Hatályban maradnak a jelenlegi szabályok a koronavírus miatt, a cél a biztonságos őszi iskolakezdés

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vágólapra másolva!
A kormány semmilyen kockázatot nem vállal, meg akarják előzni a második hullámot Magyarországon. 5,3 milliárd forintos programmal segítik a zenészszakmát. A csütörtöki Kormányinfó összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A kormány minden ülését azzal kezdi, hogy a járványügyi helyzetet elemzi, kezdte Gulyás Gergely. Magyarország a vírus első hullámát legsikeresebben kezelő országok közé tartozik, sikeresebbek vagyunk, mint a spanyolok, a svédek, vagy például a belgák. Ez részeredmény, részsiker, mivel közeledik a második hullám, sok helyen ez megfigyelhető, a legtöbb környező országban romlik a helyzet, Szerbiát, Romániát, a balkáni országokat (Koszovót, Montenegrót és Albániát) emelte ki elsősorban a miniszter, de a nyugati országokban is romlik a helyzet. Horvátországban és Szlovéniában tapasztalható szerény mértékű csökkenés, de a romlás a világtendencia, és

ez a környező országokban megfigyelhető tendencia is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter aláhúzta, hogy Magyarországon a járvány stagnál, az Operatív Törzs szerint a jelenlegi szabályozáson való változtatás kockázatokat hordoz magában, ezért nem változtatnak rajtuk. Ez azt is jelenti, hogy a 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat, korlátozásokat fenntartják.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A zenészszakmát, amely nehéz helyzetbe került, 5,3 milliárdos támogatási programmal segíti a kormány.

Többek között garázskoncert-sorozat indul, mindenki által elérhető lesz. A programot a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le. Kiemelten gondolnak a cigányzenészekre, jelentős részt kapnak az 5,3 milliárdból. 500 fő alatti koncert továbbra is tartható. Az elmaradó augusztusi fesztiválok ügyében egyedi döntések, egyedi egyeztetések várhatóak a fesztiválszervezőkkel. Több ötletből készítenek egy egységes koncepciót. Ennek legfőbb eleme a garázskoncert-sorozat, a részletekről az MTÜ fog majd tájékoztatni. Demeter Szilárd, a PIM elnökének 25 milliárdos javaslati csomagját még nem tárgyalta a kormány, ez egy közép-, hosszú távú javaslat, a kormány fogja tárgyalni – ismertette a miniszter.

A cél a második hullám megelőzése, nem szabad kockáztatni

Fontos a maszkviselés, a távolságtartás, a jelenlegi szabályok beváltak, a kormány semmilyen kockázatot nem vállal, a cél a második hullám megelőzése, a cél, hogy rendben elkezdődhessen a tanév. A kérdésre, hogy mikorra várható a második hullám Magyarországon, a miniszter elmondta, ez Európa sok országában megfigyelhető, pl. a Balkánon. Korábban őszre várták, ezért fontos a védekezés, fontos a beutazási korlátozás fenntartása, ezáltal meg lehet előzni a járvány terjedését.

Az utazókkal kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy ugyanúgy kell csinálni augusztus 1. után is a tesztet, mint előtte, csak ezt az embereknek már saját zsebükből kell fizetniük, nem az állam állja, mint eddig, ahogy erről korábban, időben tájékoztattak. A korábbi protokoll alapján zajlik a tesztelés, de aki augusztus 1. után sárga vagy vörös országból jön haza, annak fizetni kell a tesztet. Akkor kell karanténba vonulni, ha nincs 2 negatív tesztje, 48 órás időközzel, ami előtte nem több mint 5 nappal készült. Sárga országból jövőknek a második teszt előtt el lehet hagyni a karantént, ha az első negatív volt, de vörös esetében nem, hanem ott meg kell várni a másodikat is.

Péntekenként dönt a kormány az országok járványügyi besorolásának a változásáról, az átállás néhány napot vesz majd igénybe, hogy ne zavarják az utazókat.

Mindenkinek hordania kell az orrot és szájat eltakaró maszkot

Gulyás Gergely sajtókérdésre válaszolva azt mondta, hogy

a fegyelem érezhetően lazul, éppen ezért azt kérik az emberektől, hogy tartsák be a szabályokat.

Mindenkinek maszkot kell hordania ott, ahol ez kötelező. Az önkéntes jogkövetés jellemző, nem igazán kell pénzbüntetést kiszabni, csak néhány kivételes esetben. Ha tömeges jogsértés lenne, akkor a rendőrség élne a büntetéssel. Van egy április 30-án meghozott védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet, ezt „átvezették" a június 18-ai vonatkozó jogszabályba. Ennek értelmében a rendőrség kiszabhat bírságot a maszkviselés hiánya miatt. De „büntetési tételt",

szankciót nem tervez a kormány, bízik az állampolgárok együttműködésében, eddigi is elegendő volt a figyelmeztetés.

Akkor tudjuk a második hullámot megfékezni, ha ezeket a szabályokat mindenki betartja – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Ha az aktív fertőzöttek napi száma meghaladná az 1000-1500 főt, akkor lenne második hullám, ez most 500-600 között van, mondta a miniszter, aki szerint különböző állásponton vannak a szakemberek, hogy elkerülhető-e a második hullám.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Képesek vagyunk garantálni azokat a körülményeket, amelyek a megelőzéshez szükségesek. Annyira kell védekeznünk, amennyire az európai helyzet indokolja – fogalmazott. Tudunk megalapozott döntéseket hozni a szeptemberi iskola újraindításáról, ha lesz változás, azt bejelentjük, mondta Gulyás. Szeptember 1-től most azzal számolnak, hogy mindenhol újraindul az oktatás, tehát regionális korlátozás sem az oktatás, sem más területen nem lesz - mondta Gulyás. A fenntartó dönt arról, hogy folytatódhat-e távoktatásban a tanítás, az állami fenntartású intézményekben az állam határozza ezt meg – válaszolt meg egy, a szeptember elsejei iskolakezdéssel kapcsolatos kérdést a miniszter. Az EMMI miniszter a tegnapi kormányülésen ismertette, hogy a járvány miatt elmaradt műtétek 80 százalékát sikerült pótolni. Ez egy szép eredmény – fogalmazott a miniszter. Azt is megerősítette, hogy az e-recept a járványveszély elmúlta után is hatályban marad.

Újságírói felvetésre és kérdésre (Egyre több a migráns a vajdasági Horgoson, akik a helyi magyarok szerint a koronavírust is behurcolhatják, ezért tervez-e a kormány közös Magyar-Szerb Operatív Törzset felállítani?) Gulyás Gergely azt mondta, mi tiszteletben tartjuk a szerb szuverenitást, nem tervezünk közös operatív törzset, de ha kérnek a szerb hatóságok segítséget, akkor segíteni fogunk. Világjárvány idején a migráció is egészségügyi kockázatot jelent.

1 192 000 magyar ember töltötte ki a nemzeti konzultációt

– ismertette a legfrissebb adatot Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki mindenkit arra buzdított, hogy augusztus 15-ig küldje vissza a kérdőívet a kormánynak. Sokkal többen küldik vissza hagyományos úton a konzultációt, a legújabb adatok szerint 300 ezren töltötték ki online formában a kérdőívet – válaszolt sajtókérdésre Szentkirályi Alexandra.

Más ügyekben is döntöttek

Gulyás Gergely elmondta, a tegnapi kormányülésen a Magyar Posta helyzetével is foglalkoztak, a postások béremelést kértek, méltatlanul keveset keresnek, mondta, de mivel a cég veszteséges, ezért a béremeléshez szükség van az Európai Bizottság beleegyezésére, ennek érdekében ma levelet írtak az Európai Bizottsághoz. Ha Brüsszel jóváhagyja, akkor jöhet a béremelés. Tiltott állami támogatásoknak minősül az Európai Unóban a postások bérének emelése, ez veszteséges cég esetében hatványozottan igaz – ezzel magyarázta később a tájékoztató során a tárcavezető, hogy a bizottsággal kell egyeztetnie erről a magyar kormánynak.

A kormány döntött arról is, hogy a Hajógyári-szigeten semmilyen beruházást nem engedélyez. A kormány továbbra sem kíván olyan beruházást támogatni, amit a helyi önkormányzat, a főváros nem támogat – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Kovács Katalin Sportközpontnak új helyszínt keresnek. Várhatóan a Velencei-tó környékén lesz az új helyszín.

Az új kézilabdacsarnokot Ferencvárosnak adta át a kormány – mondta a miniszter. Az új tulajdonos jól fogja tudni működtetni az új csarnokot – indokolta a tulajdonba adást Gulyás Gergely.

A miniszter az indexes belharc kapcsán kiemelte, hogy az egyik baloldali médiatulajdonos 1,5 milliárdot vett ki osztalékként a veszélyhelyzet alatt, a másik pedig eltávolította a főszerkesztőt. A kormány nem kívánja a történteket kommentálni. Soha senki a kormány részéről nem gyakorolt az Indexre nyomást, ezt a kirúgott főszerkesztő is elismerte. Előre megszervezett tüntetés volt, ezt senki nem vitatja – így kommentálta Gulyás Gergely az Index-Momentum tüntetést. A kormány nem akar beleszólni magáncégek ügyeibe, így nem akarják kommentálni, hogy ki mennyit keres, melyik szerkesztőség mennyi alkalmazottat foglalkoztat.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány számtalan szabadstrand felújítására adott támogatást, elmondása szerint ez a szám 30, és jelenleg 25 strand felújítása van folyamatban.

Gulyás a Lánchíd kapcsán kérdésre válaszolva elmondta, a beruházó és a BKK döntése a hídfelújítás, nem kívánja kommentálni, a kormány viszont az ígért pénzt odaadja.

A miniszter beszámolt róla, hogy továbbra is folyamatban van a bértámogatás, a Kisfaludy szállás koncepció fejlesztés azt szolgálta, hogy most lehessen fejleszteni. Állami pénzből lehet hitelhez jutni és bért fejleszteni is. A KKV-kat a kormány jelentősen támogatja, főleg a turizmus tekintetében.

3 százalékos lehet a GDP visszaesése a koronavírus-járvány miatt - ismertette a tárcavezető. Ma jelenleg 4 457 ezren dolgoznak Magyarországon, ez 38 ezerrel kevesebb, mint a járvány előtt, ugyanakkor 100 ezerrel több, mint a válság mélypontján – ismertette a foglalkoztatási adatokat a tárcavezető. Azt reméljük, hogy még ebben az évben elérjük azt a foglalkoztatotti számot, ami tavaly ilyenkor volt – vázolta a célt. Ahány állást a járvány megszüntetett, annyit fogunk teremteni – mondta Gulyás miniszter. A belügyminiszter 91 ezerben határozta meg a közmunkások számát, ez a szám a járványt megelőzően 82-83 ezer volt, így nagyjából 8 ezer fős növekedésről beszélhetünk – válaszolt kérdésre Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A romák támogatásában a mostani kormány az egyetlen, amely a rendszerváltás óta a legtöbb eredményt tudott felmutatni, mondta Gulyás Gergely.

A miniszter szerint a magyar társadalom nem vevő az erőszakra, és a gyűlöletkeltésre – utalt a hazai baloldal módszereire Gulyás Gergely kérdésre válaszolva.

Az iskolaőrök kiválasztása jelenleg is folyamatban van, 500-ra lesz szükség. Az intézkedés biztonságot fog adni – válaszolt kérdésre a miniszter.

Gulyás Gergely megerősítette kérdésre válaszolva, hogy a kormány nem megy szabadságra, ülésezni fog, és lesz kormányinfó is.