Soros György a volt szocialista országokról: A birodalmam részei lettek

Vágólapra másolva!
Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és a Kommentár folyóirat főszerkesztője a XXI. Század Intézetnek készített elemzésében a Soros-birodalom megszervezésének 1984 és 1994 közé eső első tíz évének, főként magyarországi eseményeit mutatja be. Az írásban soha nem látott részletek és képanyagok szerepelnek, és abból kiderül, hogy az amerikai milliárdos saját birodalmának részeként tekintett a posztszovjet országokra.
Vágólapra másolva!

1993 végén Bukarestben Soros György a következőt mondta a "kelet-európai birtokán" tett többhetes körutazására őt elkísérő amerikai riporternek:

A terepszemlét novemberben kezdte Prágában, utána Szarajevó következett, ahonnét Horvátországba utazott, hogy pár nappal később Budapesten landoljon. Az újságíró összesen hat napot töltött együtt Sorossal, amikor ezt követően végigjárták délkelet-európai "hátsókertjét", melynek állomáshelyei a következők voltak: Temesvár, Bukarest, Kisinyov (Chișinau), Szófia, Tirana. Soros mindenütt felkereste helyi alapítványa irodáját, tárgyalt támogatóival és azokkal, akiket ő támogatott, fogadta az újságírókat vagy éppen őt fogadták állami vezetők (Horvátországban és a Moldovai Köztársaságban egyenesen az államfő, bár előbbi emlékei szerint addigi élete legrosszabb találkozója volt).

Albániából az eredeti tervek szerint Bécsbe ment volna, de hirtelen irányváltással londoni fuvart kért a pilótától. 1993 legvégén, amikor szemléje befejeződött, egy másik projekt is lezárult: a Soros-birodalom létrehozásának első, tízéves szakasza ugyanis befejeződött. 1994-ben Soros György győztesnek nyilvánította a közép- és kelet-európai rendszerváltoztatással párhuzamosan véghezvitt térségbeli tevékenységét, de kevesellte annak eredményét. Az első tíz évben a Soros-projekt kitüntetett, modellértékűnek szánt, úttörő vállalkozása Magyarországon volt.

A linkre kattintva tudja elolvasni a teljes tanulmányt, amelyből kiderül, hogy a "Soros-birodalom" ékköve egyértelműen az egyetem volt, valamint 1984 és 1990 között mindvégig Magyarország volt a későbbi Soros-alapítványhálózat tesztterülete.