A budapesti baloldal ott folytatja, ahol 2010-ben abbahagyta

Karácsony Gergely Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
A tavalyi önkormányzati választás óta eltelt időszak azt mutatja, hogy Karácsony Gergely nem tud megálljt parancsolni a kilenc éven át pozíció, hatalom és pénz nélkül maradt baloldal mohóságának. A tehetetlenségéből pedig nagy baj lehet, hiszen főpolgármestersége eddig a durva botrányokról szólt. Korrupciógyanús busztender, a haverok, politikai szövetségesek kifizetése, valamint a rokonok pozícióba helyezése - a budapesti baloldal Karácsony asszisztálásával ugyanott folytatja, ahol 2010-ben abbahagyta.
Vágólapra másolva!

Bár Karácsony Gergely korrupciómentes Budapestet és a haveri alapú osztogatás mellőzését ígérte kampányában, az elmúlt egy éve teljesen másról tanúskodik. A tavalyi önkormányzati választás óta (ez főleg feltűnő az előző két ciklushoz képest)

  • megszaporodtak a korrupciógyanús ügyek,
  • bevett gyakorlattá vált az ismerősök pozícióba helyezése a baloldali vezetésű kerületekben és a baloldali többségű fővárosi közgyűlésben, továbbá
  • a Demszky-korszakhoz hasonlóan újra a látszatintézkedések (kerékpársáv, zászlóharc) lettek a dominánsak.

Jól láthatóan

nem élvezi a helyzetet Karácsony Gergely, aki a különböző baloldali érdekcsoportok szorításában tehetetlenül, béna kacsaként próbálja irányítgatni a várost.

A főpolgármester ugyanis képtelen gátat szabni a 2010 előtti baloldali világ mohó nyomulásának. Nagyon úgy néz ki, hogy a főpolgármester körül bármit meg lehet csinálni.

A nagy kamubuszbotrány

A Demszky-éra legrosszabb pillanatait idézi a napokban kirobbant kamubuszbotrány.

Egy Leisztinger Tamáshoz köthető cég, a CR-FACILITIES Vagyongazdálkodó Zrt nyert a BKV busztenderén. A történet leginkább amiatt volt kínos, mert a szocialista nagyvállalkozó korábban annak a Tüttő Katának volt az élettársa, aki főpolgármester-helyetteseként jelenleg felügyeli a budapesti tömegközlekedési cég körüli ügyeket. Szintén a 2010 előtti világ módszereinek visszatértét jelzi, hogy Leisztinger a magyar közélet egyik leghírhedtebb vörösbárója, vagyonának jelentős részét a 2010 előtti baloldali kormányok alatt szerezte meg.

Visszatért volna Karácsony Budapestjére az MSZP-közeli vörösbáró Forrás: MTI

A közbeszerzéssel számtalan probléma volt. A CR-FACILTIES többségi tulajdonosa ugyanis egy ciprusi székhellyel bíró offshore cég, az Agrina Holdings tulajdonában van. Arról nem is beszélve, hogy a győztes cég eddig nemhogy buszok bérbeadásával nem foglalkozott, de még csak nem is létezett akkor, amikor a BKV közbeszerzési eljárása elindult.

Szintén nem vet túl jó fényt a budapesti baloldalra, hogy hét nappal az ajánlattételi határidő lejárta előtt jegyezték be a vállalkozást. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKV egy, a saját kiírási feltételeik szerint is alkalmatlan céggel nyerette el a közbeszerzést, teljesen jogszabályellenesen. Azóta az is kiderült, hogy még referenciát sem szerzett a CR-FACILITIES, egy svájci vállalat számára kiállított ajánlást igyekezett eladni a sajátjaként

Bár egy, a sajtóban kiszivárgott májusi belső vizsgálati jelentés szerint a tömegközlekedési cégnél tisztában voltak azzal, hogy kockázatos Tüttő volt élettársának cégét nyertesként kihozni, a főváros mégis ezt tette. Mint kiderült, a BKV október 30-án szerződött a közepes szintű vállalatbiztonsági kockázatú vállalkozással, hogy aztán egy páratlanul nevetséges közleményben jelezze, mégis megszabadultak Leisztingeréktől.

Nemcsak a felsőbb szinteken, hanem kerületekben is trükköznek

A korrupciógyanús ügyek jól érzekelhetően leszivárogtak az alacsonyabb szintekre is.

A baloldali vezetésű újpesti önkormányzat május 26-án jelentette be, hogy a nyáron öt hétvégén át tartó, ingyenes vetítéseket kínáló autósmozit indít. Eddig még szép is lenne, csakhogy később kiderült, hogy éppen ezen a napon jegyezték be a Wizarts Kreatív Kft.-t. Az ajánlattételre egy héttel később került sor, majd az önkormányzat június 5-én meg is állapodott a nemrég alakult céggel. Nem mellékes, hogy a Déri Tibor momentumos polgármester vezette önkormányzatnak több cégtől kellett volna ajánlatot bekérnie.

A vetítéseket azonban végül nem a Wizarts, hanem a Mozgó Mozi Kft. bonyolította le. Utóbb kiderült, hogy a filmvetítéshez a technikai eszközöket, a filmet és a személyzetet is utóbbi cég adta. Mindenképpen érdekes, hogy a cég korábban közvetlenül is dolgozott az újpesti önkormányzat intézményeinek.

Szintén a korrpcigyanús ügyek közé sorolható a kispesti baloldal drogbotránya: egy kiszivárgott felvételen Lackener Csaba volt MSZP-s képviselő arról beszélt, hogy aki kereületi politikából nem keres meg évi 100 millió forintot, az hülye. A szövevényes ügyben az is szóba krült, hogyan osztja vissza a baloldali városvezetés a haveri válalkozásoknak a pénzt, és a helyi politikai vezetők hogyan fektetik a pénzüket ingatalanokba.

Czeglédy és a haverok

Nemcsak a mutyigyanús ügyek nyertek teret, hanem az ismerősök, a haverok és a politikai szövetségesek jól fizető pozícióba való beemelése is mindennapos lett.

Ez utóbbinak szimbolikus alakja lett Czeglédy Csaba, adócsalásért jogerősen elítélt DK-s politikus-ügyvéd, aki ügyvédi irodájával sorra nyerte a Gyurcsány-párti vezetésű kerületeknél a milliós megbízásokat. A László Imre irányította újbudai önkormányzat három alkalommal is jól fizető szerződéseket kötött vele. A DK-s vezetésű kerület mindezidáig nem kevesebbet, mint 50 millió forintot fizetett ki a börtönből éppen csak szabadult, újabb ügyben gyanúsított Czeglédy irodájának.

A Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi kerület pedig 4 alkalommal, az Átlátszó számításai szerint összesen bruttó 49 millió (nettó 38,6 millió) forint értékben szerződött Czeglédy ügyvédi irodájával.

Gyurcsány Ferenc Baráti Kör Forrás: Facebook

Visszatért a Demszky-korszak

A látványos politikai alapú megbízások mellett megfigyelhető, hogy a régi, bukott politikusok különösebb akadály nélkül szivárognak be a fővárosi politikai életbe. Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztere lesz a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elnöke. Bekerült a közlekedési cég felügyelőbizottságába Katona Tamás, MSZP-s politikus, akinek pénzügyi vezetőként kulcsszerepe volt a 2006-os magyar költségvetés hiányának elhallgatásában.

Szintén visszatért Lakos Imre, Molnár Gyula, volt MSZP-s polgármester helyettese, aki a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) elnökségi tagja lett. A politikus erősen érintett volt a Kopaszi-gát építése körüli ingatlanmutyiban. Lakos mellé beültették a BHV igazgatóságába Gál J. Zoltánt, a Gyurcsány Ferenc-féle Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkárát, a Népszava volt főszerkesztő-helyettesét, a Vasárnapi Hírek egykori főszerkesztőjét. A cég felügyelőbizottságába került a DK-s Élő Norbert, aki alulmaradt Pokorni Zoltánnal szemben a Hegyvidéken.

Nem maradt pozíció nélkül Szabó Zoltán sem, aki a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottsági tagja lett. A politikus a Horn-kormány alatt a közoktatási minisztérium politikai államtitkára volt, később a VII. kerület MSZP-s polgármestere lett.

Nagy visszatérők Forrás: MTI/Soós Lajos

A rokonokat sem hagyták cserben

Erősen közelít a Demszky-korszak szellemiségéhez, hogy több baloldali politikus rokona, hozzátartozója jól fizető állást kapott az önkormányzati választás után.

Cserdiné Németh Angéla, XV. kerületi DK-s polgármester saját fiát, Mihályi Gergőt a Népjóléti Bizottság külsős tagjának tette meg. Bizottsági tagságáért havi bruttó 200 ezer forint érkezik a bankszámlájára, ami az ötéves ciklust figyelembe véve 12 millió forintot jelent.

A párbeszédes Tordai Bence feleségét - a szocialista Őrsi Gergely által vezetett - II. kerületi önkormányzat városfejlesztési bizottságának külsős szakértőjének nevezték ki.

Mielőtt egyszemélyes szexbotrányával megbukott volna, Gréczy Zsolt, a DK volt frakciószóvivője Újpesten helyezte el fiát. Gréczy Márton Déri Tibor momentumos polgármester mellett kapott jól fizető állást, kommunikációs szakterületen segíti az önkormányzatot.

Szávay István volt jobbikos parlamenti képviselő felesége a közbiztonságért, közrendvédelemért, városfejlesztésért és várostervezésért felelős alpolgármesteri kabinet referense lett Újpesten.

Korábban itt hagyták abba

Az elmúlt egy év azt bizonyítja, hogy Karácsony Gergely nem tud megálljt parancsolni a kilenc éven át pozíció, hatalom és befolyás nélkül maradt baloldali elit mohóságának. Ebből pedig nagy baj lehet, hiszen főpolgármesterségének első tizennégy hónapja egyértelműen a durva botrányokról, a korrupciógyanús megbízásokról és az ismerősök, politikai harcostársak kifizetéséről szólt.

A jelenség döbbenetes módon hasonlít a Demszky-korszak mindennapjaira, Karácsony már most az SZDSZ-es főpolgármester követőjének mutatkozik.

Ami közel sem szerencsés, figyelembe véve azt, hogy mekkora volt akkor a korrupció a fővárosban.

2009 nyarán robbant ki a túlzott végkielégítési és a korábbi, a BKV számára aránytalanul hátrányos szerződéskötések körüli botránysorozat, ami aztán Hagyó Miklós politikai bukásához, letartóztatásához, majd felfüggesztett börtönbüntetéséhez vezetett. A szocialista főpolgármester-helyettes ellen sokmilliárdos sikkasztás miatt emeltek vádat. A vesztegetés gyanúja is felmerült, amelynek jelképe a nokiás doboz lett, egy tanúvallomás szerint ebben szállították a pénzt Hagyónak (végül ezért nem ítélték el).

Demszky Gábor helyettese nehéz pillanatokat élt át Fotó: Marton Szilvia - Origo

Hunvald György 1998-ban lett Erzsébetváros alpolgármestere, majd 2002-ben polgármester. A szocialista politikus társaival együtt az ellene indított eljárásban 2009 elején előzetes letartóztatásba került, majd nagy értékű csalásokkal, magánokirat-hamisításokkal, vesztegetéssel és bűnszervezet létrehozásával vádolták meg.

Az ügyészség szerint egyebek mellett nagy értékű önkormányzati ingatlanokat adtak el a piaci ár alatt. A másfél évig tartó per végén Hunvaldot egyebek mellett lakáskiutalások kapcsán elkövetett hivatali visszaélésekben, magánokirat-hamisításban találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék, amely másfél év börtönnel sújtotta a volt polgármestert. Végül azért nem kellett a börtönbe visszamennie, mert a büntetését már letöltötte előzetes letartóztatásban.

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester Fotó: Hajdú D. András - Origo

Verók István, néhai terézvárosi szocialista polgármestert és az akkori önkormányzat teljes szocialista és szabad demokrata frakcióját hűtlen kezelés miatt vonták felelősségre. A vád szerint áron alul, versenyeztetés és részben értékbecslés nélkül adtak el három Andrássy úti ingatlant. A per ideje alatt a volt polgármester meghalt. Tizenkét korábbi önkormányzati politikust azonban másfél és két év közötti felfüggesztett börtönre ítéltek.

Molnár Gyula, korábbi újbudai kerületi polgármester egy 38 hektáros ingatlan átjátszása miatt került bíróság elé, hivatali visszaélés vádjával. A Kúria harmadfokú ítéletében azonban végül felmentette - igaz, csak bizonyítottság hiányában.

Arról nem is beszélve, hogy a kerületi polgármesterek mellett fővárosi szinten is rendszerszintű volt a korrupció. Elég csak a 4-es metró körüli botrányra, a hannoveri villamosok beszerzésére, vagy éppen a fővárosi kábelügyre gondolni. Ahogyan az Alstom-metrókocsiügyet és a BKV körüli mutyigyanús történéseket sem árt elfelejteni.

A Lánchíd-ügy

Karácsony Gergely ismét teljesen hülyének néz mindenkit! - írta a Lánchíd felújítása kapcsán a Fidesz fővárosi szervezete a Facebook-oldalán a napokban. A budapesti Fidesz szerint a főpolgármester állításával ellentétben nem olcsóbb, hanem 5 milliárd forinttal drágább lesz a felújítás.

A Lánchíd Fotó: Csudai Sándor - Origo

Még a Tarlós István korábbi főpolgármester idejében kiírt közbeszerzésre beérkezett ajánlatokat Karácsony Gergely túl drágának tartotta, ezért idén januárban érvénytelenítették a kiírást. Majd több mint fél év után, második próbálkozásra sikerült kiírni az új közbeszerzést.

A BEÉRKEZETT LEGJOBB ÁRAJÁNLAT A LÁNCHÍD FELÚJÍTÁSÁRA 26,7 MILLIÁRD FORINT. EZ VALÓBAN KEVESEBB MINT AZ ÉRVÉNYTELENÍTETT 35,2 MILLIÁRDOS KORÁBBI AJÁNLAT, CSAKHOGY AZ ÚJ KIÍRÁSBAN KIZÁRÓLAG A HÍD FELÚJÍTÁSA SZEREPEL, NEM TARTALMAZZA A MÁR KORÁBBAN ELVETETT VÁRALAGÚT FELÚJÍTÁSÁT, ÉS NEM TARTALMAZZA A 2-ES VILLAMOS PESTI HÍDFŐNÉL LÉVŐ ALAGÚTJÁNAK FELÚJÍTÁSI KÖLTSÉGÉT.

Az érvénytelenített közbeszerzésben kizárólag a Lánchíd felújításának költsége 21,8 milliárd lett volna, így jelenleg az a helyzet, hogyha a megfelelő tételeket hasonlítjuk össze, akkor a késlekedés 5 milliárd forint többletköltséget okoz az adófizetőknek.