Wittinghoff nevelt fia is felelős lehet a botrányos budaörsi kórházi mulasztásért

Wittinghoff Tamás Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ polgármester politikus SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2018. március 11. Az önkormányzati ügyekért felelős tárca miniszter-várományosaként bemutatott Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az MSZP-Párbeszéd árnyékkormánya tagjainak bemutatóján a fővárosi Loffice Cloud rendezvényterében 2018. március 11-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy ember elvesztette látását, míg a többi beteg között akad olyan, aki maradandó látáskárosodást szenvedett. Ez a következménye a budaörsi kórház súlyos higiéniai mulasztásának.
Vágólapra másolva!

Az év első napjaiban aggasztó hírek kerültek napvilágra a volt SZDSZ-es Wittinghoff budaörsi polgármester városában működő Budaörsi Egészségügyi Központról. Egy tucatnyi beteget kellett kórházba szállítani fertőzés miatt azt követően, hogy a rendelő egynapos sebészeti részlegén szürkehályogműtétet hajtottak végre rajtuk. A haladó médiumok szépen be is számoltak az esetről, csak azt felejtették el megemlíteni, hogy ki a horrorfilmekbe illő történet felelőse. A súlyos higiéniai mulasztást elkövető intézmény fenntartója ugyanis nem az állam, hanem a balliberális vezetésű önkormányzat, működtetője pedig egy magáncég, amelynek alapítójához Wittinghoffot rokoni szálak fűzik. Az eset következtében egy ember elvesztette látását, míg a többi beteg között akad olyan, aki maradandó látáskárosodást szenvedett.

Ahogy a Vasárnap.hu az ügyet összefoglaló cikkében írja: a tizenkét (immáron Szent János Kórházban) újraműtött beteg közül négy páciens hosszabb kórházi kezelésre szorul. Az első vizsgálatok alapján az eset mögött az áll, hogy a budaörsi műtőben nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen is a kézhigiénére vonatkozó protokollt. A pontos, egyéni felelősség tisztázása további laborvizsgálatok alapján történik majd meg.

A Budaörsi Egészségügyi Központot a Jump Consulting üzemelteti, mely cég három éve szerezte meg az intézményt először mint átmeneti működtető, majd – a Medicalonline.hu beszámolója szerint – az önkormányzattal 2018. január 1-i hatállyal tíz évre megkötötték az üzemeltetési szerződést.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A portál úgy fogalmaz: a rendelő üzemeltetését a társaság 2016 novemberében vette át, amikor az önkormányzat visszaélések gyanúja miatt szakított a korábbi üzemeltetővel, az Europ-Med Kft.-vel. Ám az ügy ennél sokkal kacifántosabb. A Pesti Srácok 2017-ben oknyomozó cikkben hozta nyilvánosságra, hogy a cég egyik alapítója az a Spányik András, akiről a volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamás egy nyilatkozatában elismerte, nevelt fiaként tekint rá. A Fidesz helyi szervezete az idő tájt ki is fejezte tiltakozását. Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz akkori vezetője sajtótájékoztatón elmondta: Wittinghoff Tamás polgármester pályázat nélkül nevezte ki nevelt fia cégét.

Nem ez az egyetlen „érdekesség", ami a gyanús céggel kapcsolatban felmerül. Ahogy a PS cikkéből kiderül: Spányik üzlettársával, Zsákai Zoltánnal, és közös cégükkel később részt vett illegális bevándorlók orvosi ellátásában, Pasaréten pedig egy luxusklinikát is létrehoztak tehetős páciensek számára, amelynek Spányik szakmai igazgatója lett. Nem mellesleg Spányik a Jump Consulting Kft. ügyvezető igazgatója is egyben.

Az eset azért is különösen megdöbbentő, mert Budaörs az ország leggazdagabb települése, ahol messze több forrás áll rendelkezésre az egészségügyi alap- és szakellátásra is, mint bárhol máshol. A balliberális oldal által csodafegyvernek tartott magánosítás azonban még a leggazdagabb településen is azt hozta magával, hogy a profitmaximalizálás érdekében, ha kell, a minőségen, a betegbiztonságon, a higiénián spórolnak – szól a Vasárnap.hu értékelése.