A családvédelmi akcióterv a legnépszerűbb családpolitikai program

Család, 7+1 kérdés, amit gyerekvállalás előtt tegyél fel a párodnak, baba, bébi, csecsemő, gyerek, család, szülő, apa, anya
Vágólapra másolva!
A családvédelmi akcióterv az elmúlt tíz év legösszetettebb, legbőkezűbb, legkiterjedtebb és legeredményesebb családpolitikai intézkedéscsomagja; népszerűségét mutatja, hogy egy év alatt 200 ezer család jutott támogatáshoz, és jelentősen javultak a népesedési mutatók - közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a legfrissebb reprezentatív vizsgálata alapján.
Vágólapra másolva!

A KINCS szerdai közleményében azt írta, hogy a gyermekvállalási korban lévő magyarok 90 százaléka az akcióterv mind a hét intézkedésével egyetért, és ezek között a legnépszerűbb a bölcsődei férőhelyek bővítése. A KINCS az akcióterv bevezetésekor és idén tavasszal is felmérést készített az intézkedésekről, és napról napra követte az igénylések számát is - írták.

96 ezren igényelték a Babaváró támogatást

Ismertetésük szerint a családvédelmi akcióterv intézkedései közül

legtöbben a babaváró támogatást igényelték.

Bevezetése óta már csaknem 100 ezer (96 235) pár igényelte, akiknek több mint négyötöde a maximális összeget, azaz 10 millió forintot vett fel.

A Babaváró támogatás volt a legnépszerűbb Forrás: Dreamstime

A CSOK kölcsönöket 11,5 ezren, a jelzáloghitel-elengedést csaknem 13 ezren, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 27 ezren, a négygyermekes anyák szja-mentességét 43 ezren vették igénybe - írták.

Nőtt a gyermekvállalási kedv

Az ezer ember megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy az intézkedések támogatottsága a tavalyi magas értékhez képest is nőtt, 10-ből 9-en egyetértenek mind a hét intézkedéssel. Legnépszerűbbek a bölcsődefejlesztések, a babaváró támogatás és a CSOK, de a többi lehetőség is kifejezetten hasznos a megkérdezettek háromnegyede szerint.

A támogatást igénybe vevők egyötöde úgy nyilatkozott, hogy a családvédelmi akcióterv nélkül nem vállalt volna gyermeket, és több mint tizedük házasságkötése is egyértelműen a támogatásokkal hozható összefüggésbe. Tavaly a válaszadók kétharmada, idén pedig már háromnegyede mondta azt, hogy az akcióterv intézkedései egyértelműen javítják Magyarország népesedési helyzetét.

Erre utalva emlékeztettek arra, hogy

az elmúlt fél évben 6 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv.

2019 decembere és 2020 májusa között 44 308 gyermek született, ez 5,4 százalékkal (2 256) több, mint az előző év azonos időszakában - áll egyebek mellett a KINCS közleményében.