Teherszállító gépet vásárolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
A Qatar Airways Airbus A-330 200F típusú légi teherszállító gépét vásárolta meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium, azért, hogy a járványban (vagy később más feladatok esetén) minden védekezéshez szükséges eszköz időben megérkezzen Magyarországra – tudta meg az Origo. 
Vágólapra másolva!

A COVID-járvány első hullámának egyik nagy tanulsága az, hogy Magyarországnak rendelkeznie kell megfelelő légi teherszállítási kapacitással. Ez elengedhetetlenül fontos, hiszen így biztosítható, hogy a jövőben is – járvány vagy egyéb feladat esetén – minden védekezéshez szükséges eszköz időben megérkezik Magyarországra – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Origóval.

A kormány ezért úgy döntött, hogy szükség van egy szélestörzsű, polgári közlekedésben használható szállítógép beszerzésére.

Fontos az utóbbi szempont is: a baloldal részéről többször érte kritika a kormányt, amiért nem a HM-MH Airbusait használta a beszerzés során, ennek oka azonban valójában logikus és prózai: a katonai repülőgépek – jellegükből adódóan - bonyolultabb eljárással kapnak leszállási engedélyt, mint a polgári gépek, egy olyan helyzetben pedig, mint amilyen a koronavírus-járvány, minden nap, óra és perc számít. A honvédségi gépek ráadásul szintén elsősorban személyszállításra tervezett típusok, amelyeknél a teherszállítás lehetőségei csak korlátozottak – tették hozzá.

Ilyen gépet vásárolt a külügy Forrás: Airbus.com

A minisztérium közölte, hogy a lehetőségek alapos megvizsgálása után a választás a Qatar Airways egyik Airbus A-330 200F típusú repülőgépre esett, amelynek szállítókapacitása az átalakított személyszállító gépek kapacitásának sokszorosa, és 7400 km-t is képes repülni.

A típust kifejezetten teherszállításra tervezték, sokoldalú rakodórendszert kapott, többféle elhelyezési variációban képes kezelni raklapokat és konténereket is.

Amikor a gépnek a jövőben nem kell állami feladatot ellátnia, a Wizzair légitársaság használja majd, vagyis a magyar állam a szabad kapacitást bérbe adja, így a gép bevételt is termel – zárul a nyilatkozat.

A WizzAir egyeztet a kormánnyal

A hírrel kapcsolatban a Wizz Air azt közölte az Origóval, hogy