A magyar családpolitikának kettős célja van

NOVÁK Katalin
Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Vágólapra másolva!
A magyar családpolitikának kettős célja van: egyrészt segíteni a fiataloknak, hogy annyi gyermekük lehessen, amennyit szeretnének, megállítva a négy évtizede tartó népességfogyást, másrészt támogatni azokat, akiknek már született gyermekük - hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a II. Magyar-Lengyel Fórumon kedden.
Vágólapra másolva!

Az online közvetített kétnapos, hétfőn kezdődött eseményen magyar és lengyel kormányzati tisztségviselők, diplomaták, vállalkozók vitattak meg különböző témákat. Novák Katalin a "Családbarát Európa. Mit lehet tenni a népességfogyás ellen?" című panelben szólalt fel. Úgy vélekedett:

a kontinensen a legnagyobb kihívás demográfiai.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

- mondta a miniszter, aki példaként említette, hogy ebben az időszakban a nagyszülők nem tudnak annyira aktívan segítséget nyújtani, mint egyébként.

- közölte Novák Katalin. Hozzátette: jelenleg igyekszenek fenntartani a tantermi oktatást, legalább a kisebbek számára, mert az jobban szolgálja szellemi és fizikai fejlődésüket.

- mondta Novák Katalin. A miniszter kiemelte azt is, hogy

a járvány nyomán előálló gazdasági válság idején Magyarországon - más államokkal ellentétben - a családtámogatások nem szűkülnek, hanem bővülnek.

Felidézte továbbá, hogy jövőre megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését, az év második felétől pedig a nők a szülést követően egy ideig több pénzt kapnak majd, mint amennyit korábban fizetés formájában kerestek.

Indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja is - fűzte hozzá Novák Katalin.