Ez a véleménye Ascher Tamásnak a DK-elnök fenyegetőzéséről

Ascher Tamás beszél egyetemi tanár Foglalkozás FOTÓ KÉPKIVÁGÁS laza arckép, portré SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2012. február 25. Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen rektora beszél a 2002-ben elhunyt film- és televíziós rendező emlékére alapított Fehér György-díj átadásakor. Az elismerést idén Muhi András producer és Fliegauf Bence filmrendező kapta több mint tíz, sikeres és előremutató közös munkájáért. Fehér György emlékére egykori barátai és pályatársai hét éve alapítottak díjat, amellyel azoknak a filmes területeknek az alkotóit kívánják jutalmazni, amelyekben a neves filmes egykor működött. Az elismerést minden évben Fehér György születésnapja (február 12.) alkalmából adják át. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Megkérdeztük Ascher Tamást, a Katona József Színház főrendezőjét is. Válaszában megfeddett minket, hogyhogy nem ismerjük a véleményét, hiszen a Magyar Hangnak már nyilatkozott, és szerinte ott elítélte Gyurcsány kijelentését. Ascher Tamás ezt válaszolta az Origónak:
Vágólapra másolva!

„Ha alaposabban ismerné a heti sajtót, akkor észlelte volna, hogy augusztus 7-én megjelent, Pethő Tibornak adott interjúmban (Magyar Hang) határozottan elítéltem Gyurcsány Ferenc kijelentését. Ezek után több helyen olvastam a jobboldali orgánumokban, hogy bezzeg senki nem szólalt meg Gyurcsány fenyegetőzésével szemben (ld. Rátóti, stb.). Természetesen Vidnyánszky Attila bagázsozásáról és háttérhatalmazásáról is van véleményem - nem beszélve a rágalomról, miszerint hergelem a diákokat - de megértem, hogy csak ezzel az egy kijelentéssel kapcsolatos reakciómra volt kíváncsi. Hamarabb megtudhatta volna, ha belenéz a Magyar Hang augusztus 7-i cikkébe. Üdvözlettel: Ascher Tamás” - válaszolta az Origo kérdésére a Katona József Színház főrendezője.

Természetesen olvastuk az interjút, amelyben szó nem volt arról, hogy elítélné Gyurcsány szavait, ezért is voltunk kíváncsiak, hogy mit gondol Gyurcsány Ferenc kommunista diktatúrát idéző fenyegetőzéséről.

De idézzük fel pontosan, hogy mit is mondott Ascher Tamás a Magyar Hangnak abban az interjúban, amelyre a lapunknak küldött válaszában hivatkozott:

„Gyurcsány Ferenc legutóbbi, Vidnyánszky Attila tönkretételéről szóló fenyegetőzése hasonló módon kínos és káros, többek között azért, mert egyetlen hatása, hogy legitimálja az ellenoldali gyalázkodást.”

A válaszában Ascher Tamás tehát nem ítéli el a bukott miniszterelnök durva fenyegetését, erről egy szóval sem beszél, hanem csak dühös rá. Azt mondja, kínos és káros, de azt egy szóval sem említi, hogy számára elfogadhatatlan lenne.

Ascher Tamás Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy fogalmazott tehát, hogy kínos és káros. Igen. Kínos lehet, ha valaki ízléstelenül öltözködik vagy társaságban illetlenül beszél. Ezek valóban kínos dolgok. Biztosan pusztán kínosnak nevezhető, ha a baloldal vezetője, egy bukott miniszterelnök a Rákosi-kort idéző módon, vagyonelkobzással fenyeget meg egy törvénytisztelő, köztiszteletben álló művészt?

Ascher Tamás károsnak is nevezi Gyurcsány Ferenc kijelentését. Ezzel önmagában nehéz lenne vitatkozni. Na de Ascher Tamás miért is tartja károsnak? Nem azért, mert a bukott miniszterelnök félelmet kelt az emberekben, vagy mert a sötét időket, a padlássöprések korszakát idézi a fenyegetőzés, és nem amiatt, mert egy konzervatív színházcsinálónak el akarják venni a vagyonát, hanem azért, mert ez - legalábbis Ascher szerint - a vele ellentétes oldalnak kedvezhet.