Kitalált 124 éves nővel és űrhajós Merkellel hirdetik a csodaszereket az átverős honlapok

internetes csalás
Vágólapra másolva!
Hosszú életet, jelentős egészségjavulást ígérő termékekkel házalnak különböző webáruházak Magyarországon. A tisztességtelen oldalak gyakran álhírekkel, fars tudósításokkal próbálják vásárlásra ösztönözni a gyanútlan vevőket. Volt olyan oldal, amelyik egy 124 éves "álmatrónával" készített interjút, egy másik oldal szerint pedig Angela Merkelt egy magyar kórházban kezelték, aminek köszönhetően "olyan tiszták az erei, mint egy csecsemőé".
Vágólapra másolva!

Március óta közel száz megtévesztő webáruházat ellenőrzött próbavásárlással az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT laboratóriuma, ezek alapján pedig

összesen több mint félmillió forint bírságot szabtak ki

- derül ki az ITM keddi közleményéből. Mint írják, a koronavírus-járvány kiváltotta aggodalmakkal is visszaélve házalnak tisztességtelen vállalkozások hosszú élettel vagy jelentős egészségjavulással kecsegtető termékeikkel internetes hirdetésekben.

Álmatróna és űrhajós Merkel

Az ITM közleménye szerint például az egyik ilyen oldal az állítólag 1896-ban született Erzsók nénivel készített álinterjúval ösztönzött vásárlásra: a kitalált matróna nyilatkozata szerint egy értisztító táplálékkiegészítőnek köszönheti, hogy ilyen tisztes kort élt meg.

Álhírekkel, fars tudósításokkal támadnak a kamu weboldalak Forrás: --

Egy másik, hasonló oldal pedig

azzal az álhírrel igyekszik meggyőzni a vásárlókat, hogy Angela Merkel német kormányfőt egy magyar kórházban kezelték.

A fars tudósítás szerint a német kancellár az intézményben a számára biztosított, magas vérnyomás elleni csodaszernek hála „űrhajós lehetne", az erei pedig „olyan tiszták, mint egy csecsemőé".

Vásárlás előtt tájékozódjunk!

A csodát ígérő termékeket kínáló honlapokat jellemzően a szürke zónában mozgó, fiktív cégek működtetik - hívja fel a figyelmet az ITM közleménye. Ezek az oldalak úgy vannak felépítve, hogy a valódi interjúnak, komoly hírnek látszó szövegek a lap alján termékajánlóvá alakulnak.

Ahogy az ITM rámutat, ezen oldalak árucikkeit csak utánvétellel és készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a banki tranzakciókat. A jogszabály alapján járó 14 napos elállási lehetőséget nem biztosítják, elérhetőséget egyértelmű kötelezettségük ellenére sem adnak meg az oldalon.

– Az ITM IT laborjának ellenőrzései alapján összesen több mint félmillió forint bírságot szabtak ki a megtévesztő és agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytató webáruházakra. A határozott hatósági fellépés hatására

– mondta Keszthelyi Nikoletta. A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár azt is hozzátette, hogy a cégek újra próbálkoznak, számos hasonló ajánlat tűnik fel nap mint nap, akár interjú vagy hír formájában

Az ITM közleményében azt javasolja, hogy pénzköltés előtt minden esetben érdemes megnézni a jogsértő webáruházak adatbázisát, amelyben külön is kereshetők a csodát ígérő oldalak és termékek.