Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az önkormányzatokat is tiszteletadásra kérik a trianoni diktátum 100. évfordulóján

Horizontal
A woman from Transylvania, Romania, sells souvenir embroidery to mark the National Day of Belonging on June 3, 2012 in Kossuth square in front of the parliament in Budapest during the 92nd anniversary of the signing of the Treaty of Trianon on June 4, 1920 when Hungary lost 60 percent of its territory in a peace agreement. AFP PHOTO / PETER KOHALMI (Photo by PETER KOHALMI / AFP)
Vágólapra másolva!
A trianoni diktátum aláírásának századik évfordulóján több hazai és határon túli kulturális intézmény képviselője, valamint Debrecen polgármestere "a világ magyarságának néma tiszteletadásához" való csatlakozásra kérte fel az önkormányzatokat, illetve a közszolgálati és a kereskedelmi médiumokat - olvasható abban a felhívásban, amelyet kedden juttattak el az országosan ismert kezdeményezők az MTI-hez.
Vágólapra másolva!

"Úgy érezzük, kivételes, történelmi pillanat jött el, hogy úgy emlékezzünk a régi hazára, az elődök nagyszerű teljesítményére, hogy végre ismét megmutathassuk a magyarok mély egységét és összetartozását és újra együtt üzenhessük, akár újabb száz évre elegendő hittel és erővel az idegen országokba jutott magyaroknak, hogy soha, senki nem fog tudni elválasztani bennünket" - olvasható a felhívásban.

Az aláírók - Szabó Pál Csaba igazgató, Trianon Múzeum; Vidnyánszky Attila főigazgató, Nemzeti Színház; Demeter Szilárd főigazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum; Papp László polgármester, Debrecen; Zuzana Falathova muzeológus, Pozsony; Teiszler Éva történész, Budapest és Tóth Kázmér díszlettervező, Szeged - kezdeményezik, hogy valamennyi magyarországi önkormányzat saját intézményeiben június 4-én, 16 óra 30 perckor öt percre függessze fel tevékenységét és szólítsa fel településének polgárait a néma tiszteletadáshoz és szolidaritáshoz történő csatlakozásra.

- olvasható a felhívásban. "Mi magyarok néhányszor világtörténelmet írtunk. 2020. június 4-én 16 óra 30 perckor Magyarország újra elöl fog állni" - emelték ki az aláírók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről