Orbán Viktor: Hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot - videó

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Meghosszabítja a kormány a hitelmúratóriumot január 1-től további hat hónapra bizonyos társadalmi csoportok esetében - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli videóüzenetében.
Vágólapra másolva!

A kormánynak az a döntése, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni, ezért ma a hitelmoratórium kérdésével fogalkoztunk – mondta Orbán Viktor a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szombat délelőtti ülését követően a Facebookon közzétett videójában.

A kormányfő hozzátette, hogy javaslatokat kapott a törzstől, ezeket pedig a kormány el is fogja fogadni.

Meghosszabítják a moratóriumot

Január 1-től további hat hónapig meghosszabbítjuk a háztartások számára nyújtott hitelmoratóriumot a gyereket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak esetében – jelentette be Orbán Viktor. A minszterelnök azt is hozzátette, hogy ezeknek a társadalmi csoportoknak semmit sem kell majd tenniük, ha nem akarnak fizetni,

a moratórium számukra automatikusan hosszabbodik.

Nekik azt kell külön jelezniük a bank felé, ha ennek ellenére fizetni szeretnének.

A vállalkozóknak be kell majd jelenteniük, ha meg akarják hosszabbítani a moratóriumot, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a moratórium lehetőségét – számolt be a döntésről a kormányfő.

2000 milliárd forint maradt a családoknál, vállakozásoknál

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a Gazdasásgvédelmi Opretaív Törzs azt javasolta, hogy minden háztartási és vállalati hitel esetében, a járvány kezdete előtt felvett kölcsönöknél hat hónapra felmondási tilalmat rendelnek el.

A kormányfő megjegyezte, hogy

a hitemoratórium eddig 1 millió 600 ezer családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget.

Ez azt jelenti, hogy decemberig 2000 milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál. A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni – mondta a miniszterelnök.