A fehér keresztény heteroszexuális embereket gyalázó Niedermüller Péter antirasszista díjat kapott

Auróra szórakozóhely. Auróra kert. VIII. kerület Auróra utca 11.
2017. június 28. Auróra szórakozóhely. Auróra kert. VIII. kerület Auróra utca 11. Visszavonták a működési engedélyt, bezár az Auróra. Fotó: Tóth Gergő
Vágólapra másolva!
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetség idén is kiosztotta az antirasszista díjat. Bár megszokottnak számít, hogy minden évben szinte kizárólag baloldaliak kapnak elismerést, idén mégis megdöbbenést keltett az, hogy olyan politikus is szerepelt a díjazottak között, aki éppen kirekesztő kijelentésével keltett botrányt, és aki ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda közösség elleni uszítás bűncselekményének megalapozott gyanújával folytat nyomozást. Gyurcsány Ferenc polgármesterét, Niedermüller Pétert tüntették ki ugyanis.
Vágólapra másolva!

Idén húszan kapták meg a Radnóti Miklósról elnevezett antirasszista díjat, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjára, március 21-re tervezett díjátadót azonban a járványügyi helyzetre való tekintettel elhalasztották.

Az ENSZ 1966-ban jelölte ki március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjaként, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és megölt 69 embert az apartheid rezsim elleni békés tüntetésen.

A kitüntetést húsz évvel ezelőtt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetség alapította azzal a céllal, hogy elismerjék a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemély munkásságát, véleményformáló kiállását, személyes példamutatását, amellyel fellép a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen. A díjazottak névsorát szemlélve azonban kétségeink támadtak azt illetően, hogy a kiválasztás szempontjai ma is azonosak azzal, amit a díj alapításakor meghatároztak.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke a szervezet honlapján megjelent közleményben tájékoztatta az érdeklődőket a díjátadó elmaradásáról és az idei díjazottak névsoráról. A lista alapján elismerésben részesült:

az Auróra Közösségi Ház, Brandt Viktor álomszállító(?), Csákányi Eszter színész, Erdős André nagykövet, Filippo Giuffriada, Gadó János, Szénási Sándor és Kovács Gábor újságíró, Hegedűs Judit közgazdász, Doug Daniel üzletember, a HVG, Horváth Csaba és Niedermüller Péter ellenzéki polgármesterek, Inotai András és Lengyel László közgazdász, Karsai László történész, Kotroczó Róbert (RTL Klub), Kronstein István civil szervezeti vezető, Lovas Tamás zenész, Mohácsi János rendező és Pápai Gábor karikaturista.

Az Auróra közösségi ház is a díjazottak között Forrás: Origo

A díjazottak névsora ismét meglehetősen ellentmondásosra sikerült, nehezen megmagyarázható egyes személyek esetében az, hogy mivel érdemelték ki az elismerést.

A legmegdöbbentőbb kétségtelenül Niedermüller Péter kitüntetése, aki nemrég a fehér, heteró, keresztény embereket rémisztő képződményeknek nevezte.

Bár a VII. kerületi DK-s politikus - egyébként csak ímmel-ámmal - azzal védekezett, hogy szavait félremagyarázták, a beszélgetésről készült felvétel megtekintése nem hagy kétséget azt illetően, hogy kijelentése sértő és megalázó volt a társadalmi többség számára.

A botrány után minimum kérdéses, hogy a polgármester megérdemelte-e, hogy példamutatóként hivatkozzanak rá egy díj esetében.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Auróra Közösségi Ház elismerése sem tűnik indokoltnak annak fényében, hogy az Auróra Közösségi Házat, mint szórakozóhelyet 2017 júniusában azért záratta be az akkor még Kocsis Máté által vezetett kerület, mivel egy razzia során többeknél marihuánát találtak.

A „bezárás" kapcsán az ellenzéki média arról írt, hogy a kerület akkori vezetését az zavarta az Aurórában, hogy ott ellenzéki rendezvényeket tartottak. A valóság azonban az, hogy az önkormányzat az ingatlanban működő kocsmát üzemeltető gazdasági társaság működését (a Marom Klub Kft.) korlátozta, nem pedig az abban rendezvényeket tartó szervezeteket. A szórakozóhely működésének korlátozását az tette szükségessé, hogy számtalan lakossági megkeresés érkezett az önkormányzathoz azzal, hogy a zajos éjszakai rendezvények, a vendégek ordítozása, hangoskodása miatt az Auróra szomszédságában lakók nem tudtak éjszaka nyugodtan aludni. És hát persze a drog.

Niedermüller és Horváth Csaba nevének feltűnése után késztetést éreztünk, hogy egy rövid internetes kereséssel megtekintsük az elmúlt néhány év díjazottjainak névsorát. Nem okozott csalódást az eredmény, hamar érthetővé vált, hogy a kitüntetés átadása nem más, mint annak a több évtizedes gyakorlatnak a része, miszerint baloldaliak kitüntetik és elismerik egymás nagyszerűségét.

A korábbi díjazottak között van: a saját barátja szerint is korrupt Gajda Péter kispesti szocialista polgármester, a magát kvízprofesszornak hívató, most DK-s politikus Vágó István, a börtönbiznisz nagy nyertese, Magyar György, a korábban "független-objektív" riporter, a most már bevallottan DK-s politikus Kálmán Olga, a rendőrség által zaklatás miatt kihallgatott Donáth László szocialista politikus és evangélikus lelkész - és még sok ismerősen csengő név. Rajtuk kívül kétségtelenül számos olyan díjazott van, akik megérdemelten kaptak elismerést, azonban ezzel együtt is feltűnő a kiérdemesült káderek túlsúlya.

Talán nem okoz meglepetést, hogy a Szövetség elnöke, Hanti Vilmos évtizedekig az MSZP színeiben politizált.