Kocsis Máté: Csak a baloldali polgármesterek tiltakoznak a közös teherviselés ellen

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
"Ugyanezt tették a parlamentben is. Egyre világosabban látszik, hogy valójában nem akarják kivenni a részüket a közteherviselésből. Saját megerősödésüket remélik az ország legyengülésétől" - így reagált Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy a kormány kérése ellenére az ellenzéki, budapesti városvezetők nem hajlandóak beleszállni a járványügyi alapba. A politikus kiemelte, hogy a kormánypárti városvezetők nem panaszkodnak, hanem segítenek a bajban.
Vágólapra másolva!

Általános ellenzéki ellenszegülés kezdődött a közös teherviselés ellen, miután Orbán Viktor kormányfő bejelentette, a minisztériumok mellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a kabinet által életre hívott járványügyi alaphoz. Ez utóbbiak esetében a gépjárműadó átengedését jelenti, ami nagyságrendileg 34 milliárd forintos összeget jelent. Jelzésértékű, hogy a tárcáktól a tervek szerint 922 milliárd forintot von el a kabinet. Ennek ellenére az ellenzéki szereplők a következőket tették:

  • a budapesti baloldali polgármesterek nyílt levelet köröztetnek a közösségi oldalakon;
  • Tóth Bertalan MSZP-elnök a Népszavában fakadt ki és fogalmazott meg követeléseket
  • Gyurcsány Ferenc rálicitált a kormány intézkedéseire, majd tiltakozott a gépjárműadó elvonása miatt;
  • Bajnai Gordon volt kormányfő pedig a közös teherviselés helyett közös eladósodásról beszélt.

A kormányzat részéről Farkas Örs reagált, majd Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője is megszólalt az ügyben.

Nem először csinálják, mindenki emlékszik rá, hogyan kezel válságot a baloldal

Kocsis úgy látja, hogy az ellenzékiek közös nyilatkozatok tömkelegével, személyeskedő megnyilvánulásokkal, és megvalósíthatatlan pénzosztogatási javaslatokkal nyilvánvalóvá tették, hogy

valójában nem akarnak részei lenni a megoldásnak.

"Nem először csinálják, mindenki emlékszik rá, hogyan kezel válságot a baloldal, és ezzel szemben milyen erőfeszítések árán állította talpra a magyar gazdaságot az Orbán-kormány" - idézte fel Kocsis, aki szerint kifejezetten érdekes, hogy amíg a kormánypárti városvezetők nem panaszkodnak, a baloldali polgármesterek egyből támadják a járvány elleni kormányzati intézkedéseket.

"Érdekes, hogy az ország kormánypárti polgármesterei - akik jóval többen vannak, mint az ellenzékiek - nem panaszkodnak, és nem a hangulatkeltésen dolgoznak, hanem a helyzetet tudomásul véve végzik a feladataikat. Csak a baloldali kerületek polgármesterei gondolják úgy, hogy a közös teherviselés az, amikor mindenkinek - a munkavállalóknak, a vállalkozásoknak, multiknak, bankoknak, a kormánynak, tényleg mindenkinek - kevesebb pénze lesz, akkor nekik nem" - fogalmazott.

"Saját megerősödésüket remélik"

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék mondvacsinált okokból megint ellenzi a kormány intézkedéseit, és gátolják a vírus elleni védekezést, és bizonytalanságot keltenek.

- zárta gondolatait Kocsis Máté, aki egy Margaret Thatcher-idézetet vett elő a helyzet jellemzésére.

- írta.

Mint ismert, Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy a kormány a közös teherviselés jegyében járvány elleni védekezési alapot hoz létre. Szombaton kiderültek egyes részletek is: a legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot a minisztériumoktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez. Utóbbiaknak a gépjárműadón keresztül kell hozzájárulniuk az alaphoz, ami összesen mintegy 34 milliárd forintot jelent.