Orbán Viktor kéthetes kijárási korlátozást jelentett be szombattól

Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth Rádió stúdió
Budapest, 2017. június 2. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2017. június 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére március 28 és április 11 között. A lakóhely csak alapos okokból hagyható el – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában az operatív törzs ülését követően. A miniszterelnök elmondta:

Nemzetközi példák alapján hoztuk meg a döntést, alapvetően a bajor eljárásból indultunk ki, de ez egy kicsit szigorúbb – tette hozzá. Elmondta: hogy

a 65 év felettiek napközben 9 és 12 óra között látogathatják a gyógyszertárakat, drogériákat. A cél, hogy az időseket szétválasszák a fiatalabb, lehetséges vírushordozóktól.

Egytizedére csökkent a kontaktusok száma

Orbán Viktor elmondta, ha a kontaktusok száma lecsökken, akkor a járvány terjedése is lecsökken. A kormányfő arról is beszélt, hogy folyamatosan információkat gyűjtenek arról, hogyan alakul az emberek élete. Volt olyan kérdőív, amiből 100 ezer visszajött.

A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy továbbra is lehet a gyerekeket iskolába vinni kis csoportokban. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat.

- tette hozzá. Most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat - tette hozzá. A rendőröknek is együtt kell működni az emberekkel - mondta a kormányfő. Szabálysértésnek minősül, ha valaki megsérti a rendelkezéseket.

Orbán Viktor: Kijárási korlátozás jön szombattól Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Csak intelligenciával lehet kezelni egy nagyobb válságot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy van összefogás és intelligencia a magyar társadalomban.

Mindez nem egyenlő az iskolázottsággal - tette hozzá. A fegyelmezettséghez is kell egy született intelligencia, tehát be kell látni, hogy a szabályok értelmesek.

- tette hozzá. Orbán Viktor szerint éppen ezért az ország a válság során a szebbik arcát mutatja.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

Minél jobban fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni - tette hozzá. A kormányfő szólt arról is, hogy bár az ellenzék nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, de több lépéssel sikerült megoldani a helyzetet.

Orbán Viktor: Ha segíteni nem tudnak, akkor ne akadályozzanak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

Kedden-szerdán megfelelő jogi környezet lesz, és ez segítheti az együttműködést. Tőlem aztán vizsgálhatják a törvényt az unióban, de vannak helyzetek, amikor nem lehet udvariaskodni - mondta a kormányfő az uniós kritikákra.

- mondta a kormányfő.

"Ha segíteni nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzanak" Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szólt arról is, hogy mi erős Európát akarunk.

Segítséget a kínaiaktól és a Türk Tanácstól kaptunk eddig, de ettől még maradunk az EU tagjai - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy majd vizsgálni kell, hogy hol voltak január-februárban az unió több száz fős járványügyi szakemberei.

A kormányfő a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy

Nagyra tartom azokat, akik az ország mindennapi működését lehetővé teszik - mondta a kormányfő. A háborúban nemcsak a frontvonal, hanem a hátország is sokat számít. Orbán Viktor minden magyar embernek köszönetet mondott, akik segítenek a védekezésben.

A kormányfő a várható gazdasági lépésekről azt mondta, hogy

Orbán Viktor közölte, hogy most a járvány terjedésének a lelassításán dolgoznak. A vírustól az emberek 15-20 százaléka láthatóan megbetegszik, és egy bizonyos részük kórházi ellátásra szorulnak, és akinek van alapbetegsége, az intenzív ellátásra szorul.

- mondta a kormányfő. A csúcsponton egy tízszeres terhelés alatt lesz az egészségügy.

Katonai-harcászati terv szerint működik az ország

Orbán Viktor szólt arról is, hogy többen ki fognak esni a védekezésből, mivel várhatóan megbetegszenek.

Ha ez jól működik a következő két hétben, akkor úgy jutunk túl a csúcsponton, hogy az egészségügy működőképes marad - tette hozzá.

Kórházparancsnokok lesznek hétfőtől a kórházak élén - jelentette be Orbán Viktor. A járványügyi előírások betartatása, a személyi kérdések és a készletgazdálkodás menedzselése lesz a feladatuk.