Először indul a Kékszalagon csúcskategóriás katamarán női kormányossal

Vágólapra másolva!
Első alkalommal indul el a Kékszalagon egy akár a dobogóra is esélyes csúcskategóriás katamarán női kormányossal a fedélzetén. A Women On Water Hungary egész nyáron át tartó programsorozattal készül a hazai vitorlázó nők számára. A szezon végén a szervezet szeretné elismerni a leginkább eredményes felnőtt női és ifjúsági lány versenyzőket is.
Vágólapra másolva!

A Kékszalag újkori történetében első alkalommal egy akár a dobogóra is esélyes csúcskategóriás katamarán indul el női kormányossal a fedélzetén - derül ki a magyar női vitorlázó közösséget tömörítő szervezet, a Women On Water Hungary közleményéből.

Mint írják, az idén januárban, egy nemzetközi kezdeményezés magyarországi tagjaként elindult szervezet

célja, hogy közösséget építsen a hazai vitorlázó nők számára,

segítse őket a vitorlázó tudásuk fejlesztésében, új lehetőségeket teremtsen számukra a versenyzésbe történő bekapcsolódásra, elismerje és kiemelje az egyéni teljesítményeket, minél szélesebb körben népszerűsítse a hajózást és a vitorlás sportot a nők körében.

Csúcskatamrán, női kormányossal

A Women On Water Hungary idén

egy egész nyáron át tartó programsorozattal népszerűsíti a vitorlás sportot a nők körében.

Ennek az egyik legfontosabb projektje lesz az 52. Kékszalagon, ahol egy Extreme 40 katamarán indul el Virág Flóra kormányossal a fedélzetén.

– Az egyik legnagyobb álmom vált valóra azzal, hogy egy csúcstechnológiát képviselő katamaránnal elindulhatok Európa egyik legnagyobb távolsági versenyén. A hajó már vízen van és a csapattal a héten megkezdtük a felkészülést a versenyre – mondta a Nacra osztály ifjúsági világbajnokságon tavaly hatodik helyet szerzett Virág Flóra.

Már rutinos Kékszalag-versenyző

A The Red csapat csapat tagja lesz még Molnár Dávid, aki Virág Flóra csapattársa Nacra osztályban, Petrányi Botond, a tavalyi 29er Eurocup harmadik helyezettje U17-ben, továbbá Elliott 770 OD-Trophy összetett győzelemmel büszkélkedő Koncz Ádám, Nagykovácsy Tibor, Elliott 770 magyar bajnok és Nyári Dániel, a tavalyi 29er országos bajnokság 4. helyezettje.

Red katamarán vitorlázás Kékszalag WOW Forrás: WOW Hungary

Virág Flóra már rutinos Kékszalag-versenyzőnek számít: 2017-ben

a 49. Kékszalagon a legjobb női kormányosként futott be

az összetett lista 27. helyén egy 20 lábas katamaránnal.

Egész nyáron át tartó programsorozat

A Kékszalag mellett a WOW Hungary számos eseménnyel és akcióval is készül arra, hogy a vitorlázást népszerűsítse a nők körében és bemutassa a már vitorlázó nők eredményeit, a WOW NYÁR 2020 – Legyél még jobb! nevet viselő program számos elemből áll és végig kíséri majd a teljes vitorlás szezont - írják a közleményben.

Rápolthy Edit, a szervezet egyik alapítója elmondta:

Ezért olyan eseményeket hoztak létre, amelyek a vitorlázó nők több csoportját érintik, és végül egy egész nyáron át tartó, élményeket és lehetőségeket adó programsorozattá állnak össze.

A WOW Küldetés program keretében arra bíztatják azokat a nagyhajós vitorlás csapatokat, ahol a tagok között női versenyző is van: tűzzék ki a magenta színű WOW zászlót hajójukra, így is jelezve, hogy nőkkel vitorláznak.

Előadás-sorozat, fotóverseny

A szezon végén a szervezet szeretné elismerni a leginkább eredményes felnőtt női és ifjúsági lány versenyzőket is, akik a Magyar Vitorlás Szövetség év végi ranglista díjátadó ünnepségén különdíjban és értékes nyereményekben részesülnek majd.

A WOW Tudástár keretében online előadás-sorozat és különböző témákban szervezett gyakorlati tréningek várják majd a vitorlázó lányokat és nőket.

Előadást tart a WOW közösség számára többek között Érdi Mári olimpikon vitorlázó

és Koczka Terézia coach is, aki körbe vitorlázta a Földet a Clipper Race Round the World nevű, amatőröknek szóló vitorlásversenyen.

Júliustól indul és egészen augusztus végéig tart a WOW Pillanatok fotóverseny, amelynek keretében női vitorlázás témában kell a résztvevőknek képeket feltölteniük a Facebookra és az Instagramra. A legtöbb szavazatot kapó képek tulajdonosai a Kékszalag tophajóin, a Decision 35 katamaránok fedélzetén vitorlázhatnak majd a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkassal vagy a tavalyi győztes Racing Django, a Team Black Jack és az MKB-Prospex Team csapatával. Ezen felül az időszaki győztesek értékes vitorlás felszereléseket nyerhetnek.

Egyre népesebb közösség

A nyári programsorozat zárórendezvényére szeptember 5-én kerül majd sor, a Balaton Boat Show szombati napján. Ez ad majd helyet a CS.A.K. egy nő?! kezdeményezéssel közös szervezésben megvalósuló WOW NAP-nak, amely a Balatonhoz, sporthoz, hajózáshoz kapcsolódóan egész napos elfoglaltságot kínál majd az érdeklődőknek.

A témákról szóló kerekasztal beszélgetések mellett

egy naplemente túraversenyt is rendeznek csak nőkből álló csapatok részvételével.

– Egészen elképesztő az a pozitív fogadtatás és támogatás, amit a WOW Hungary elindítása óta tapasztalunk. Egyre népesebb a közösség, és ahogy június óta vízre szálltunk, mind többen osztják meg velünk és egymással is az élményeiket - mondta Rápolthy Edit. A Women On Water Hungary társalapítója reméli, hogy az egész nyáron át tartó eseménysorozat sokaknak ad majd tudást, motivációt és legalább annyi örömöt, mint amennyivel mi készülünk ennek a megvalósítására.