EU-csúcs: Szlovénia csatlakozott Magyarországhoz és Lengyelországhoz, ők is elégedetlenek a brüsszeli feltételrendszerrel

Vágólapra másolva!
A magyar és a lengyel vétóról is egyeztettek az uniós állam- és kormányfők csütörtök esti videókonferenciáján- írja a Magyar Nemzet. A csúcsot eredetileg nem ebben a témában hívták össze, csak a találkozó elején volt róla szó. A háttérben jelenleg is intenzív diplomáciai egyeztetések zajlanak, viszont a vétót bejelentő Magyarország és Lengyelország mellett már egy harmadik ország is kritikus a megállapodással kapcsolatban, ez az ország pedig kiszivárgott hírek szerint Szlovénia.
Vágólapra másolva!

A jogállamisági feltételrendszerről szóló rövid vitában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Angela Merkel német kancellár, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Mateusz Morawieczki lengyel, valamint Janez Janša szlovén kormányfő is felszólalt.

EU-s források a csúcsértekezletet megelőzően biztosra vették, hogy egyetlen online találkozón nem sikerül áttörést elérni a vitában. Az országvezetők december elején szintén összeülnek – inkább valószínű, hogy ekkorra vezethetnek eredményre a háttérben zajló diplomáciai folyamatok.

Charles Michel eredetileg is azzal a céllal hirdette meg a mostani EU-csúcsot, hogy az országvezetők eleget tegyenek korábbi ígéretüknek, miszerint a koronavírus-járvány második hulláma idején is folyamatos lesz az egyeztetés a tagállami védekezés tapasztalatairól.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a találkozót követő sajtónyilatkozatában megerősítette, hogy a német EU-elnökség irányításával dolgoznak azon, hogy mielőbb zöld jelzést kapjon az uniós keretköltségvetés és mentőalap.

Charles Michel arról beszélt, hogy

a cél olyan megálalpodás elérése, amely valamennyi tagállamnak megfelel.

Mint fogalmazott, az országvezetők decemberi csúcstalálkozójukon visszatérnek az ügyhöz, addig pedig valamennyi tagállammal folyamatosan egyeztetni fog. Megerősítette azt a sajtóinformációt is, hogy összesen három EU-ország jelezte a fenntartásait a pénzügyi csomaghoz csatolandó feltételrendszerrel kapcsolatban.

Magyarország és Lengyelország mellett Szlovéniáról van szó

, bár az Európai Tanács elnöke csütörtök este egyelőre nem nevezett nevén egyetlen vétózó, illetve kritikus EU-országot sem, mondván: nem akarja hátráltatni a jelenleg is tartó alkufolyamatot.