Hallgat a baloldal Baranyi gyomorforgató zsidózásáról, egyetlen vezető politikusuk sem hajlandó elítélni

Vágólapra másolva!
Az Origo tizenkét olyan baloldali politikust kérdezett meg Baranyi Krisztina zsidózásáról, aki korábban antiszemitizmust kiáltva, nagy hanggal háborgott Demeter Szilárd PIM-főigazgató visszavont írásán. Az eredmény a várakozásoknak megfelelően alakult: egyikük sem válaszolt megkeresésünkre, egyikük sem követelte Ferencváros baloldali polgármesterének távozását. Ismét bebizonyosodott, hogy a baloldalnak az antiszemitizmus elleni harc egy meggyőződés nélküli és sokszor alaptalanul használt eszköz, és csak addig, amíg az érdekei ezt diktálják. Amikor nem, akkor fülüket-farkukat behúzva hallgatnak, pedig Baranyi kijelentését a Mazsihisz is elfogadhatatlannak tartja.
Vágólapra másolva!

Hatalmas botrányt keltett, hogy Baranyi Krisztina egy többórás online testületi vitán "rohadt, szemét zsidónak" nevezte az egyik ferencvárosi ingatlan iránt érdeklődő befektetőt. Olyannyira, hogy még saját szövetségesei és a Mazsihisz is elhatárolódtak tőle. A helyi momentumos és jobbikos politikusok által alkotott Új Pólus-frakció közleményében azt írta, hogy ezek után nem tud értékközösséget vállalni a polgármesterrel. A Mazsihisz pedig vállalhatatlannak és elfogadhatatlannak nevezte az elhangzottakat, szerintük Baranyi "szégyent hozott a magyar közbeszéd méltóságára".

Elvárható lett volna, hogy a korábban több esetben indokolatlanul antiszemitizmust kiáltó baloldali politikusok és értelmiségiek egy emberként szólaljanak fel Baranyi minősíthetetlen szavai ellen. Ez azonban akkor, amikor valóban antiszemita megnyilvánulásról van szó, elmaradt. Vagyis kiderült: a baloldal számára az antiszemitizmus elleni harc nem több egyszerű politikai fegyvernél, kommunikációs próbálkozásnál.

A haveri zsidózás belefér

Mivel a vezető baloldali politikusok egy napon keresztül nem nyilvánultak meg az ügyben, ezért az Origo levélben kereste meg őket. Azt szerettük volna megtudni, hogy

  • mi a véleményük Baranyi kijelentéséről;
  • szerintük helye van-e az ilyen gondolatnak a magyar közéletben; valamint
  • a kialakult helyzetben mi lenne szerintük az üdvözlendő lépés Baranyi Krisztina részéről.

Cikkünk megjelenéséig azonban

egyikük sem reagált, és egyikük sem követelte Baranyi azonnali távozását.

Gyurcsány Ferencet is megkerestük természetesen, aki ezúttal nem írt fellengzős, drámai sorokat, így láthatóan semmi kifogása nincs az ellen, hogy szövetségese most "rohadt, szemét zsidóként" írt körbe egy vállalkozót.

Bajnai Gordon volt kormányfő hosszú idő után azzal vétette észre magát, hogy nyílt levelet címzett Orbán Viktornak Demeter Szilárd írása miatt. Erre írta Török Gábor politológus, hogy "Bajnai elsőként ismerte fel a helyzetben rejlő lehetőséget." Úgy látszik, Baranyi antiszemita kijelentésében nem ismerte fel a lehetőséget, így inkább csendben maradt.

Ezúttal nem követelőzött Facebookon Forrás: MTI/Mónus Márton

Ahogyan Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester sem. Az ő esetében ez már nem is meglepő, hiszen Karácsony korábban azt is képes volt kimondani, hogy szerinte a zsidó képviselők listázása "nem nácizmus." Az is közismert, hogy Karácsony lelkesen szállt be annak a Bíró Lászlónak a borsodi kampányába, aki korábban judapestezte a magyar fővárost, tetűcsúszdásoknak nevezte a környékbeli zsidó embereket, és még a zsidó uzsorabanktőkéről is értekezett.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is néma maradt. Kunhalminak egyébként nagy rutinja van a zsidózó baloldali politikusok mentegetésében: elsőként állt ki Bíró László mellett a borsodi időközi választás kampányában, korábban pedig az elsők között biztosította támogatásáról a karlendítéses náci botrányba keveredő Sneider Tamás volt Jobbik-elnököt.

Fekete-Győr András (Momentum) is elnémult, a pártelnök egyszerű sajtókérdésekre sem tudott vagy akart válaszolni. Akárcsak párttársa, Cseh Katalin, ő sem követelte Baranyi lemondását, sőt, még csak nem is emelte fel a szavát ellene.

Így szelfizett a baloldal az antiszemita képviselővel Forrás: Facebook

V. Naszályi Márta (Párbeszéd), budavári polgármester erősen túlteljesítve szállt be a baloldal politikai motivációjú hadjáratába azzal, hogy szerződést bontott a Petőfi Irodalmi Múzeummal. Most, hogy az Origo rákérdezett arra, hogy mit szól Baranyi "rohadt, szemét zsidó" szavaihoz, nemhogy nem háborodott fel, de még csak nem is válaszolt nekünk.

Ezúttal nem háborgott Arató Gergely (DK) sem, amiből az következik, hogy közösséget vállal egy durván zsidózó politikussal, ráadásul még a pozíciójában is meghagyná.

Harangozó Tamás (MSZP) szintén nem akart elhatárolódni a ferencvárosi polgármestertől.

Hiába kérdeztük Csárdi Antalt (LMP) is, hogy mi a véleménye a baloldali társa kijelentéséről, szerinte helye van-e ilyen gondolatoknak a magyar közéletben, és mitévő legyen Baranyi - Csárdi nem túl bátran hallgat.

Korábban hangoskodott, ezúttal csendben maradt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az antiszemita Jobbik parlamenti képviselője, Brenner Koloman (Jobbik) is csendben maradt most, pedig még a Jobbikban sem mindennapos, hogy "rohadt, szemét zsidónak" nevezzenek valakit.

A korábban szabályosan őrjöngő Szabó Szabolcs baloldali országgyűlési képviselő most sokkal visszafogottabb volt. A jelek szerint nem érte el az ingerküszöbét egykori párttársának (Együtt) durva zsidózása, hiszen sem posztot, sem közleményt nem adott ki, de még az Origónak sem válaszolt.

Szél Bernadett, volt LMP-s, jelenleg független parlamenti képviselő is kifejezetten harsány volt korábban, most viszont közel sem volt ilyen aktív, hiszen még a kifejezetten könnyen érthető kérdéseinkre sem válaszolt.

Máskor is csendben maradtak

Nem Baranyi antiszemita esete volt az első, amikor a baloldal, és annak vezető politikusai hallgattak.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, uniós képviselője korábban a magyar parlamentben a zsidó képviselők listázását követelte, és vidéki lakossági fórumokon a holokauszt áldozatain gúnyolódott. "Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára" - jelentette ki vérlázító módon a Jobbik jelenlegi elnökhelyettese az Országgyűlésben. Mindezek után nem csoda, hogy a náci háborús bűnösök felkutatására szakosodott Wiesenthal Központ a világ hetedik legantiszemitább emberének választotta meg.

Mindez cseppet sem zavarta a baloldali politikusokat és értelmiségieket, akiket nem zavart, hogy Gyöngyösi az európai parlamenti képviselőséget célozta meg.

Nem zavarja őket, hogy a holokauszton gúnyolódott Forrás: MTI/Vajda János

Ugyanez volt a helyzet akkor, amikor László Imre, DK-s polgármester váratlanul Adolf Hitlert kezdte el dicsőíteni az egyik képviselő-testületi ülésen. Mint ismert, az újbudai városvezető az antiszemiták jól ismert érvrendszere mentén azt találta mondani: Adolf Hitler megérdemelte, hogy annak idején a Time magazin az év emberének választotta, hiszen a Németországért tett pozitív cselekedetei elvitathatatlanok. Érthetetlen módon ez nem dühítette fel a baloldalt.

Ahogyan a jobbikos Bíró László vállalhatatlan megnyilvánulásai sem. Emlékezetes, a politikus a baloldali pártok jelöltje volt az októberben megtartott tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson. A kampányban kiderült, hogy a baloldali politikus durván gyalázta a zsidóságot korábbi posztjaiban, hozzászólásaiban. "Tetűcsúszdások", "zsidó uzsora-banktőke"; "Judapest" - ezek a kifejezések mind szerepeltek Bíró politikai szótárában. Hiába az ízig-vérig antiszemita megnyilvánulások, a baloldali politikusok csendben maradtak, vagy megpróbálták elmismásolni az ügyet. Elég csak Karácsony Gergely kampánylátogatására és Kunhalmi Ágnes videóüzenetére gondolni.