Még tovább maradhat börtönben Vizoviczki László

Vizoviczki László az utolsó szó jpogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvnyszéken 2016 április 28-án Vizoviczki László az utolsó szó jpogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvnyszéken 2016 április 28-án
Vizoviczki László az utolsó szó jpogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvnyszéken 2016 április 28-án
Vágólapra másolva!
Tovább maradhat börtönben Vizoviczki László, ha elfogadják az ügyészek indítványát a bíróságon. A diszkópápának becézett férfit a többi között amiatt ítélték el első fokon nyáron, mert főrendőröket fizetett le és bűnszervezetet működtetett. Az ügyészség 53 embert vádolt meg a kiemelt ügyben két vádiratban évekkel ezelőtt, több rendőr is volt köztük. 
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa idén nyáron, július 16-án kihirdetett elsőfokú ítéletével az egykori „diszkópápát", Vizoviczki Lászlót mint elsőrendű vádlottat, bűnösnek mondta ki

bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésben és más bűncselekményekben,

amelyért őt halmazati büntetésül

7 év fegyházra, 108 millió Ft pénzbüntetésre, valamint hét év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014 nyarán két vádiratot nyújtott be a kiemelt jelentőségű ügyben,

összesen 53 vádlottal szemben.

Vizoviczki László és egyik társa mindkét ügyben vádlott lett. A KNYF Korrupció Elleni Ügyek Osztályán rendőrök és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai bevonásával alakult nyomozócsoport két évig dolgozott, hogy minden bizonyítékot a bíróság elé tárjon. 2012 februárjában indult széles körű nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján.

Vizoviczki László az utolsó szó jogán olvassa fel saját védőbeszédét a Fővárosi Törvényszéken 2016. április 28-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatti ügyben 33 vádlottal szemben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken, közülük 9 emberrel szemben azért, mert egy bűnszervezetben tevékenykedtek.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy részéről kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult ügyben a KNYF 22 vádlottal szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál, közülük 9 emberrel bűnszervezeti tevékenység miatt is.

A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekménnyel vádolták a diszkópápa körét.

A vádlottak közé került 7 volt rendőr, köztük 5 volt vezető beosztású rendőrtiszt, volt tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő is.

Vizoviczki mellett a nyáron eljáró katonai tanács bűnösnek mondta ki S. P. tizenegyedik rendű vádlottat befolyással üzérkedésben, amelyért őt két év, végrehajtásában öt évi próbaidőre felfüggesztett börtönre, valamint 200 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte.

Vizoviczki László a tárgyalásán Forrás: Csudai Sándor - Origo

Ezek mellett az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki D. G. L. huszadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett befolyással üzérkedésben, amelyért őt egy év hat hónap, végrehajtásában három évi próbaidőre felfüggesztett börtönre,

100 ezer forint pénzbüntetésre és 50 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte.

A katonai büntetőeljárásban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával – a Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezését fenntartva – kezdeményezte, hogy a vezető rendőrtiszteket sorozatban megvesztegető Vizoviczkival szemben hosszabb fegyházbüntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabjon ki a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa, míg S. P. vádlottal szemben alkalmazzon pénzbüntetést is, illetve D. G. L. pénzbüntetésének mértékét súlyosítsa.