Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Havas Henrik ismét a Heti Hetesben hízeleg Gyurcsánynak és szid mindenkit, aki nem úgy gondolkodik, mint ők

Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Havas Henrik
Vágólapra másolva!
A Köztársasági Elnöki Hivatal meg az Állami Számvevőszék épületét összerondító Gulyás Márton egy internetes felvételre összetrombitálta a Heti Hetes "sztárjait". Hernádi Judit, Gálvölgyi János és Havas Henrik mellett ott volt a későbbi években megjelent Hajós András, Kéri László és egy, magát - ha jól emlékszünk - gyártásvezetőnek tituláló úr is. Vagy főszerkesztő. Bár ez jelen esetben mindegy is. A stílus pontosan az, amire számítani lehet: ocsmány trágárkodás, kínos viccek, a mostani kormány gyűlölete és persze Gyurcsány-imádat. Vagy pontosítsunk: feltehetően nem is imádatról van szó, hanem a baloldal régi-új főnöke felé egy tisztelettudó főhajtásról. És természetesen a mentegetéséről. Nem lehet véletlen a Gyurcsány melletti zavarba ejtő kiállás. Hiszen az ő vezetésével összeállt a teljes baloldal, nagyjából másfél hete jelentették be. És itt is van a Heti Hetes, 2020-ban. Az RTL Klubon évekkel ezelőtt már megbukott, majd nagy nehezen meg is szüntetett műsor egy alkalommal visszatért. Szerencsére: hiszen erre a világra, az ő világukra muszáj emlékezni. És most alaposan meg is mutatták, fel is idézték: milyen is az ő világuk.
Vágólapra másolva!

Az elején a gyártásszervező szidni kezdi Csiszár Jenőt. Persze érthető, hiszen Csiszárból az elmúlt években milánói főkonzul lett, a volt gyártásszervező (vagy főszerkesztő) pedig láthatóan egészen más problémákkal küzd. Aztán Jáksó Lászlót szidják, ami részükről szintén érthető, ő megint csak sikeres ember, ráadásul jóval szellemesebb, népszerűbb, mint ők valamennyien. Havas Henrik alpári hangneme egyébként itt még Gulyás Mártonnak is sok volt. (Egyébként az összejövetel hangulatát mutatja, hogy Gulyás Márton volt közülük messze a legvisszafogottabb.)

A mostani internetes Heti Hetes persze több alkalommal vicces is. Bizonyos tekintetben.

Baloldali kirakatembereknél igen mókás a nők lenézése (szerintük nők nem lehetnek szellemesek). Ezzel egyébként Hernádi Judit is egyetértett. És mindig vicces Havas Henrik is, amikor saját magát "tanár úrnak" hívja (hívatja) és a nála fényévnyivel sikeresebb és persze műveltebb Fábry Sándort nevezi olvasatlannak, vagy éppen arról lódít, hogy a Big Brother-műsor egyik huszonéves szereplőlányának éppen ő volt a példaképe. Nyilván. Arról nem is beszélve, amikor egyetlen mondatban háromszor mondja el, hogy milyen irtózatos-hatalmas-sok pénzt kapott egy reggeli műsorért.

De más vicces részek is vannak. Kéri László politológus szerint a Heti Hetes volt az első igazi MAGYAR tévéműsor, és szerinte a Fidesz több kormánytagja azt mondta neki 2002-ben, hogy miattuk vesztették el a választást. Ez is nagyon hihetőnek hangzik. Kormánybukás például a magát Wagner-szakértőnek tartó humorista, Farkasházy Tivadar miatt. Nyilván. Hajós András pedig - legalább őszintén - azon elmélkedik, hogy a (baloldali) elfogultságukat bátran lehet vállalni. (Heti Hetes-nyelven: felvállalni.)

Van persze szomorú rész is.

Gálvölgyi János éppen a foglalkozását gyakorolja Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Gálvölgyi János. Egy tagadhatatlanul népszerű komikus. A Heti Hetesben sokáig ügyesen csinálta: szidta, persze hogy szidta a Fideszt, de másokkal ellentétben óvatosan és ritkán okoskodott, inkább csak bohóckodott. Az pedig megy neki. Ez nem is ártott a népszerűségének. Miként az sem - mert a nézők elsöprő többségéhez nem jutott el -, amikor komolyabb szerepekkel is próbálkozott. A saját képességein túlterjeszkedő, önkritika nélküli ember megvalósult vagy kierőszakolt színházi álmai csak szűkebb körben voltak ismertek. Így nem került abba a helyzetbe, hogy egész egyszerűen kinevessék.

Mondhatni, hogy egy munkában megőszült, 72 éves ember tiszteletet érdemelne.

Most viszont már Heti Hetes-figurájánál sem ismeri fel korlátait - ezúttal afféle politikai elemzőként szólal meg. (A felvétel elején egyébként meglehetősen ízléstelenül nyunyókázó) Gálvölgyi János ezt mondja Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről meg a drámai következményeiről:

Szerinte az őszödi beszéd utáni óriási elégedetlenség - és most idézet jön - "egy felbérelt puccs volt a Gyurcsány ellen, aminek nagyon sokan bedőltek. Ha valaki elolvasta volna azt a Gyurcsány-beszédet, az őszödit, akkor tudná, hogy nem arról szólt, amit kiforgattak, amit felhasználtak arra, hogy szétbasszák, szarják az egész várost."

Mindez egyébként úgy került szóba, hogy a kétségbeesetten védekező Hajós Andrást 2006-ban és most ismét megtámadták Gálvölgyiék, mert annak idején Hajós bement a Hír TV-be, és azt kérte Gyurcsánytól, hogy a nyugalom érdekében mondjon le.

Természetesen Kéri László különösen dühös volt, hiszen azt akarja érzékeltetni, hogy csak ő avatkozhat a politikába, csak ő lehet politikaformáló. (Azt nem tudjuk, hogy volt-e valamikor valóban az a baloldalon, de hogy most senki nem kíváncsi a véleményére, az zavaros ATV-interjúiból is eléggé kiderül.) Tehát 2020 decemberében így emlékszik vissza a baloldali politológus 2006-ra:

"Novemberben mi is bementük a Zitával a Fletóhoz, és azt mondtuk: baszd meg, eddig tartott, és jobb lenne, ha átadnád a Gordonnak az egészet."

Hát, ez volt, ilyen volt az ő világuk. Ez az ő világuk.