Egyre több városban maradnak el a március 15-i ünnepségek

Március 15, Zászló, Nemzeti ünnep, 1848, A magyar nemzeti ünnep alkalmából egy 1848 méter hosszú magyar zászló készült, melyet március 16-án önkéntesek az Operaház és a Hősök tere között feszítenek ki
Vágólapra másolva!
Elmarad a március 15-ei városi ünnepség Zalaegerszegen, Veszprémben és Debrecenben is. A városok a vírus terjedésének megelőzése érdekében, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szakmai iránymutatását figyelembe véve döntöttek így.
Vágólapra másolva!

Zalaegerszeg

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, a közösség biztonsága és egészsége a legfontosabb, ezért Zalaegerszegen is elmarad a március 15-i városi ünnepség. A polgármester azt kéri:

A város vezetése és képviselő-testülete néma főhajtással és koszorúzással fogja leróni tiszteletét 1848-49 hőseinek emléke előtt. Balaicz Zoltán azt mondta:

Zalaegerszegen továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg. A legfontosabb az, hogy mindent megtegyenek a megelőzés érdekében - áll a közleményben.

Veszprém

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) a közleményében azt írta: Veszprémben továbbra sem tudnak koronavírussal fertőzött betegről, de az operatív törzs szakmai ajánlását követve a védelmi bizottság elnökével és az ellenzéki frakciók vezetőivel folytatott egyeztetésen arra jutottak, hogy

a vírus veszélye miatt nem tartják meg a hagyományos emlékező tömegrendezvényeket.

A polgármester az iskolai és civil közösségeknek is azt javasolta, fontolják meg a sokakat megmozgató rendezvények megtartását azért, hogy senkit se tegyenek ki a megbetegedés veszélyének.

Egyre több városban mondják le a nemzeti ünnep napjára tervezett rendezvényeket Fotó: Polyák Attila - Origo

Porga Gyula azt mondta, az elmaradó programok ellenére a veszprémiek nevében koszorút helyez el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékművénél, a Pro Urbe és a Szabad Sajtó-díjakat pedig a korábbinál szűkebb körben adják át. A középületeket és a város fő útvonalait feldíszítik zászlókkal, és nemzeti zászló kitűzésére kérte a lakóközösségek képviselőit, valamint a magánházak tulajdonosait is.

Debrecen

Iván Aurél, az önkormányzat sajtófőnöke szerint nem tartják meg március 14-én a hagyományos fáklyás felvonulást az egyetem központi épületétől a belvárosi Déri térig tartó útvonalon, március 15-én pedig elmaradnak a Petőfi-szoborhoz, illetve a Kossuth-szoborhoz meghirdetett ünnepségek is.

Ugyanakkor a Református Nagytemplom mellett - a katonazenekar közreműködése nélkül - felvonják az országzászlót, és a város vezetői elhelyezik a koszorújukat a Kossuth-szobornál.