Az elmúlt ötven év legsúlyosabb olajszennyezése történt a Ráckevei-Dunában a hétvégén

A Ráckevei-Duna Szigetszentmiklósnál
A Ráckevei-Duna Szigetszentmiklósnál
Vágólapra másolva!
Az elmúlt ötven év legsúlyosabb olajszennyezésének nevezte az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Ráckevei-Dunában hétvégén felfedezett szennyezést. A vízügyi szakemberek nagy erőkkel dolgoznak dolgoznak, hogy a veszélyes anyag nem tudja beszennyezni a teljes Duna-ágat. A rendőrség nyomozást indított.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 50 év legsúlyosabb olajszennyezése az országban - írta közösségi-oldalán kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a Ráckevei-Dunában szombaton felfedezett szennyezéssel kapcsolatban. Az OVF Szendőfi Balázs, filmrendező bejegyzését osztotta meg, aki több képet is közzétett a helyszínről.

Az OVF keddi közleményében azt írta, hogy a vízügyes szakemberek a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival egyeztetve dolgoznak a szennyezés felszámolásán, mivel

a területen található úszóláp a természetvédelmi törvény védelme alatt áll.

Búvárok próbálják kideríteni, hol eresztették be a szennyezést

Mindezek miatt a kármentesítést úgy végzik, hogy a munkagépek a szennyezéssel érintett területen csak a lehető legkisebb mértékig bolygatják meg a természetet, de a szénhidrogén-származékkal szennyezett növényzetet maradéktalanul eltávolítják, akkor is, ha ez az úszólápot érinti, ezzel elkerülve a nagyobb ökológiai károkat.

A gépkezelők fokozottan figyelnek arra, hogy az olajjal érintkezett területről ne vigyék át a szennyeződéseket a nem szennyezett részre. A munkagépek a számukra kijelölt munkaterületet nem hagyhatják el, szintén a szennyezés továbbvitelének megakadályozása érdekében.

Az OVF munkatársai figyelembe veszik a nemzeti park szakértőinek véleményét az ideiglenes kármentesítő út kialakításánál is, amelynek építése elkezdődött.

Az utat a védekezés végével visszabontják, a területet pedig helyreállítják, ezzel is elősegítve az élővilág rehabilitációját.

Mindezeket szem előtt tartva hétfőn a vízügyes szakemberek a növényzetben megrekedt olaj eltávolítása érdekében

kétéltű munkagépekkel gyérítették a vízinövényeket.

Vasárnap óta vákuumszivattyús eszközök segítségével folyamatosan távolítják el az olajat a víz felszínéről: hétfőn 4 darab 1000 literes tartályt és több 220 literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal. A kitermelt veszélyes anyagokat egyelőre a helyszínen elhelyezett konténerekben tárolják.

A szennyezés beeresztésének pontos helyét a vízügyes szakemberek ipari búvárok bevonásával is próbálják felderíteni.

Feljelentést tettek

Az OVF korábbi közlése szerint szombaton érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei-Dunába (RSD) torkollik.

A Ráckevei-Duna Szigetszentmiklósnál Forrás: Solymári/Wikipedia

A bejelentés után a vízügyes szakemberek

szombaton 13 órától kezdték meg a szükséges beavatkozásokat.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen - olvasható az OVF korábbi közlésében.