Gulyás Gergely rendkívüli bejelentése a budapesti élet újraindításáról

GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. április 23. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 23-án. A miniszter közölte, május 3-ig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok. MTI/Botár Gergely/kormany.hu
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délután rendkívüli bejelentést tett annak részleteiről, hogy a kormány vasárnap éjféltől feloldja a kijárási korlátozásokat Budapesten is. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban is többen gyógyultak meg, mint amennyien megfertőződtek - indokolta meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, miért következnek enyhítések a fővárosban. Nem méltatlan vitákra, hanem felelősségteljes döntésekre van szükség – mondta.

Vasárnap éjféltől megszűnnek a kijárási korlátozások a fővárosban is

A kijárási korlátozások megszűnése után is szükséges a szabályok betartása; a másfél méteres távolság megtartása, valamint a maszk viselése közterületen, tömegközlekedési eszközökön, és az üzletekben. Az idősek vásárlási sávja megmarad. A piacok nyitvatartásáról és az idősek sávjáról az érintett polgármesterek szabadon dönthetnek.

Gulyás Gergely azt is elmondta,

hétfőtől újra látogathatóak a közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek. Hétfőtől kinyithatnak a kávézók, cukrászdák és éttermek teraszai, valamint az állatkertek, múzeumok, üzletek és a strandok is.

2020. szeptember 1-ig nem kell a vendéglátóknak közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után.

Polgári házasságkötés, misék és temetések megtarthatóak.

A 200 fő alatti lagzikat és temetéseket június 15-től lehet megtartani.

Hétfőtől a felsőoktatási intézmények nyitva lehetnek. Erről a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

Még szombaton megjelennek a most meghozott intézkedések a Magyar Közlönyben, amelyek vasárnap éjféltől hatályosak.

Gulyás Gergely köszönetet mondott mindenkinek, hogy fegyelmezetten betartották a korlátozásokat.
A miniszter végül leszögezte, hogy ha a helyzet nem változik, akkor a kormány vissza fogja adni különleges felhatalmazását május végén.