Magára költ a váci baloldali vezetés, miközben 200 embernek nem akarnak fizetést adni a járványra hivatkozva

Matkovich Ilona
Matkovich Ilona
Vágólapra másolva!
Az októberben megválasztott baloldali váci városvezetés úgy döntött, hogy a hivatal felújítására van pénz, az önkormányzati intézmények számos dolgozója bérének kifizetésére viszont nincs a koronavírus-járvány idején. A polgármester ráadásul előrelátó volt, ugyanis a dolgozók erről sem beszélhetnek a sajtóban vagy a közösségi oldalon az ő írásos beleegyezése nélkül.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy Vácon – ahogyan számos ellenzéki vezetésű városban és kerületben – a megválasztott baloldali polgármester első dolga az volt, hogy növelték az alpolgármestereik számát, és természetesen saját juttatásaikat is. A városvezetés azonban csak magával volt ilyen bőkezű. Jól látszik ez abból, hogy a vállalkozásokra magasabb adókat vetettek ki, a támogatásokat pedig csökkentették az olyan területeken, mint a szociális ellátás vagy épp a kulturális élet. Azonban ennél is felháborítóbb, amit a polgármester, Matkovich Ilona javaslatában megfogalmazott.

A baloldali városvezető azt szeretné, ha április 20-ától az önkormányzati intézmények dolgozóinak bérét nulla forintra csökkentenék.

A polgármester levele szerint állásidőt kell elrendelni, és a teljes fizetést meg kell vonni majdnem minden közalkalmazottól és munkavállalótól, aki olyan intézménynél dolgozik, amelynek működése a járvány alatt szünetel.

Az ügy egy másik felháborító része, hogy Matkovich Ilona annak a baloldali összefogásnak a politikusa, akik a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás élharcosai, az érintett dolgozók ennek ellenére a polgármester írásos beleegyezése nélkül nem mondhatják el véleményüket a sajtónak sem, de még a közösségi oldalon sem írhatnak ezzel kapcsolatban.

– mondta Mokánszky Zoltán, a helyi KDNP képviselője, aki megjegyezte: a polgármester a saját hivatalát felújítja, miközben az önkormányzat intézményei dolgozóinak nem akar fizetni. Közel kétszáz ember nem kaphat a jövő hónapban fizetést.

Matkovich Ilona Forrás: Facebook

A jogszabály ugyan azt írja, hogy az alapbér, a távolléti díj vagy legalább a minimálbérnek megfelelő összeg kifizetésére lenne lehetőség, de a baloldali városvezető egy forintot sem hajlandó fizetni a dolgozóknak. Mokánszky szerint a polgármester választás elé állította a dolgozókat: nem kapnak fizetést, vagy mondjanak fel, vagy menjenek munkanélküli segélyre.

– fogalmazott a képviselő.

Ami pedig szintén felháborító, hogy a baloldali vezetés munkavégzés nélkül (ugyanis most nincsenek testületi ülések) ugyanúgy felveszi a tiszteletdíját. Ha együttéreznének az önkormányzati intézmények dolgozóival, akkor legalább a tiszteletdíjuk felét felajánlották volna a fizetés nélkül maradt dolgozóknak – mondta a képviselő, hozzátéve: a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja az áprilisi illetményét a váci kórház számára ajánlotta fel, a májusit a munkavállalók megsegítésére fogják adni.