Akinek magyar gyökerei vannak, annak foglalkoznia kell a trianoni tragédiával

Vágólapra másolva!
Hosszú évtizedekig hallgatni kellett erről a gyalázatról, nem lehetett róla beszélni, és csak az utolsó 10 évben kezd átformálódni a közbeszéd abba az irányba, hogy teljesen indokolatlan és igazságtalan módon lett az ország feldarabolva. Egy nagyszabású filmre mindenképpen szükség van, ami az egész korszakot feldolgozza – mondta Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója, producer az Origónak A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című film kapcsán (csütörtökön este 20.15-kor kezdődik a Duna TV-n). 
Vágólapra másolva!

A kamera egy olyan eszköz, amivel tudunk dokumentálni, és tudunk emlékeztetni is, és a 100 évvel ezelőtt életbe lépett trianoni békediktátum egy olyan esemény, amire kötelessége emlékeztetni mindenkinek, akinek erre megvannak a lehetőségei – mondta Kálomista Gábor az Origónak. A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című film producere szerint emlékeztetni kell arra, hogyan akarták tönkretenni ezt az országot 100 évvel ezelőtt.

Nagyon köszönöm a kollégáimnak és a színészeknek, hogy ilyen rendkívül gyorsan elkészült ez az alkotás – tette hozzá. Egy nagyon izgalmas, és egyben szomorú filmet fogunk látni, és azt is láthatjuk, hogy a magyarokban volt egy nagyfokú hazaszeretet.

Kálomista Gábor arról is beszélt, hogy egyelőre csak a Duna TV-n látható, de a közmédiával dolgoznak azon, hogy gyorsan, nagyon széles rétegekhez el tudjon jutni.

A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében Forrás: Origo

Hosszú évtizedekig hallgatni kellett erről a gyalázatról, nem lehetett róla beszélni, és csak az utolsó 10 évben kezd átformálódni a közbeszéd abba az irányba, hogy teljesen indokolatlan és igazságtalan módon lett az ország feldarabolva. Egy nagyszabású filmre mindenképpen szükség van, ami az egész korszakot feldolgozza – mondta a producer.

Kálomista Gábor szerint azok számára, akik a kulturális életben a konzervatív oldalon állnak, azok számára óriási fájdalom a trianoni diktátum, és többféle módon fel is dolgozzák azt.

- tette hozzá.

Nehezen tudom elképzelni, hogy lesz közmegegyezés a trianoni diktátumról. Jó lenne, ha mindenki elismerné azt, hogy mekkora eredmény az, hogy ezen igazságtalan diktátum után az ország fel tudott állni, és a mai napig létezik. Sokan nem így gondolkoznak erről a baloldali értelmiségen belül, és nehezen meggyőzhetők arról, hogy változtassanak az álláspontjukon – mondta Kálomista Gábor.