Soha nem voltak olyan jók a magyar-amerikai kapcsolatok, mint napjainkban

TRUMP, Donald; ORBÁN Viktor
Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Világosan látszik, hogy a magyar gazdaságban a visszaesés kisebb volt, mint az Európai Unió átlaga, az ország egyik legfőbb előnye sokakkal szemben az, hogy nagyfokú politikai stabilitás jellemzi, ez pedig egy komoly előny – minderről Eric Stewart beszélt az Origónak adott interjújában. A Magyar-Amerikai Üzleti Tanács vezetője szerint a magyar kormány helyes lépéseinek köszönhető, hogy soha nem voltak olyan jók a magyar-amerikai kapcsolatok, mint napjainkban. 
Vágólapra másolva!

A Magyar-Amerikai Üzleti Tanács milyen főbb témákra koncentrál napjainkban?

Elsősorban a koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívások kezelését tartjuk a legfontosabb témának. Meg kell találnunk azokat a megközelítéseket, amelyek révén sikeresen lehet kezelni a kialakult helyzetet. Természetesen a mostani dialógus legfőbb célja, hogy a magyar és az amerikai cégek megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyek révén továbbra is sikeres lehet az együttműködésük. Meg kell értenünk, hogy mit szeretnének a kormányok, és ahhoz tudjanak alkalmazkodni a cégek, valamint a cégek is el tudják mondani az igényeiket.

Hogyan lehet a koronavírus-járvány alatt megőrizni a korábbi kiváló magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok szintjét?

A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok továbbra is nagyon jók. Azok a kritikák, amik Magyarországot érik, azok főként az Európai Unióból érkeznek. A magyar kormány mindezek mellett nagyban segíti az amerikai cégeket, mivel folyamatosan meghallgatja őket, és a döntései során figyelembe veszi az ő szempontjaikat is. Ennek is köszönhető, hogy az amerikai cégek nagyon sok új munkahelyet hoztak létre az országban. Mindezek mellett pedig nem szabad elfelejteni, hogy a HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) sikeres tevékenysége révén a magyar cégek is egyre nagyobb szerepet játszanak az Egyesült Államok gazdaságában. Egyébként a HIPA működési modelljét más európai országnak is érdemes lenne követnie.

Eric Stewart: Magyarország egyik legfőbb előnye sokakkal szemben az, hogy nagyfokú politikai stabilitás jellemzi Forrás: Szabó Gábor/Origo

Hogyan teljesített a magyar gazdaságpolitika a koronavírus-járvány alatt?

Az értékeléshez alapvetően a számokat kell figyelembe venni, és annak alapján világosan látszik, hogy a magyar gazdaságban a visszaesés kisebb volt, mint az Európai Unió átlaga. Persze a turizmus visszaesése nagyon komolyan érintette Magyarországot, de ennek ellenére az ország jól teljesített.

A magyar politika másik előnye, hogy nem azt nézi, hogy az egyes lépéseihez, mit szólnak Brüsszelben vagy Washingtonban, hanem az ország érdekeit helyezi az első helyre. Nem vagyok annak sem a híve, hogy a magyar politikai döntéseket valamilyen elvont ideológiai szempont alapján kritizáljuk. Sokan mondják, hogy hibás a magyar kormány politikája Oroszországgal kapcsolatban, azonban nézzük meg, honnan szerzi be Magyarország energiájának a nagy részét. Pont a pragmatikus magyar megközelítésnek köszönhetően hamarosan az amerikai LNG is megjelenhet a magyar energiapiacon, hogy csökkenjen az ország függősége, de ezeknek a projekteknek a végrehajtása nem megy egyik napról a másikra. Ezért is hibás bármilyen ideológiai megközelítés.

És hogyan látja az Egyesült Államok teljesítményét?

Alapvetően hiszek abban a gazdasági rendszerben és innovációs képességben, amelynek révén az országom is képes lehet felülkerekedni a mostani nagyon nehéz helyzeten. Azonban a sikeres válságkezelés nemcsak rajtunk múlik, hanem a partnereink együttműködésén is. Többek között Európától is nagyon sok függ, mivel a kontinens továbbra is a legfontosabb szövetségesünk. A mostani helyzetben persze nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy mindent a közelgő elnökválasztás határoz meg.

Ezzel szemben Joe Biden győzelme több területen (Kína-politika, védelmi kiadások) teljesen mást képvisel, mint a jelenlegi adminisztráció.

„A Trump-adminisztráció is több területen hozott érdekütközést, de egy dolog biztos: a közép-európai régió egyértelműen nyertese volt a mostani időszaknak” Forrás: Szabó Gábor/Origo

Több jelentős vita is van jelenleg az USA és Európa között. Mi lehet a megoldás ezekre, mit tanácsolna az európai politikusoknak?

Azt szeretném, ha minél több területen lenne együttműködés Európa és az amerikai politikusok között. Fontos látni, hogy az ellentétek a korábbi Bush-adminisztráció alatt éleződtek, míg az Obama-adminisztráció pedig Ázsia felé fordult. A Trump-adminisztráció is több területen hozott érdekütközést, de egy dolog biztos: a közép-európai régió egyértelműen nyertese volt a mostani időszaknak. Ennek oka, hogy a közép-európaiak az Egyesült Államokban is sikeresek voltak a múltban és a jelenben is. Azt fogom tanácsolni egy másik adminisztrációnak is, hogy hiába vannak szövetségeseink a világban mindenfelé, de a legszorosabban mégis Európához és ehhez a térséghez kapcsolódunk.

A republikánus vagy a demokrata programmal lehet sikeresebb az amerikai gazdaság?

A mostani időszakkal kapcsolatban fontos azt is leszögezni, hogy Trump elnöksége egyáltalán nem illett bele egy hagyományos elnöki felfogásba, és könnyen lehet, hogy csak ezzel a szemlélettel lehet adott esetben Kínával szemben sikeres politikát folytatni.