Tudhatott-e Karácsony Gergely a BKV-tenderről, amelyet Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársának beosztottjai nyertek?

M3 metró déli szakasz, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Tegnap derült ki, hogy egy Leisztinger Tamáshoz - Tüttő Kata főpolgármester-helyettes korábbi élettársához - köthető cég nyert a BKV busztenderén. A botrányos megbízás kapcsán számos kérdés merül fel: többek között az, hogy tudott-e minderről Karácsony Gergely főpolgármester.  
Vágólapra másolva!

- teszi fel a kérdést az Újpesti Hírek tegnapi posztjában.

A felvetés jogos, hiszen a BKV felügyelete ahhoz a Tüttő Katához tartozik, aki a fővárosi pletykák szerint a baloldali főpolgármester egyik legmegbízhatóbb és leglojálisabb helyettese. Emlékezetes, az MSZP-s politikus már a baloldali előválasztási kampány második fordulójában teljes mellszélességgel kiállt Karácsony mellett.

Arról nem is beszélve, hogy a Leisztinger-közeli vállalkozás meglehetősen gyanús körülmények között futott be a tenderen. A céget ugyanis néhány nappal azelőtt jegyezték be, hogy az ajánlattételi határidő lejárt volna, de a múlt nélküli és referenciákkal egyáltalán nem rendelkező társaság mégis simán nyerni tudott.

Ez olyan szempontból fontos, hogy a szocialista politikus korábban élettársa volt Leisztingernek. Mint ismert, kevéssel a 2019-es önkormányzati választás előtt közleményben jelentette be, hogy szakított a dúsgazdag vállalkozóval. Erre az után került sor, hogy a baloldal belvárosi polgármesterjelöltjeként induló Tüttőt élesen támadta volt párja ingatlanügyei miatt.

Leisztinger személye egyébként nem túl jó ajánlólevél, ugyanis a magyar közélet egyik lehírhedtebb vörösbárójának számít. A baloldal egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb oligarchája a Horn-Medgyessy-Gyurcsány és Bajnai-kormányok alatt gazdagodott meg. A nagyvállalkozó vagyona 2002-2010 között 50 milliárd forinttal nőtt, miközben már a 2002-es kormányváltás idején is már több mint 30 milliárdja volt. Leisztinger egyébként a '90-es évek zavaros privatizációjából szerezte vagyonának jelentős részét. Az elmúlt években a földbizniszben volt érdekelt, valamint vásárolt magának egy újságot és egy focicsapatot is.

Arról továbbra is megoszlanak a vélemények, hogy a szakítást követően milyen Tüttő és Leisztinger kapcsolata. Karácsony helyettesének vagyonnyilatkozatából az látszik, hogy továbbra is rengeteg ingatlana van.