A nemtelen vádakat egyenesen kötelessége a kormánynak visszautasítani

Vágólapra másolva!
ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában a magyar külügyminiszter reakciójáról, az erősödő európai antiszemitizmusról beszélt.
Vágólapra másolva!

A magyar külügyminiszter bekérette a német nagykövetet, miután a német külügyi államtitkár olyan megjegyzést tett, mely szerint Magyarországon is van antiszemitizmus. Ennek kapcsán a kutató úgy vélekedett, egy olyan nemtelen vádra reagált a magyar diplomácia vezetője, valamint a kancelláriaminiszter is, amit egyenesen kötelessége a kormánynak visszautasítani. Hozzátette, a történelmi ismeretek fényében igen furcsa, ha Németországból, Ausztriából érkeznek vádak. Lomnici Zoltán szerint a mostani német kijelentés mögé is kellett volna valamilyen bizonyítékot, statisztikai adatokat állítani.

Arról nem beszélve, hogy azt is mondta a német politikus, hogy a VII-es cikkelyt azért indították el Magyarország ellen, mert itt antiszemitizmus van, holott ebből egy szó sem igaz, az eljárásban nem is szerepel ez a kifejezés. De nem is azért, mert az egyik ellenzéki pártban magas az antiszemiták aránya. Ám az ellenzék a mostani időközi országgyűlési választáson egy olyan jelölt mögé sikerült beállnia, aki korábban tett antiszemita kijelentéseket, ráadásul nyilvánosan. Hozzátette azt is, érdemes visszakeresni, miket mondtak volt és jelenlegi aktív jobbikos politikusok, milyen erős antiszemita kifejezéseket használtak. Szerencse ebben a helyzetben, hogy jelenleg a verbalitás szintjén maradt a zsidózás.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.