Képtelenségek a romániai kormányalakítási tárgyalásokon

Vágólapra másolva!
Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa, Románia szakértő a Heti Tv pirkadat című műsorában beszélt a román választást követő időszakról.
Vágólapra másolva!

A szakértő a román választásokat követő koalíciós tárgyalásokat elemezte. Mint elmondta, a jelenlegi instabil helyzetet a választási eredmény generálta. A hétvégén történt egy egyeztetés a koalíció-várományos pártok között, a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Párt Szövetség és az RMDSZ között. Mindezt egy nappal azelőtt tartották, hogy a román államfő is felhívta volna tárgyalásokra a pártokat. Az államfői megbeszéléseken már ki kellene vonalazódnia, hogy ki lehet a kormányfő. Ám a pártok előzetes megbeszélései sikertelenek voltak, ahol egyébként olyan pártok ültek le tárgyalni, amelyeknek nem sikerült megszerezni az első helyet, valamint az RMDSZ, amelynek a legnagyobb sikerét az adta, hogy bejutott a törvényhozásba.

A pártok tárgyalása sok mindenen akadt el, többek között azon is – emelte ki Pászkán Zsolt, hogy a két román párt javasolt saját miniszterelnök-jelöltet. Végül megpróbáltak kompromisszumot találni, de a képviselőház és a szenátus elnöki posztjában nem tudtam dűlőre jutni, ez utóbbi tisztségre pályáznak az RMDSZ. A két román párt jelenlegi elnökének szinte létfontosságú, hogy megszerezzék a várt pozíciót, mert csak így védhetik meg saját pártelnökségüket. Arra a kérdésre, hogy a magyaroknak melyik a jobb, a szakértő úgy felelt, teljesen mindegy, az egyik kutya, a másik eb.

A teljes beszélgetés itt olvasható.