Magyar meddőségi klinika a világ legjobb négy intézete között

Versys Clinics
Vágólapra másolva!
A világon negyedikként megkapta a legrangosabb nemzetközi szakmai tudományos társaság elismerését a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet. A tudományos társaság – az ESHRE – alapítója Professzor Robert Edwards orvoskutató – az ő nevéhez fűződik az első lombikbébi születése, amiért Nobel-díjat kapott. Csaknem egy éven át vizsgálták a magyar klinikát, személyesen is viziteltek az intézetben több alkalommal, vizsgálták a technológiát, a műtétek folyamatát, a laboratóriumi munkát, és novemberben megkapta a klinika az akkreditációt. Ezzel az elismeréssel a klinika alapító igazgatójának, Vereczkey Attilának joga lesz más külföldi klinikákat ellenőrizni és akkreditálni. Interjú Vereczkey Attilával.
Vágólapra másolva!

A legrangosabb nemzetközi akkreditációt kapta meg a Versys Clinics Humán Reprodukciós intézet. Mit kell tudni a nemzetközi szakmai társaságról, amely elismerte a klinikát?

Az ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embriology) 2018-ban indította a meddőségi klinikák működését felülvizsgáló, akkreditáló rendszerét.

A professzor munkásságát Nobel-díjjal jutalmazták. Az ESHRE nem véletlenül tartotta fontosnak, hogy 2018-ban elindítsa szakmai minősítő programját. A meddőség kezelésében - elsősorban a lombikbébi programokban - ugyanis az utóbbi időben kiemelt jelentőségűvé vált a magas eredményesség és a hatékonyság mellett a biztonságosság kérdése is. Ezért létrehoztak egy minősítési rendszert, mely olyan meddőségi klinikáknak ad akkreditációt, amik a legmagasabb szakmai tudományos, kutatási és etikai elveknek megfelelően működnek, emellett alkalmazzák a legmagasabb minőségbiztosítási rendszereket is. A céljuk az, hogy ellenőrizzék, kontrollálják, inspirálják és minősítsék, rangsorba vegyék a meddőségi klinikákat. Ez fontos mérföldkő, ugyanis

eddig rendszerint a pácienshez kötötték a sikerességi rátát – vagyis leginkább arról beszéltek, hogy a páciensek idősebbek már, vagy hormonális gondjaik vannak, esetleg túlsúlyosak, ezért kisebb esetleg a terhességi ráta. Az új minősítési rendszer a klinikákat vizsgálja, hogy ki lehessen mondani: a lombikbébi program sikeressége nemcsak a páciensen múlik, hanem az alkalmazott módszereken, és a klinika szakmai stratégiáján is.

Rengetegen jelentkeztek az akkreditációs folyamatra. A mi klinikánk 2019 tavaszán indította el, amit hosszú vizsgálati folyamat követett.

Vereczkey Attila fotó: Talán Csaba

Hogyan zajlott az ellenőrzés a klinikán?

Először bekérték az adatokat – szigorú ellenőrzést tartottak, megvizsgálták a szerződéseket, a protokollokat, és a teljes dokumentációnkat. Ezt egy helyszíni vizit követte, amikor több napon át a külföldi professzorok a klinikán ellenőrizték a folyamatokat: a betegellátást, a műtéteket, a laboratóriumi munkát. Beszéltek páciensekkel, interjúztak orvosokkal is. Aztán további kérdésekre kellett válaszolni. Néhány hónap múlva egy második viziten is részt vettek, amely online látogatás volt a Covid miatt. Akkor a teljes elnökség nyomon követte a klinika egy napját.

Végül november 12-én kaptuk az értesítést, hogy a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetet akkreditálták – vagyis megkapta a legnagyobb szakmai minősítést.

A világon eddig mindössze három klinika kapott ilyen elismerést, mi lettünk a negyedikek.

fotó: Talán Csaba

Mit jelent most ez a klinika életében? Miben változik a munkájuk?

A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetet 2009-ben alapítottam. Ez az akkreditáció óriási elismerés a tíz éves intézetnek. A Versys mindig arról volt híres, hogy olyan technológiákat hozott be, olyan új módszerek mellett állt ki, amelyek esetleg a magyar szakmai közösség számára még újnak számítottak, de a külföldi klinikákon már elismertek voltak. Ez a minősítés az eddigi munkánk hatalmas elismerése. Ez a jövőben még nagyobb biztonságra, pontosságra és energiára sarkall minket. Most még inkább úgy kell dolgoznunk, hogy megfeleljünk az elismerésnek. Nem örökre kaptuk meg ugyanis az akkreditációt, hanem három évre.

Versys Clinics fotó: Talán Csaba

Milyen plusz lehetősége van a klinikának ezzel a minősítéssel?

Először is szervezhetünk egy nemzetközi kongresszust Magyarországon – ami óriási lehetőség. Nagyon szeretnénk, ha a magyar szakma jobban képviselné magát nemzetközi téren is. Ezzel a díjjal pedig jogom lesz az ESHRE által más klinikákat ellenőrizni. Vagyis olyan szakmai személlyé váltam, aki alkalmas arra, hogy akár harvardi- vagy a cambridge-i klinikát, vagy bármely külföldi intézményt vizsgálhat, akkreditálhat.