Sikeres volt a járvány elleni védekezés: a WHO még nem jelentett veszélyhelyzetet, Magyarországon már készültség volt

Budapest koronavírus korona vírus fertőzés betegség járvány Duna Dunapart vendéglő enyhítés feloldás kijárási korlátozás
Vágólapra másolva!
Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján egy részletes összefoglaló elemzést hallhattunk a koronavírus-járvány eddigi magyarországi lefolyásáról. A tájékoztatók egyelőre véget érnek.
Vágólapra másolva!

Gál Kristóf alezredes elmondta, hogy az operatív törzs továbbra is működni fog, de a tájékoztatók – egyelőre – megszűnnek.

Az Operatív Törzs utolsó napi tájékoztatója. Forrás: Botár Gergely/kormany.hu

Ennyi levélre válaszoltak az ügyeleti központban

A központ a Belügyminisztérium épületében működött – mondta Lakatos Tibor rendőr alezredes.
Több szervezet vett részt az ügyeleti munkában, az NNK, a rendőrség, a BVOP, a Katasztrófavédelem, a TEK, az EMMI, a Külgazdasági és külügyminisztérium, a honvédség, az ITM, az Agrárminisztérium delegált tagokat az ügyeleti központba.

Szerdán 4878 igazolt fertőzöttel összefüggésben 3700 kontaktszemélyt kutattak fel az illetékes rendőri szervek, vagyis olyanokat, akik megfertőződhettek az igazolt betegektől, főleg Budapesten és Pest megyében.

Hatvanezer házi karantén adatai és földrajzi koordinátái kerültek a járványügyi térinformatikai rendszer adatbázisába a fertőzöttek, betegek, elhunytak adataival együtt – tette hozzá a rendőr ezredes.

A készletnyilvántartás, a betegség adatai, a kórházi ágyak foglaltsága és lélegeztetőgépek száma mellett a felajánlásokat is rögzítették. Június 16-ig 385 felajánlás érkezett, főleg egyéni védőeszközök és szolgáltatások. Az önkéntes adományokat az ÁEK központjában osztották szét.

Nagyon sikeres volt a járvány elleni védekezés Magyarországon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Békés, Szabolcs-Szatmár és Vas megyében nem volt halálozás

Müller Cecília az operatív törzs utolsó tájékoztatóján elmondta, ismét csak egy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4078 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta.

- ismertette a tisztifőorvos.

A nemek megosztása a következő: 57 százalékban a nők, 43 százalékban a férfiak betegedtek meg a mostani aktív fertőzöttek közül – jelezte.

Jellemzően az idős, krónikus alapbetegségben szenvedők haltak meg. Valamennyi fertőzött 45 százaléka az idős korosztályból került ki, 30 év alatt nem volt haláleset, és húsz év alatt mindössze kilencven esetet regisztráltak – sorolta Müller Cecília. Jellemzően magyar állampolgárok betegedtek meg, csupán 2 százalék volt a külföldi megbetegedések aránya itthon.

A koronavírus eddigi történetéről a tisztifőorvos elmondta, kezdetben nem gondoltuk, hogy a Kínában megjelent vírus eléri Európát, ahogy arra sem, hogy világjárvány lesz belőle.

Először azt gondolták, csak állatról emberre terjedhet a vírus, ám hamar kiderült, hogy emberről emberre is terjed.

Március 2-án már 66 országból jelentettek megbetegedéseket. Mielőtt a WHO veszélyhelyzetet jelentett volna, Magyarországon már jelentős készültség volt - hangsúlyozta Müller Cecília.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője, Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa és Müller Cecília országos tisztifőorvos az utolsó napi sajtótájékoztató után. Forrás: Botár Gergely/kormany.hu

Áprilisban volt a csúcspont

Itthon március 4-én regisztrálták az első megbetegedéseket külföldi diákoknál, majd folyamatosan emelkedett az esetszám, de egy hónapig az eseteket minden alkalommal összefüggésbe tudták hozni a már ismert esetekkel, később azonban csoportos megbetegedések alakultak ki.

– emlékeztetett. Az első halálesetet március 15-én jelentették Magyarországon – tette hozzá.
Pandémia 100-150 évente vonul végig a világon – mondta Müller Cecília. Felhívta a figyelmet: a vírus még jelen van, ezért az óvintézkedéseket, szabályokat még mindig be kell tartani! Elkülönítés, laboratóriumi vizsgálat, a betegek azonosítása, izolálása a kutatás alapjai. A WHO veszélyhelyzeti rendelkezéseit Magyarországon még a nagyobb baj előtt alkalmazták, ennek köszönhető, hogy hazánkban nem volt olyan tragikus a járvány, mint Európa más országaiban.

Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott a védekezésben részt vevő összes dolgozónak, hivatalnokoknak, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak, a börtönökben védőfelszerelést gyártó fogvatartottaknak, a kereskedőknek, a tanároknak, az önkénteseknek, az egész lakosságnak, a magyar embereknek, fiataloknak, időseknek.

Budapesten volt a legtöbb fertőzött Fotó: Csudai Sándor - Origo

Beléphetnek a román állampolgárok

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, mától korlátozások nélkül beléphetnek Romániából is a személyforgalomban, ezzel nyolcra nőtt ezeknek az országoknak a száma. Megjelent az utazási korlátozások feloldásának helyzetéről, a karanténkötelezettségekről szóló európai uniós honlap, amely minden tagország nyelvén elérhető – hívta fel a figyelmet.

Az operatív törzs javaslatára Magyarország kormánya március 11-től rendelt el veszélyhelyzetet

- emlékeztetett a rendőr alezredes. Kitért a határátkelőhelyek lezárására, illetve rendőri felügyeletére is.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője virágcsokrot ad át Müller Cecília országos tisztifőorvosnak az Operatív Törzs utolsó napi tájékoztatóján. Forrás: Botár Gergely/kormany.hu

A veszélyhelyzet alatt megjelent az a kormányrendelet, amely meghatározta, hogy külföldi állampolgárok nem léphettek be hazánkba. Később az üzleti célú, illetve agrártevékenységet folytatók beutazása lehetővé vált, de csak szigorú szabályok mellett.

Kiss Róbert szót ejtett az egyéb korlátozó intézkedésekről, így a belső terekben való gyűlésekről, a színházak, mozik bezárásáról és az üzletek korlátozott nyitvatartásáról.