Alvilági üzemmód Kispesten: a baloldali polgármester bizalmasa zsebből adott húszmilliós kölcsönt

Lackner, Kránitz és Gajda együtt fociztak
Vágólapra másolva!
Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója, Gajda Péter, szocialista polgármester bizalmasa pár éve 21,6 millió forintot adott kölcsön egy vállalkozónak, amit nem vallott be a vagyonnyilatkozatában - írja a Magyar Nemzet szerdai számában. Mint ismert, kispesti baloldal egykori sofőrje nemrég tálalt ki a városvezetés piszkos ügyeiről.
Vágólapra másolva!

Miután egy kispesti vállalkozó több ismerősénél is sikertelenül próbálkozott, 2017 telén az addigra már meglehetősen jó anyagi körlümények között élő Kránitz Krisztiánhoz fordult pénzügyi segítségért.

Zsebből repkedtek a milliók

A szocialista politikust nem kellett sokat győzködni, hogy kölcsönadjon, azonban volt egy feltétele: biztosítékot kért. A vállalkozó a pénzért cserébe vállalta, hogy két Fejér megyei ingatlanára vételi jogot jegyeztet be Kránitz Krisztián nevére, ami meg is történt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Kránitz a szerződésben meghatározott feltételek mellett (például a kölcsön vissza nem fizetése esetén), egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja a telkeket egy szerződésben meghatározott vételáron.

A Magyar Nemzet által megszerzett földhivatali dokumentumok szerint Kránitz Ferenc Krisztián kispesti lakos vételi jogát 2017. december 22-én jegyezték be a Velencei-tó partjához közel eső, 770 négyzetméteres telekre. A bejegyezés eredetileg 2018. december 31-ig volt érvényes, a vagyonkezelő igazgatója eddig élhetett volna jogával. A szóban forgó másik telek tulajdoni lapjára is ugyanekkor, ugyanezekkel a feltételekkel került fel Kránitz Krisztián neve a földhivatal nyilvántartása szerint. A vételi jogot azonban az iratok szerint még a határidő lejárta előtt törölték, feltehetően azért, mert a vállalkozó visszafizette a kölcsönt.

A kölcsönszerződést 2017. december 5-én írták alá: Kránitz jogosultként, a vállalkozó és hozzátartozója pedig kötelezettekként vannak megnevezve.

A vagyonkezelő igazgatója 21,6 millió forintot adott kölcsön a vállalkozónak egyéves időtartamra, amelyet a futamidő lejárta előtt egy összegben kellett visszafizetni. A tartozást készpénzben, egy összegben kapta meg a vállalkozó.

Kránitz Krisztián (középen) zsebból osztogatta a milliókat

Forrás: Facebook

Kimaradt a vagyonnyilatkozatból

Kifejezetten érdekes, hogy a pénzmozgás nem került bele Kránitz 2017-es vagyonnyilatkozatába. Az önkormányzati törvény ugyanis előírja, hogy a vagyonnyilatkozatokban az önkormányzati képviselőknek nyilatkozniuk kell az illetményalap hathavi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelésről vagy más, szerződés alapján fennálló pénzkövetelésről. A szocialista politikus ezeket a részeket kihúzta vagyonnyilatkozatából, jelezve, hogy nincs ilyen. Csakhogy a polgári napilap birtokába került dokumentumok azonban ennek ellenkezőjéről tanúskodnak.

Ennél is izgalmasabb, hogy a baloldali politikus úgy adott kölcsön 21,6 millió forintot ismerősének, hogy közben 35 millió forintnyi adóssága volt egy pénzintézettel szemben. A képet némileg árnyalja, hogy takarékbetétben 15 millió forinttal rendelkezett, míg 17 millió forintnyi készpénze volt. Az sem mellékes, hogy Kránitz megtakarításai az előző évhez képest nyolcmillióval, készpénzállománya kétmillió forinttal növekedett, vagyis

tízmillió forintot spórolt úgy, hogy éves jövedelme hatmillió forint.

A Magyar Nemzet azt sugallta: ez úgy lehetséges, hogy Kránitznak több forrásból is volt fizetése.

Terhelő információk a sofőrtől

Ezzel továbbgyűrűzött az utóbbi évek egyik legnagyobb korrupciós ügye. Legutóbb V. Ákos, a kispesti baloldal egykori sofőrje tálalt ki a baloldali városvezetés sötét üzelmeiről, és életviteléről.

Kránitzcal kapcsolatban azt mondta, hallott már a kispesti hangfelvételeken is elhangzott szisztémáról, ami szerint a pénzt nem a büdzséből veszik el, hanem külső vállalkozókon keresztül jön vissza, ezt "visszaosztott pénznek" szokták nevezni. Állítása szerint ezekben az üzelmekben a Gajda alá tartozó Kránitz Krisztián és Lackner Csaba is részt vett. "A jelenleg is a kispesti vagyonkezelő élén álló Kránitz Krisztián volt mindannyiuk közül a legmohóbb" - emelte ki.