Az 5 leggátlástalanabb hazugság a baloldali kamuvideóval kapcsolatban

Tóth Bertalan, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019, MSZP
Vágólapra másolva!
Hazugsággal indult, és ahogyan a szálak kezdtek kibogozódni, újabb és újabb hazugságokra derült fény, aminek következtében teljesen összeomlott a baloldal lejáratási kísérlete  - röviden így lehetne összefoglalni a baloldal kamuvideójának történetét. Az Origo összeállításából jól látszik, mik voltak az ügynek azok a mozzanatai, amelyek láncreakciószerűen söpörték el a baloldal és a velük összejátszó Soros-hálózat meséjét. Hazugság az alapállítás, hazugság a "koronatanú" egész személyisége, hazugság, hogy az asszony akciója, hazugság, hogy csak az MSZP botránya - és persze hazugság, hogy nem egy előre megtervezett akcióról van szó.
Vágólapra másolva!

Amikor egy héttel ezelőtt megjelent a felvétel, akkor még úgy tűnt, a szocialisták magánakciójáról van szó. Korózs Lajos, MSZP-s képviselő és beszélgetőpartnere, Németh Athina abszurd dolgokat hazudozott, igaz, Szabó Tímea (Karácsony Gergely párttársa) mindezeket már elmondta a parlamentben is.

Azt, hogy előre kigondolt, tudatosan megtervezett és összehangolt akcióról beszélhetünk, azt a Soros-hálózat felbukkanása is jelzi - a szervezet (most éppen a Helsinki Bizottság) pontosan Németh állításai (hazugságai) alapján fordult nemzetközi bírósághoz. Az első hazugság dominóként döntötte le a sorban következőket, ez pedig bebizonyította:

a baloldal kamuvideója nem más, mint a politikai stratégák által kitervelt szövevényes támadás a kormány ellen.

Ezek voltak a leggátlástalanabbak közülük.

A kiindulópont: gyalázatos hazugságok beteghalálokról

A kórházkiürítések miatt hazaszállított betegek közül tízből kilenc meghalt - ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzottak el a Korózs Lajos főszereplésével készült felvételen. Az állításokat azóta sem a baloldal, sem a megszólaltatott nő nem tudta alátámasztani, lévén, hogy nem igazak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) rémhírterjesztés miatt feljelentést tett az ügyben, ami alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozni kezdett ismeretlen tettesek ellen. Magyarán, a történet kiindulópontja is színtiszta hazugság, aminek egyenes következménye lett, hogy büntetőügy indult a videó miatt. Az első hazugság pedig láncreakciót indított el, rávilágítva a baloldali kommunikációs hálózat működési mechanizmusára.

Budapest, 2019. június 12. Korózs Lajos, az MSZP parlamenti képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem mentős a magát mentősnek állító asszony

A baloldal azzal próbálta legitimálni a képtelen állításokat, hogy azokat szerintük egy mentős mondta. Mentőtiszt vagyok, mentőtiszt a végzettségem - mondta Németh Athina, a videóhamisítási ügy főszereplője a felvételen. Nem véletlen, hogy Korózs Lajos az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt beszélt, mintegy képileg is erősítve, hogy a szervezet mentőtisztjéről van szó.

Csakhogy pillanatok alatt világossá vált: nemcsak a durva szavak voltak hamisak, hanem a nő sem mondott igazat a foglalkozásáról. Nem sokkal ugyanis a felvétel megjelenése után kiderült, nem dolgozott mentősként sem az OMSZ-nél, sem betegszállító cégeknél, sőt, a Szamaritánus Mentőszolgálatnál sem, amit munkahelyének mutatott be.

Miután állításai megdőltek, azzal állt elő, hogy feketén dolgozott az AMS mentőszolgálatnál. Ez sem jött be: a cég jó hírnevének védelme érdekében közölte, feljelentést tett a "kamu mentőtiszt" ellen.

Mivel a nyilvánosság is tudomást szerzett róla hogy a történet(ek) nem állja (állják) meg a helyét (helyüket), a szocialisták eltüntették oldalukról a kamuvideót, valamint a nő védelmében közzétett közleményüket is.

Nem egy beteges hazudozó asszony magánakciója

Ahogy az már jó párszor előfordult a szocialista párt történetében, megkezdődött az egymásra mutogatás: magasabb szintről elkezdték lefelé, az alacsonyabb szintekre nyomni a felelősséget. Először Korózs Lajost nevezték meg bűnbaknak, azonban miután a pártvezetés védelmébe vette őt, a kommunikációs stábot, pontosabban a párt egyik sajtósát kiáltották ki minden rossz okozójának. (Aki egyébként Ujhelyi István EP-képviselő sajtósa, uniós közpénzből dolgozik, korábban pedig a megszűnt Népszabadságnál dolgozott.)

A botrány hamar "visszakúszott" az MSZP legfelsőbb köreibe, hiszen a sajtóban megnevezték, kiken ment át a felvétel, mielőtt nyilvánosságra került. Tóth Bertalan pártelnök, Molnár Zsolt parlamenti képviselő, Nyakó István volt szóvivő - ők hárman döntöttek a kamuvideó sorsáról. A névsor kiszivárgása után Tóth Bertalan kénytelen volt elismerni, hogy publikálás előtt látta a nagy botrányt okozó képsorokat.

Bár kezdetben a legtöbben a szocialistákkal azonosították az ügyet, hiszen a párt oldalára tették ki a hazugságokat az egyik vezető politikusuk főszereplésével, mint később kiderült, abban a komplett hazai baloldal érintett, beleértve a Soros-hálózatot is.

Karácsony Gergely párttársa, Szabó Tímea korábban ugyanazokat a hazugságokat mondta el a Parlamentben, és később ő is minden nyomot megpróbált törölni

Korózs Lajos figyelmetlen és óvatlan volt, nem mérte fel kellőképpen a terepet - miután kiderült a turpisság, az MSZP nagyjából ennek mentén kezdte el kommunikálni az ügyet, azt sugallva, hogy semmi különös nem történt. Magyarán Tóth Bertalanék azzal védekeznek, hogy tőrbe csalták és megtévesztették őket. Csakhogy ez a magyarázat kifejezetten sántít, és felmerül a kérdés: ha valóban így van, akkor miért vették védelmükbe azt a nőt, aki átverte őket?

A szocialisták saját szempontjukból érthető módon mindent megtesznek azért, hogy eltereljék a figyelmet az ügy lényegi pontjáról: a hírhamisításról. Az ugyanis, hogy egy magát mentősnek mondó asszony hazugságokkal próbálja meg lejáratni politikai ellenfelét, nem értékelhető másként. A szocialista párt elmúlt tíz évében volt már ilyenre precedens, elég csak a bajai álvideóra gondolni. Az akkori ügybe a szervezet több ismert politikusa is belebukott, most azonban nem látszik, hogy bárki is vállalná a felelősséget párton belül a durva manipulációért.

Az álmentős kamuvideó nem kizárólag az MSZP műve volt, abban komoly szerepet játszott a baloldal és a Soros György-féle Helsinki Bizottság Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem véletlenül: szövetségeseik legalább ennyire részesei voltak a történetnek. Ennek első és legárulkodóbb jele az volt, hogy kiderült: Szabó Tímea, a Karácsony-féle Párbeszéd frakcióvezetője szintén Németh Athina állításait (hazugságait) használta fel a parlamentben, még jóval a videó megjelenése előtt. "Németh Athina önkéntes mentőápoló a napokban számolt be arról, hogy az általa ápolt 10 hazaküldött betegből 9 meghalt" - ezt mondta Karácsony Gergely párttársa napirend előtti felszólalásában még április 27-én. Akárcsak az MSZP, Szabó Tímea is megpróbálta eltüntetni a nyomokat a történtek után, törölte a Facebookról azokat a bejegyzéseket, amelyeket az MSZP-sek álmentőséről tett közzé az elmúlt hetekben.

Ekkorra már megfogalmazódott a kérdés: előfordulhat-e az, hogy egy szimpla nő sorra csapja be a baloldal vezető politikusait? Sztankay Ádám, kollégánk esete is azt bizonyítja, hogy a válasz: nem. Érdekes módon, neki egyből feltűnt, hogy valami nem stimmel a nő körül, pár kérdés után pedig meg is győződött róla.

Ez az, ami átvezet az egész kamuvideós ügy lényegéhez, pontosabban az ügy legnagyobb hazugságához.

Mindent megterveztek előre

Németh Athina ugyanis kiváló baloldali kapcsolatokkal bír: többek között ismerőse Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Demszky Gábor korábbi főpolgármester, valamint Magyar Bálint ex-oktatási miniszter. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy a kamuvideó főszereplője közismert ezekben a körökben, azaz

kizárt, hogy csak úgy beesett volna az utcáról akkor, amikor a baloldal alanyt keresett a videójához.

Szintén erre utal, hogy még a felvétel elkészülte előtt Németh nyilatkozott a Financial Timesnak, ami komoly nemzetközi kapcsolatokat feltételez. De hogyan jutott el egy egyszerű, állítása szerint feketén dolgozó, hazudozó nő egy tekintélyes brit gazdasági laphoz?

Ekkor került képbe a Soros György által támogatott Helsinki Bizottság: a nő és a szervezet között egyfajta munkakapcsolat alakult ki. (Az álmentősnő az ATV-ben maga beszélt arról, hogy van közöttük kapcsolat.) Mint kiderült, ez a kapcsolat kifejezetten szoros, a Helsinki Bizottság ugyanis éppen Németh Athina állításai alapján perelte be Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál.

Ez az utolsó mozzanat pedig világosan megmutatja, hogy az akció összehangolt és előre megtervezett volt, aminek csak aprócska szereplője volt az MSZP.