Luxusautó, luxuslakás - így él a börtönbizniszen félmilliárdot kereső Magyar György

Vágólapra másolva!
Nekem Lexusom volt, van és lesz - így hivalkodott egy autós szakportálnak a magyar államot a börtönbizniszben több mint félmilliárddal megkárosító Magyar György. A 20 milliós kocsival kapcsolatban hozzátette, hogy ez neki "elég" - vagyis még szerénynek is tartja magát. Az ügyvéd nem csak a gépjárművek terén áll jól: a cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban van a bejelentett lakcíme. A kormány új szabályozással vet véget a mára többmilliárdos iparággá vált börtönbiznisznek. 
Vágólapra másolva!

Kedden szavaz az Országgyűlés a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetésének felfüggesztéséről. A javaslatot benyújtó Varga Judit igazságügyi miniszter az általános vitában elmondta, a cél "a mára többmilliárdos iparággá vált" börtönbiznisz megállítása. Ezzel párhuzamosan a kormány újabb Nemzeti Konzultációt jelentett be, amelynek az első két kérdése a börtönbizniszről szól.

Egy 21 milliós autóval szerénykedik

Az elítélt bűnözők védelmében indított kártérítési ügyek akkor kerültek igazán az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy egy szűk ügyvédi kör nagyon jövedelmező, és erkölcsi értelemben nehezen védhető üzletéről van szó. Lapunk megszerezte ugyanis a pontos számokat: egy olyan lista jutott el hozzánk, amely tartalmazta a nyertesek nevét, irodáját, valamint az állam által kifizetett kártérítések összegét. A névsorban kiemelt helyen szerepelt Magyar György, aki 419 ilyen ügyet vitt, amivel összesen 544 millió forintot perelt ki a magyar államból.

Eleinte tagadta, később hallgatott

Évek óta nem foglalkozunk elítéltek kártérítéseivel - nyilatkozta Magyar György az ATV Híradójának január közepén. Pár nappal később az Egyenes Beszédben kifejtette, ügyvédi irodájával már három éve nem vállalnak börtönkártérítési ügyeket, érzékeltetve, hogy semmi köze a börtönbizniszhez. Miután az Origo nyilvánosságra hozta a számokat, az ügyvéd nem tagadta a vele és ügyvédi irodájával kapcsolatos híreket.

Hogy a "börtönbiznisszel" milyen jól lehetett keresni, mi sem mutatja jobban, mint Magyar vagyoni helyzete - és az, hogy ezt mennyire magától értetődőnek tartja. A Lóerő autós portálnak 2017-ben arról beszélt, hogy neki "a Lexus tökéletesen elég", és mindig is ilyen márkájú autója volt, van és lesz. Vagyis úgy ítéli meg: szerénységre vall, hogy csak egy olyan luxusautót használ (Lexus RX 450), aminek az ára extrák nélkül - 2020-as katalógus szerint - 21 millió forint.

A Lexus egyébként a japán Toyota óriásvállalat luxusautókat gyártó leányvállalata. "A Lexusnál arra törekszünk, hogy a világ legjobb luxusautó-márkáját hozzuk létre. Célunk, hogy ügyfeleink várakozásait minden területen felülmúljuk, legyen szó modelljeink látványos formavilágáról, a luxus új szintjét képviselő prémium kidolgozottságáról, a jövőbemutató technológiákról, vagy épp autóink legendás megbízhatóságáról és az azokhoz kínált szolgáltatásokról" - olvasható a vállalat honlapján a márkaismertető.

A börtönbiznisz egyik nagy nyertese, Magyar György ügyvéd büszkén mutatja autóját Forrás: Lóerő

Az élet más területén sem áll rosszul a börtönbiznisz egyik nagy nyertese. Magyar György a cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb, és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban lakik, itt van a bejelentett lakcíme. Az Ügyvédi Kamara központi épülete egyébként pár perces sétára van innen. Az Ingatlan.com-on elérhető adatok szerint - jellemzően - 1,5 millió forintos négyzetméteráron kínálják a környékbeli lakásokat, vagyis egy nagyobb méretű lakás több százmillió forintba is kerülhet itt.

Forrás: Google Maps

Erős baloldali kapcsolatok

Magyar a politikában is aktív szerepet tölt be, minden kapcsolata a baloldalhoz köti. 2014-ben főpolgármester szeretett volna lenni, de végül visszalépett a versenytől.

A 2018-as országgyűlési választáson viszont elindult: az MSZP-Párbeszéd siófoki jelöltjeként mindössze 25 százalékos eredményt ért el (a Fidesz jelöltje, Witzmann Mihály több mint 50 százalékot kapott). Egyik kampányvideójában Karácsony Gergely "a nép ügyvédjeként" mutatta be a börtönkártérítési perekkel félmilliárd forintot kereső Magyart.

Magyar György tevékenyen részt vett a tavalyi önkormányzati kampányban is: mint ismert, a budapesti előválasztást szervező Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke volt. A választás után megkapta a jutalmát, a balliberális többségű budapesti közgyűlés a Fővárosi Vízművek Zrt. igazgatósági tagjának választotta meg.

Magyar egyébként a különféle - jellemzően a baloldalhoz húzó - "civil" szervezetek életében is szerepet vállalt: 2007-ben a Budapestiek Együtt Közéleti Társaság elnöke, majd 2016-ban a Kerekasztal A Részvételi Demokráciáért vezetője lett.

A börtönbizniszen kívül más kártérítési ügyekre is sokak által erkölcsileg megkérdőjelezhető üzletet épített: például sikerdíj fejében képviselte a vörösiszap-katasztrófa áldozatait.

Fia, Magyar Gábor is bekerült a hírekbe: többedmagával részt vett az Európai Bizottság Magyarországot kritizáló országjelentésének az elkészítésében. Nem mellesleg, ő látta el Biszku Bélának, a kommunista állampárt egykori belügyminiszterének a jogi képviseletét.

Mi az a börtönbiznisz?

A 2010-es kormányváltás után gyanúsan megnőtt a rossz börtönkörülmények miatt a magyar állammal szemben indított kártérítési perek száma. Összesen körülbelül 12 ezren kezdeményeztek ilyen eljárást: ez a jelenleg börtönben lévő emberek valamivel több, mint kétharmadát jelenti. A kifogások között többek között a szellőztetés hiánya és a kevés napfény szerepelt.

Ezeket a pereket sok esetben olyan bírók folytatták le a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), akik korábban szoros kapcsolatban voltak Soros György valamelyik szervezetével. Később a hazai bíróságokat is elárasztották a börtönperek. Ennek eredménye az lett, hogy

2015-től napjainkig nagyjából 10 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam az elítélt bűnözőknek.

A megítélt összegekből - ügytől függően - 15-40 százalék közötti sikerdíjat kaptak a Soros-hálózathoz kötődő ügyvédek. Közel sem mellékes a történet szempontjából, hogy ezeknek a pénzeknek a 61 százaléka eleve ügyvédi számlákra érkezett. Egyes magyar ügyvédek már 2015-ben arról nyilatkoztak, hogy irodákat nyitottak Strasbourgban, onnan vitték az ügyeket.