sípályák jóval közelebb vannak, mint a külföldiek, és viszonylag könnyen be lehet havazni azokat a Kárpát-medencére jellemző hidegpárna-jelenség miatt. Emellett a kisebb magasság és az alacsonyabb sebesség miatt a magyar sípályák

biztonságosabbak is

a környező országokénál - tette hozzá.

A klaszter elnöke arról is beszélt: péntek éjjel Eplényből két teherautónyi mesterséges havat szállítanak a Balaton partjára, Alsóörsre. Ebből másnap egy közel száz méter hosszúságú sífutó pályát alakítanak ki, ahol a gyermekek ingyenesen kipróbálhatják a sífutást. Ehhez mintegy húsz pár sífelszerelést is biztosítanak a helyszínen.

Ebele Bálint, a Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az idei szezonban eddig több mint 136 ezer köbméter havat gyártottak, ami hetven centis átlagos hómélységet jelent az edelényi pályán. Hangsúlyozta: 2017-től a kezdőkre és a családokra fókuszálnak,

a tavalyi szezonban 50-60 ezer látogatót fogadtak,

ami a négy évvel azelőttihez képest 141 százalékos növekedés. A síszezonon kívül a felvonó libegőként funkcionál, fejlesztéseiknek köszönhetően a 2015-ös négyezres látogatottságukat a tavalyi szezonra 35 ezer fölé növelték, csak 2019-ben az előző évhez képest 48 százalékos volt az emelkedés.

Ebele Bálint arról is beszélt: terveik közt szerepel, hogy a hóágyúik vízszállító képességét kihasználva egy, a hegytetőről induló vízicsúszdát építenének, ami hosszával a világon egyedülálló lenne.