Világossá vált, a börtönbiznisz az álcivilek és a Soroshoz köthető ügyvédek üzlete

Budapest, 2015. március 16.
Egy zárka a Budapesti Fegyház és Börtönben 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2015. március 16. Egy zárka a Budapesti Fegyház és Börtönben 2015. március 16-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Magyar Helsinki Bizottság egy, az uniós bírósághoz benyújtott beadványában azon háborgott, hogy a kártérítési összegeket nem lehet közvetlenül az ügyvédi letéti számlákra utalni, ezért az ügyvédek elesnek ettől a pénztől, és így nem vállalnak majd ilyen ügyeket. Tehát világossá vált, amit korábban a kormány mondott, miszerint a börtönbiznisz az álcivil jogvédők és az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek üzlete - mondta Völner Pál az Origónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Mivel a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani a nemzeti konzultációt, módosítani kell a börtönkártérítések kifizetésére vonatkozó törvényt – indokolta a kedden benyújtott, erről szóló javaslatot az Origónak Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

– tette hozzá. A héten benyújtott törvényjavaslat alapján a kormány december 31-ig meghosszabbítja a kifizetések felfüggesztését. Szintén februárban fogadták el azt a törvényt, amely előírta a kormánynak, hogy a konzultáció eredménye alapján dolgozzon ki „a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozási rendszert" május 15-ig. Ezt a határidőt most október 31-re módosítanák – mondta Völner Pál.

A miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy

– húzta alá Völner.

Világossá vált, amit korábban a kormány mondott, miszerint a börtönbiznisz az álcivil jogvédők és az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek üzlete Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb Soros-akció

Ezt nehezményezte a nemrég a járvány miatt a fogvatartottak kiengedéséért lobbizó Magyar Helsinki Bizottság, amely április 20-án az Európa Tanács egyik szervezetéhez fordult az ügyben – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Ez egyértelműen kiderült ebből a beadványból – mondta az államtitkár. Szerinte jól mutatja az egész kártérítési kezdeményezések bizniszjellegét, hogy volt olyan ügyvéd, aki 400 ügyet vitt egyszerre.

– hívta fel a figyelmet. A kormány célja, hogy megállítsa a több milliárdos iparággá váló börtönbizniszt, amely visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal – emlékeztetett Völner.

– hangsúlyozta a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy a Helsinki a börtönkórházban töltött időre is kompenzációt fizetne a raboknak.

– fogalmazott Völner Pál.

Völner Pál: Változatlanul hagyják azt a szabályt, amely szerint szeptember 30-áig biztosítani kell, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot. Fotó: Mudra László - Origo

Ügydömping várható

Az Origo kérdésére kifejtette: a kártérítési ügyek elbírálása az elmúlt hónapokban leállt, év végére 8-10 ezer eset is feltorlódhat. Jelenleg nem zajlik ítélkezés, így ha véget ér a járványhelyzet, akkor várható egy jelentős ügydömping – tette hozzá.

Ugyanakkor a mostani időszak remek lehetőséget kínál arra, hogy a sértetti igényeket összegyűjtsük, így később megvalósulhat az a jogalkotói szándék, hogy a kártérítési összegek végre azokhoz jussanak el, akiket megillet

– húzta alá az államtitkár. Völner Pál arról is beszélt, hogy a kártérítések felfüggesztésére vonatkozó módosítással ellentétben változatlanul hagyják azt a szabályt, amely szerint szeptember 30-áig biztosítani kell, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot.