Nem zavarja a baloldali pártokat, hogy a Momentum politikusa nem akarja, hogy az idős emberek is szavazzanak

Fekete-Győr András, Kádár Barnabás
Vágólapra másolva!
Hiába kérdezte meg az Origo a baloldali pártokat, mit szólnak ahhoz, hogy a Momentum egyik vezető politikusa ki akarja zárni a választásokból a nyugdíjasokat, nem válaszoltak. Gyurcsány Ferencéktől a Jobbikon és a Karácsony Gergely-féle Párbeszéden át az MSZP-ig, egyik baloldali párt sem ítélte el a Momentum - az Origo által megkérdezett alkotmányjogász, ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint - súlyosan jogsértő és erkölcstelen ötletét. Elértük telefon Kovács Lászlót, az MSZP egykori elnökét, akinek viszont volt bátorsága bírálni pártjának szövetségesét. Megkérdeztünk egy fiatal politikusnőt is: Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke felháborítónak találja a radikális baloldal javaslatát.
Vágólapra másolva!

A napokban nagy botrányt okozott az időseket támadó gondolatmenetével Kádár Barnabás. A Momentum alapító tagja azt fejtegette közösségi oldalán, hogy Andrzej Duda lengyel elnök a hatvan év feletti korosztály szavazatainak köszönhette újraválasztását. A radikális baloldali párt politikusa úgy látja, a jelenség több európai országban is megfigyelhető, ez pedig véleménye szerint "több szempontból is elszomorító".

Olyannyira, hogy egyenesen azt tanácsolta az idősebb korosztálynak: ne menjen el szavazni, hanem hagyja inkább a döntést a fiatalokra, hiszen "úgyis ők szenvedik meg majd a következményeit". "Ha minden unokája másra szavaz, akkor lehet érdemes távol maradni az adott választástól inkább" - toldotta meg az előzőeket.

Nyilatkozatstop a baloldalnál

Mivel a Momentum szövetségesei közül egyelőre senki nem reagált Kádár posztjára, ezért az Origo megkereste a baloldali pártok sajtóosztályait. Azt szerettük volna megtudni a Demokratikus Koalíciótól, a Jobbiktól, az MSZP-től és a Párbeszédtől, hogy

  1. egyetértenek-e Kádár Barnabás gondolatmenetével, vagy elutasítják azt; illetve
  2. szerintük helye van-e a magyar közéletben egy olyan politikusnak, aki szerint az idős embereknek érdemes távol maradni az adott választástól inkább.

"Hiábavalónak" bizonyult érdeklődésünk, ugyanis cikkünk megjelenéséig egyiküktől sem érkezett válasz. A nagy hallgatás azt mutatja, hogy

a baloldali pártoknak fontosabb a Momentum védelmezése, mint az idős emberek érdekeinek képviselete.

Ez azért is visszatetsző, mert Gyurcsány Ferencéktől, a Jobbiktól az MSZP-ig valamennyi baloldali párt rendszeresen a nyugdíjasok szószólójaként mutatkozik. Csakhogy ezúttal (is) kiderült: a szavak mögött nincsen semmiféle tartalom.

Mosolygós szelfi Kádár Barnabástól és Cseh Katalintól, a Momentum uniós képviselőjétől Forrás: Facebook

A volt MSZP-elnök bírálta Kádárt

Rajtuk kívül megkérdeztünk olyan vezető politikusokat is, akikre vonatkozna Kádár választási cenzusa. Kovács László, az MSZP volt elnöke nemtetszését fejezte ki a momentumos politikus felvetésével kapcsolatban. "A választáson való részvétel elvehetetlen, sérthetetlen állampolgári jog!" - nyilatkozta az Origónak a szocialisták politikusa.

Kerestük Lendvai Ildikót is, azonban a MSZP korábbi elnöke nem vette fel a telefont.

Kovács László, az MSZP volt elnöke kritizálta a momentumos Kádár Barnabást, amiért távol tartaná az időseket a választástól Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fidelitas: Mi hálásak vagyunk az időseknek, hogy felneveltek minket

Kíváncsiak voltunk továbbá a Fidelitas véleményére, egész pontosan arra, fiatalként mit gondolnak Kádár elképzeléséről. "Elítéljük és felháborítónak tartjuk a Momentum politikusának szavait, bár nem is tudom, hogy mit várhatunk attól, aki képes volt egy magyar rendezésű olimpia megfúrásában kampányfőnökként segédkezni" - reagált az Origo megkeresésére Illés Boglárka, a szervezet elnöke, aki úgy látja, kibújt a szög a zsákból.

"A szavak mögötti egyértelmű az üzenet: úgy gondolják, hogy nem nekik kell képviselniük a választói akaratot, hanem a választóknak kell idomulniuk az ő elképzeléseikhez, és ha vannak, akik máshogy gondolkoznak, akkor tőlük még a választójogot is megvonnák" - értékelt. A fiatal politikus szerint a

Momentumot a társadalmon belüli feszültségkeltés és a hatalom megszerzése mozgatja.

"Ennek érdekében egy teljes társadalmi csoport véleményének az elhallgattatásától sem riadnának vissza" - kifogásolta az elnök.

Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke Forrás: Origo

Arra a kérdésünkre, miszerint fiatalként miként gondolkodnak a Fidelitasban az idős polgárok szavazásáról, Illés Boglárka egyértelmű választ adott. "Nekünk számítanak az idősek, hálásak vagyunk nekik azért, hogy felneveltek minket, elkötelezettek vagyunk a generációk közötti együttműködésben és az idősek támogatásában" - fogalmazott.

Szavaiból kiderült, az általa vezetett szervezet, a Fidelitas teljesen más álláspontot képvisel, mint a momentumos politikus. "Mi kiállunk a többségi demokrácia mellett. Úgy gondoljuk, hogy

- vont párhuzamot Illés Boglárka. A kormánypárti politikus azzal zárta gondolatát, hogy míg a momentumosoknak az idősek felesleges nyugdíjasok, addig a fidelitasosoknak szeretett nagyszülők, akiket tisztelnek és becsülnek.

Felháborodás után magyarázkodás

Öt nappal a botrányos bejegyzés közzététele után Kádár "helyesbítette" gondolatait: szombat este egy magyarázkodó posztot tett közzé oldalán.

Azt, hogy lépése mennyire tekinthető őszintének, jól mutatja: a momentumos politikus csak az után reagált a botrányra, miután valóságos népharag zúdult rá. Írásában álszent módon felemlegette saját szüleit, nagyszüleit, bizalmaskodva bepillantást engedett családi életébe. Érzelmesnek tettetett sorai értelemszerűen egyetlen célt szolgáltak: megpróbálta a politikai felelősséget hárítani.

Rövid bejegyzésében külön kitért pártjára: fontosnak tartotta kiemelni, hogy a posztban megfogalmazottak nem egyeznek a Momentum álláspontjával. Ez azonban természetesen enyhén szólva nem hihető.

Fekete Győr-András karácsonyi ötlete - amely részben arra vonatkozott, hogy az idős rokonok távirányítóját állítsák el a fiatalok, ha karácsonykor meglátogatják őket, azért, hogy ne a köztelevíziót, a TV2 és a Hír TV-t nézzék, hanem baloldali tévéket - egyértelműen mutatta: a radikális baloldali párt ellenségnek, ráadásul gondolkodásképtelen ellenségnek tekinti az idős embereket.

Kádár Barnabás Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével ölelkezik a tavalyi úgynevezett klímasztrájkon Forrás: Facebook

A kommentfelületen az látszik, hogy a legtöbben nem fogadták el az ifjú politikus utólagos magyarázatát. "Azoknak sem ér a szavazata, akik röviddel a szavazást követően meghalnak. De azoknak, akiknek kisgyermeke, vagy gyermeke van, annak akkor duplát ér a szavazata? Vagy esetleg dobókockával döntsük el, hogy kinek mennyit ér a szavazata, de hatos helyett legyen az, hogy tiéd semmit?" - írta egyikük, miután Kádár közzétette módosított posztját.

Egy ötvenéves férfi pedig azzal viccelődött, hogy a momentumos gondolatmenet alapján neki csak félszavazat járna. "50 vagyok. Mire számítsak? Én már csak fél szavazatot adhatok le esetleg...?" - fejtegette. Egy autószerelő pedig felvetette: mi lenne akkor, ha hasonló minőségben végezné a munkáját, mint Kádár. "Rosszul fogalmaztam? Én meg majd elfelejtem meghúzni az autók kerekét a csavarokat? Aztán aki pórul járt, vagy idegesített, vagy összetörte a kocsiját, majd kidobok egy Facebook-bejegyzést" - vont párhuzamot dühösen.

A radikális baloldal bevett eszköze

Korábban már írtunk róla, hogy Kádár életkoron alapuló, a választási cenzus bevezetését előirányozó javaslata nem új ötlet a nemzetközi radikális baloldalon. Többek között előkerült a Brexit-népszavazást követően, valamint a Donald Trump győzelmével végződött 2016-os amerikai elnökválasztás után. Az Egyesült Államokban külön kifejezés van az idősellenes jelenségre, az "ageism". Az "irányzat" fő képviselője pedig Alexandria Ocasio-Cortez radikális baloldali politikus, New York állam egyik demokratapárti kongresszusi képviselője. De azt is megírtuk korábban, hogy ráadásul a momentumos számolás téves: exitpoll-eredményeket hasonlítgatott össze végeredményekkel. És még ez is sántít: nem igaz, hogy az általa szidott konzervatív politikusokra inkább az idősebb emberek szavaznának. Mindenesetre, a radikális baloldal - ahogy ők nevezik az előttük járó generációt: boomerek - gyűlöletéről van szó.

Kérdés: mi lesz a következő Momentum-ötlet az idősek ellen? És főképpen: tervez-e a párt bocsánatot kérni?

Pontatlanul és csúsztatásokkal érvelt a momentumos politikus

Kádár érvelése egyébként több szempontból sem állja meg a helyét. A lengyel elnökválasztáson a jobboldali Andrzej Duda 36 százalékot kaphatott a 18-29 év közötti korosztályban. Arról nem is beszélve, hogy a momentumos politikus által bemutatott számok nem pontos adatokon, hanem előzetes felmérésén alapultak.

A 2018-as magyar országgyűlési választásokkal kapcsolatos megállapításai sem pontosak: a poszt alapján, a 18-29 év közöttiek körében a Fidesz 37 százalékot kapott, míg a 60 év felettiek körében 46 százalékot. Azonban a választásokon megjelenő teljes népesség tekintetében a Fidesz 49,27 százalékot szerzett, ami magasabb, mint a 60 felettiek körében a - felmérések szerint megállapított - 46 százalék. Éppen ezért nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint a magyar kormánypárt csak a 60 év feletti választópolgároknak köszönheti a 2018-as győzelmét.