Koronavírus: Míg Bécs komoly segítséget ad, addig a budapesti városvezetés nem csinál semmit

Karácsony Gergely Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
Ausztriában nem vita tárgya, hogy a főváros turizmusát ki támogassa – az állam és az önkormányzat közösen. Harmadik, 50 millió eurós (17,8 milliárd forint) mentőcsomagját jelentette be csütörtökön Bécs a helyi szállásadók, vendéglátósok megsegítésére, ahol eddig két lépcsőben, összesen mintegy 350 millió eurót (125 milliárd forint) fordítottak tavasz óta a várost ért gazdasági károk enyhítésére. Ezzel egy időben a budapesti önkormányzat elutasítja a Fidesz által javasolt 50 milliárd forintos mentőcsomagot. Karácsonyék eddig is pontosan nulla forinttal segítették a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turizmusban dolgozókat Budapesten.
Vágólapra másolva!

A bécsi városvezetés a turizmus megmentése érdekében újabb gazdaságélénkítő csomagot jelentett be szeptember 10-én. A Michael Ludwig polgármester és Brigit Hebein alpolgármester részvételével rendezett tájékoztatón – amelyen a város gazdasági, turisztikai és digitalizációs ügyeiért felelős tanácsnoka, Peter Hanke is részt vett – ismertették a részleteket.

50 millió eurós segítséget ad Bécs

Szeptembertől egy újabb, 50 millió euró összértékű direkt támogatási konstrukciót (koronacsomag III.) dolgoztak ki, amelynek nagyobb része közvetlenül a szálláshely-szolgáltatókat és a turisztikai ágazatot hivatott segíteni – írta a Magyar Nemzet. Mivel Bécsben idén éves szinten a vendégéjszakák hetvenszázalékos csökkenésével, illetve a bevételek hatvanszázalékos zuhanásával számolnak, ezért a kormányzati segélyprogramok mellett a bécsi szálláshelyek üzemeltetőire külön odafigyel a fővárosi önkormányzat.

Szeptembertől szálláshelyenként a tavalyi éves forgalom hat százalékának megfelelő összeg igényelhető a változó működési költségek fedezésére, egységenként maximum 50 ezer euró értékben.

E támogatási forma fedezésére 15 millió eurót különítettek el Bécs város költségvetésében. További hétmillió eurós pótlólagos büdzsé szolgálja a kiesett idegenforgalmi adó kompenzálását, amely a város turisztikai hivatalának: a Wien Tourismusnak főbb bevételi forrása.

A koronacsomag III. ütemének fennmaradó részét a munkahelyteremtést, a szakképzést és a digitalizációs szintlépést szolgáló projektekre fordítják.

Karácsonyék nem segítenek a bajbajutott budapesti vállalkozóknak, taxisoknak Fotó: Polyák Attila - Origo

A főváros nem segít a taxisoknak, vállalkozóknak

Mára kiderült, hogy nem ad a főváros pénzt a turisztikai ágazatban dolgozóknak, a taxisoknak, vendéglátósoknak, miközben Bécsben már a harmadik segélycsomagot jelentették be, 50 millió euró értékben – mondta tegnap Láng Zsolt. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy az olasz és spanyol városok is aktívan segítik a helyi vállalkozókat.

A FŐVÁROS NEM TESZ SEMMIT, MIKÖZBEN 80-100 MILLIÁRDOS TARTALÉKKAL RENDELKEZIK

– tette hozzá az Origónak.

Láng Zsolt arról is beszélt, hogy a budapesti vezetésnek meg kellene kezdenie az egyeztetést a turisztikai ágazat szereplőivel, a taxisokkal, vendéglátósokkal, hogy minél előbb kidolgozzák a segítség feltételeit. Ha a főváros részéről valóban van igény a kormánnyal való egyeztetésre, akkor hívják össze a közfejlesztési tanácsot.

Karácsonyék hárítják a felelősséget

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz javaslatot nyújtott be, hogy a főváros adjon pénzt a Budapesten idegenforgalomban dolgozóknak és a taxisoknak. A Fidesz budapesti szervezete azt közölte, hogy Karácsony Gergely helyettesei még mindig úgy gondolják, hogy a fővárosnak nincs felelőssége, és legfőképpen nincs feladata a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csökkentése érdekében. Továbbra is hárítják a felelősséget, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakciót pedig, amely ellenzékben dolgozik Budapesten, összekeverik a kormánnyal - tették hozzá.

- közölték.