Alföldi Róbert most éppen az augusztus 20-i tűzijáték ellen szervezkedik

Alföldi Róbert Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját rendezi a Radnóti Tesla Laborban.
Vágólapra másolva!
Alföldi Róbert, a baloldali értelmiségi kör kedvelt színházi rendezője a WC-papírok és a magyar államalapítás között párhuzamot vonva támadta az augusztus 20-i tűzijátékot. A Gyurcsány-kormány idején a Nemzeti Színház igazgatójának kinevezett színész-rendező 2013 óta nem tudta megemészteni, hogy 5 éves mandátumának lejárta után nem ő kapta újabb 5 évre a Nemzeti vezetését, mert a pályázatot Vidnyánszky Attila nyerte. Azóta gyakorlatilag ellenzéki politikusként szerepel.
Vágólapra másolva!

"Ünnepelni fontos dolog! Újrakezdeni fontos és felemelő dolog! De nem lehetne ezt úgy, hogy mondjuk a kultúránkat ünnepeljük azzal, hogy lehetővé tesszük, hogy létezzen és virágozzék minden virág?" - írta ki közösségimédia-oldalára Alföldi Róbert, aki nem sokkal ezután

WC-papírokhoz hasonlította a magyar államalapítás ünnepét.

"Nem lehetne hasznosabb és fontosabb dolgokkal ünnepelni, mint elpuffogtatni a levegőben a pénzünket? Tudom. Cirkuszt és kenyeret!" - folytatta mindenféle nemzeti érzést mellőzve, demagóg módon, hogy aztán kivetkőzve szerepéből, azt kérje követőitől, írják alá az egyik baloldali szerveződés által indított petíciót. Szerinte nem tűzijáték kell, hanem, hogy legyen WC-papír a kórházakban. Azaz, ismét megérkeztünk a Kálmán Olga-típusú "oktatás-egészségügy" jellegű demagógiához. (Természetesen van WC-papír a kórházakban, amellett, hogy éppen a koronavírus-járvány kezelése is bizonyította, hogy abszolút rendben van a magyar egészségügy.)

Alföldi Róbertnek egyébként valamiképpen nem tetszik augusztus 20-a. 2013-ban ő vitte színpadra a magyar államalapítás történetét feldolgozó István, a király című darab sajátos verzióját, a szegedi szabadtéri színpadon. "Alföldi nem csak az István, a királyt gyalázta meg, mint színművet, hanem az egész magyarságot és történelmünket azzal, ahogyan ábrázolta a magyarokat. A jövő felnövekvő nemzedéke kivel fog azonosulni? A drogos, punk Koppánnyal, vagy a "náci" tisztekkel magyarokat kivégző Istvánnal?" - olvasható egy korabeli kritikában. Egyébként a belterjes színházi köröket és szaklapokat leszámítva rossz volt a fogadtatása a rendező polgárpukkasztónak szánt darabjának.

Emlékezetes, Alföldi már az előválasztást megelőzően kiállt Karácsony Gergely jelöltsége mellett, egy nappal az önkormányzati választás után pedig lelkendezve kommentálta támogatottja választási sikerét közösségi oldalán. Alföldi Róbert neve felmerült a Vígszínház kapcsán is, mint Eszenyi Enikő lehetséges utódja, de végül nem őt választották. Igaz, információink szerint fog rendezni a Vígszínházban.

Alföldi Róbert egyébként rendszeresen turnézik azzal a baloldali médiumokban, hogy politikai okokból keveset dolgozhat. Természetesen ez éppúgy nem igaz, mint állítólagos nemzetközi elismertsége. Utóbbi nincs, hazai munkái viszont vannak. Rengeteg.

A színházi szezonban, a Centrál Színházban egy operettben mórikálta magát, a Május 1. mozi helyén nyílt magánszínházban egy angol bulvárvígjátékban, egy Gothár Péter rendezte brit darabban játszott és egy Molnár Ferenc-remekmű abszolút főszereplője is. De több rendezése is megy a volt moziban. Két főszerepet játszik egy kamaraszínházban, rendez és játszik is az egyik legdivatosabb pesti színházban, a Radnóti Színházban. De az évadban ment előadása még a Bábszínházban is. És megszámlálhatatlan vidéki főszerepek és rendezések.

Aláírást gyűjtenek a nemzeti ünnep megtartása ellen

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti politikusa hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja aláírásgyűjtésbe kezd a tűzijáték elhalasztása érdekében. Nem sokkal ezután a tavalyi baloldali előválasztás lebonyolításában kulcsszerepet vállaló a Hang is hasonlóan tett, és a szocialistákétól különböző petíciót indított útnak. A pártok közül egyelőre a Momentum jelezte csatlakozási szándékát.