Vágólapra másolva!
Mókusmajom kölyök született a budapesti állatkertben, a kicsit már a látogatók is megtekinthetik a Dél-Amerika ház kültéri nagyröpdéjében.
Vágólapra másolva!

Mókusmajom kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben július 8-án - derül ki az intézmény pénteki közleményéből. A kölyök nemét egyelőre nem sikerült megállapítani.

A kicsi szinte minden idejét anyja hátán, annak szőrébe csimpaszkodva tölti Forrás: FÁNK/Bagosi Zoltán

Mint írják,

a kicsit már elég jól lehet látni a Dél-Amerika ház kültéri nagyröpdéjében,

ahol több más újvilági állattal, köztük színpompás arapapagájok több fajával, valamint a talajszinten lakó agutikkal élnek „társbérletben".

A kicsi szinte minden idejét anyja hátán, annak szőrébe csimpaszkodva tölti.

Heteken belül újabb kölykök várhatók

A közleményből az is kiderül, hogy a mókusmajom az Amazonas-medence erdőségeiben honos, viszonylag kistestű majomfaj: a nagy hímek is ritkán nyomnak többet 1 kilogrammnál, a nőstények súlya általában 750 gramm körüli.

Nevüket a mókuséhoz hasonló ügyességük és fürgeségük miatt kapták.

Változatos, némiképpen a madárcsicsergésre emlékeztető hangokkal kommunikálnak, kifejezetten társas, csapatban élő állatok.

Szaporodásukra jellemző, hogy a 165-173 napos vemhességi idő elteltével szinte mindig csak egy kölyök születik, az újszülött azonban meglehetősen nagy, súlya az anya testsúlyának nagyjából egyötödét teszi ki – írják.

Emlékeztetnek, hogy a budapesti állatkertben több évtizede foglalkoznak mókusmajmokkal. A jelenleg 17 állatból álló csapatban további vemhes nőstények is vannak, így az elkövetkező hetekben újabb mókusmajom kölykök születése is várható.