Európában Magyarországon nőttek legnagyobb mértékben a gyermekvállalási mutatók

család gyerek uszoda
Vágólapra másolva!
Folyamatosan növekedik a születésszám a családvédelmi akcióterv tavalyi bejelentése óta - mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Fűrész Tünde hangsúlyozta, hogy a születésszámok növekedő tendenciája már egy éve tart.

A KSH legfrissebb, természetes fogyással kapcsolatos adatai szerint

2020 első tíz hónapjában emelkedett a születésszám, 4,7 százalékkal, 3500-zal több gyerek született az előző év azonos időszakához képest.

Ezek az eredmények már a termékenységi arányszámban is megjelennek. Az év első tíz hónapjában a termékenységi arányszám egy nőre számolt értéke 1,57 volt, míg 2019. január-októberben 1,48 - emlékeztetett a KINCS elnöke.

Hozzátette, hogy ez még nem elegendő ahhoz, hogy a népesség fenntartsa magát, de az elmúlt tíz év adatait visszanézve elmondható, hogy

Európában Magyarországon nőttek legnagyobb mértékben a gyermekvállalási mutatók.

A házasságkötések száma az idei év első tíz hónapjában 4,4 százalékkal emelkedett, ez azt jelenti, hogy 2500-zal több házasságot kötöttek meg, az előző év azonos hónapjaihoz képest. Az év első három hónapjában megduplázódott a házasságkötések száma, majd a koronavírus miatt az esküvők szempontjából fontos május-augusztus időszakban pár százalékos csökkenés, de októberben újból 14 százalékos növekedés volt jellemző az előző év azonos hónapjaihoz képest - tette hozzá Fűrész Tünde.