Békés Márton: Magyarország a járvány utáni világ nyertese lehet

Békés Márton történész
Vágólapra másolva!
A koronavírus jelen van az egész világon. Európában a legtöbben Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban haltak meg. A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója szerint az egész világon végigsöprő járvány a XXI. század nagy eseménye, ami véget vethet a globalizációnak. Békés Márton úgy véli: minél inkább küzdünk a koronavírus ellen, annál inkább bontjuk le a globalizációt.
Vágólapra másolva!

Száz évvel ezelőtt tombolt Európában a spanyolnátha, melynek kétszer annyi áldozata volt, mint az I. világháborúnak, és ez volt a nyitánya a globalizációnak, egy technicizált és demokratikus korszaknak –mondta a Terror Háza kutatási igazgatója a Hír Tv-n. Békés Márton szerint most, hogy a koronavírus ellen küzdünk,

mintha a globalizáció lebomlását látnánk.

A történész úgy véli, a demokrácia marad, ugyanakkor az a torzulás, amivé a liberalizmus - főleg az elmúlt harminc évben vált-, ezzel a járvánnyal elmegy. Az angol nyelv hegemóniája, a repülőgépek minden bizonnyal maradnak, de a globalizációnak az a módszere, ami az elmúlt harminc évben volt, az így nem folytatódhat. A járvány elleni védekezésben azok a szuverén nemzetállami eszközök vannak a segítségünkre, ami ellen a globalizáció, az Európai Unió jelenlegi formája létrejött.

–tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy ezzel az emberek szabad mozgása az országok között elszigetelődést jelent-e majd, Békés Márton úgy reagált: ezt nevezhetjük nemzeti szolidaritásnak vagy a nemzetállamok újjáéledésének vagy a nemzetállamok közötti szolidaritásnak is. Példaként említette, hogy a koronavírus okozta krízisben Olaszországon Kína, Oroszország és Kuba előbb segített, mint Brüsszel. A történész emlékeztetett továbbá arra is, hogy Brüsszel akkor jött rá, hogy kénytelen lezárni a határait, amikor ezt a nemzetállamok, Magyarországgal az élen már megtették.

Jelenleg főként a globalizáció árnyoldalát láthattuk, mint például a migrációt, a terrorizmust, vagy most egy globális járvány formájában.

Most azokat az eszközöket kell elővennünk, amik a globalizáció előtt is velünk voltak –fűzte hozzá Békés. Példaként említette a nemzetállami szuverenitást, a nemzetállami határok, keretek védelmét és közte egy hatékony nemzeti szolidaritás működtetését.

Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. Forrás: Hír TV

Lassan át kell lépnünk egy járvány utáni korszakba, ami olyan értékek és olyan állami cselekvések előtérbe helyezését fogja hozni, amit Magyarország már tíz éve csinál –emelte ki. Hozzátette: Minden válság egy lehetőség is, és Magyarország a változások élére is léphet.

–zárta gondolatait Békés Márton.