Ötpontos javaslatcsomagot fogalmazott meg a fővárosi kereskedelmi kamara a budapesti vállalkozások megsegítésére

koronavírus, maszk, járvány, vírus, Budapest, bolt, vásárlás, vevő
Vágólapra másolva!
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) öt pontból álló javaslatcsomagot fogalmazott meg a fővárosi önkormányzat számára, miután szakértőik áttekintették a külföldi példákat, és összevetették azokat a budapesti helyzettel. Szerintük bizonytalanság uralkodik a fővárosi döntéshozásban, ezért léptek.
Vágólapra másolva!

"A mostani helyzetben a fővárosi kis- és középvállalkozásoknak jelentős segítségre van szükségük, ezért a BKIK egy öt pontból álló javaslatcsomagot fogalmazott meg a fővárosi önkormányzat számára" - nyilatkozta Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! csütörtöki műsorában. A kamara vezetője kitért arra is, miért lépték meg ezt:

úgy érzik, bizonytalanság uralkodik a fővárosi döntéshozásban.

Mint szavaiból kiderült, a kamara szakemberei azt követően nyújtották be javaslataikat a városvezetésnek, miután áttekintették a külföldi példákat, és összevetették azokat a budapesti helyzettel.

Budapest a járvány idején - a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javaslatokat fogalmazott meg a fővárosnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagy egyébként korábban levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, azt kérve, hogy

csökkentsék a vállalkozások kiadásait, segítsék a távolságtartási és higiéniás szabályok betartását, és átmenetileg csökkentsék, vagy engedjék el teljesen a fővárosi tulajdonú ingatlanok bérleti díját.

A kamara javaslatai között szerepel

  • a közterület-használati díjak elengedése,
  • a parkolóhelyek felszabadítása újabb teraszok nyitásához a vendéglátóhelyeknek,
  • a vendéglátóhelyek kiülős helyeinek fűthetőségéhez, valamint téliesítéséhez szükséges beruházások támogatása,
  • a vendéglátóhelyekre, turisztikai helyekre gépjárművel érkezőknek a parkolási díj elengedése a fogyasztás, látogatás idejére,
  • utalványosztás a budapestieknek a fogyasztásnövekedés segítésére, amivel ösztönözni lehetne az éttermi fogyasztást,
  • forrás biztosítása a V4-es turistacsomagok kialakításához, illetve a vidékiek Budapestre látogatásához,
  • olyan pályázatok kiírása, amelyek segítik a budapesti turizmusban dolgozók más, munkaerőhiányos területekre való átállását,
  • a válság idején üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújításának támogatása.

Tegnap számoltunk be róla, hogy míg Bécs mindezidáig három mentőcsomagot adott a válság miatt nehéz helyzetbe került helyi szállásadóknak, vendéglátósoknak, addig Budapest egyáltalán nem támogatta a helyi vállalkozásokat.